Hirdetés
. Hirdetés

Hírek szerint a Microsoft 10 milliárd dollárt pumpálna az OpenAI-ba, a ChatGPT tulajdonosába

|

Nem ez lenne az első alkalom, amikor a Microsoft befektetne az OpenAI-ba, hiszen 2019-ben már 1 milliárd dollárt beletett a cégbe.

Hirdetés

A Microsoft tárgyalásokat folytat arról, hogy mintegy 10 milliárd dollárt fektessen be az OpenAI-ba, a népszerű ChatGPT chatbot tulajdonosába - derül ki a Semafor üzleti híroldal jelentéséből, amely az ügyet ismerő személyekre hivatkozik. A befektetés után a cég értéke körülbelül 29 milliárd dollárra emelkedne. Az ügyletet 2022 végére tervezték lezárni, de nem világos, hogy már véglegesítették-e - írja a lap.

A Wall Street Journal múlt csütörtökön arról számolt be, hogy az OpenAI tárgyalásokat folytat a vállalat meglévő részvényeinek eladásáról egy olyan vételi ajánlat keretében, amely 29 milliárd dollárra értékelné a céget. A lap szerint olyan nagy kockázati tőkecégek, mint a Thrive Capital és a Founders Funds is tárgyaltak arról, hogy legalább 300 millió dollárt fektetnének be a részvényeladásokba.

A mostani üzlet részeként a Microsoft azt javasolja, hogy az OpenAI nyereségének 75 százalékát kapja meg, amíg vissza nem térül a befektetése, ezt követően a Microsoft 49 százalékos részesedést szeretne szerezni a cégben. Más befektetők várhatóan további 49 százalékot birtokolnának a vállalatból, míg az OpenAI nonprofit anyavállalata tartaná meg a fennmaradó részesedést a Semafor szerint.

Hirdetés

Nem ez lenne az első alkalom, amikor a Microsoft befektetne az OpenAI-ba, hiszen 2019-ben már 1 milliárd dollárt beletett a cégbe. The Information már októberben számolt be arról, hogy a Microsoft növelni szeretné a startupba történő befektetését. (A mesterséges intelligenciát kutató OpenAI-t többek között Sam Altman, illetve Elon Musk alapította 2015-ben.)

A közelmúltban a novemberben indított ChatGPT nevű platformmal keltett hullámokat, mivel képes emberhez hasonló írott szöveget generálni. A ChatGPT annyira felpörgött, hogy a Google vezetősége "vörös kódot" is kiadott a potenciális rivális miatt - jelentette a The New York Times decemberben.

Semmi sincs kőbe vésve ezzel a tervvel kapcsolatban, és teljesen meghiúsulhat. Érdekes azonban, hogy ezek a részletek napvilágra kerültek, tekintve, hogy a Microsoft állítólag a ChatGPT-t akarta integrálni a Bingbe, hogy előnybe kerüljön a versenytársakkal, például a DuckDuckGóval és a Google-lal szemben. Sem a Microsoft, sem az OpenAI nem kommentálta ezeket a pletykákat - jegyezte meg az ügyletről a Neowin.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.