Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan bírkózzunk meg a munkahelyi stresszel?

|

A stressz mindennapi életünk része, azonban megfelelő kezelése és megszüntetése alapvetően meghatározza munkavégzésünk hatékonyságát, a közérzetünket és a megelégedettségünk mértékét.

Hirdetés

Az emberek életük során viselkedési mintázatokat alakítanak ki a stressz kezelésére. Nem megfelelő reakció esetén a stressz úrrá lesz rajtunk, és nagymértékben befolyásolja a gondolkodásunkat és cselekvőképességünket napi szinten. Jó esetben megtanuljuk, hogy miképpen kezeljük a felgyülemlő feszültséget, amely így nem lesz negatív hatással a teljesítményünkre.

Hirdetés

A stressz nem feltétlenül rossz dolog, mivel megfelelő módszerek alkalmazásával felhasználhatjuk hatékonyságunk növelésére. A krónikus vagy állandó stressz és a kezelésére való képtelenség az, ami problémákhoz vezet.

Az alábbiakban ismertetünk néhány hasznos módszert, amely segít a munkahelyi stressz kezelésében.

Álljunk le
Mihelyt észrevesszük magunkon, hogy stresszelünk, azonnal fejezzük be, amit éppen csinálunk. A stresszes állapot valamilyen érzelmi reakcióban - például szomorúságban vagy dühben - nyilvánul meg. Fizikai tünetek - fejfájás, remegés, nyak- és vállmerevség, gyomorfájás, általános izomfeszültség - ugyancsak jellemzők rá.

Tartsunk szünetet
Vegyünk egy mély lélegzetet, és nyomjuk le a szünet gombot. Itt az ideje, hogy eltávolítsuk magunktól a sztresszt okozó gondolatot, érzést vagy érzelmet, megakadályozva azt, hogy a stressz elhatalmasodjon rajtunk. Egy megnyugtató légző- vagy relaxációs gyakorlat (kérjük ennek elsajátításához szakember útmutatását) segít kilépni a stresszes állapotból.

Újragondolás
Miután elkülönítettük magunkat a stresszt kiváltó gondolatoktól és érzelmektől, próbáljuk meg újragondolni vagy újra áttekinteni a szituációt egy proaktív, logikus megközelítéssel, ne pedig azzal az automatikus reakcióval viszonyuljunk hozzá, amely valószínűleg kiváltotta a stresszt. Logikai jellegű kérdések feltevésével késztessük magunkat logikus gondolkodásra és cselekvésre, ahelyett, hogy az érzelmeinkre hagyatkoznánk.

Legyünk megértőek saját magunkkal szemben, és ne vádoljuk magunkat. Győződjünk meg róla, hogy azokat a módszereket részesítjük előnyben, amelyek megszüntetik, nem pedig előidézik a stresszt. Nem arról van szó, hogy rengeteg energiát fektetünk egy olyan dolog miatti aggódásba, ami sohasem fog bekövetkezni, vagy ha mégis, egyáltalán nem lesz olyan kellemetlen, mint amire gondoltunk?

Hirdetés

Mosolyogjunk
Változtassuk meg a fizikai állapotunkat, és látni fogjuk, hogy az érzelmi állapotunk követni fogja ezt a változást.

Visszatérés a tevékenységünkhöz
Folytassuk a munkát egy logikus, stresszmentes, nyugodt hozzáállással. Ha pedig legközelebb stresszes állapotba kerülünk, hajtsuk végre ismét a fent leírtakat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.