Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan csinálhatunk pénzt a dolgok internetéből?

|

Több trillió dollárra becsülik a piackutató cégek azt az értéket, amelyet a dolgok internete a világgazdaság teljesítményéhez 2020-ra hozzáad.

Hirdetés

Megállíthatatlanul terjed a dolgok internete (Internet of Things, IoT), több milliárdnyi eszköz, szenzor és chip kommunikál közvetlenül vagy az interneten keresztül egymással és a felhasználókkal, üzemeltetőkkel. Se szeri, se száma a lehetséges alkalmazásoknak: teniszezők a technikájukat finomító adatokat gyűjtenek szenzorokkal felszerelt ütőjük segítségével, az izmok működését figyelő okos fitneszruha jelzi viselőjének, ha rosszul végez egy gyakorlatot, kórházak távolról felügyelhetik a betegek állapotát, szállodák egyedileg állíthatják be a szobák világítását és hőmérsékletét a vendég igényei szerint.

Jó hasznát vehetik a technológiának a hulladékkezelésben, a várostervezésben, intelligens vásárláskor és a prediktív karbantartásban, hogy csak néhány további területet említsünk példaként. Az IoT egy bomlasztó erő, amely átalakítja az üzleti modelleket, a technológiai befektetéseket, a vásárlói élményeket és a mindennapi élet egészét, olvashatjuk az IBM szakértői által összeállított tanulmányban, amelynek alapján az alábbiakban áttekintjük, hogy a dolgok internete miképpen termel üzleti hasznot alkalmazóinak.

 

Karnyújtásnyira van

Az IoT egyáltalán nem új jelenség, már egy ideje itt van közöttünk. Manapság azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy a világhálóhoz való hozzáférés egyre olcsóbbá és elterjedtebbé vált, továbbá a különféle érzékelők és eszközök ma már olyan kisméretűek, hogy energiaellátásukat biztosítani lehet több éven keresztül működő akkumulátorokkal. Ugyancsak hozzájárult az IoT felemelkedéséhez a felhőalapú szolgáltatások és infrastruktúra széles körű elterjedése, melynek révén egyszerűen kialakíthatók tág határok között méretezhető rendszerek. A mobiltechnológiák térnyerése pedig lehetővé tette az IoT-alkalmazások fejlesztői számára, hogy okostelefonokat használjanak a vezérelni kívánt gépek és összegyűjteni kívánt adatok humán interfészeként. Így az IoT nemsokára komoly hatással lesz a vállalatok és az emberek életének minden területére, továbbá gyökeresen átalakítja a cégek és vásárlóik egymáshoz és környezetükhöz való viszonyát.

Az IoT óriási előnye az új típusú eszközökkel elérhető hatékonyság és termelékenységnövekedés mellett, hogy az üzletfejlesztés szempontjából rendkívül értékes új összefüggésekre derít fényt a sokmilliárdnyi internetre csatlakozó és egymással kommunikáló eszköz által generált adatok elemzése után. Az IoT elterjedésével egyidejűleg elengedhetetlenül fontos a vállalatok számára, hogy kialakítsák stratégiájukat és felkészítsék infrastruktúrájukat az előttük álló üzleti lehetőségek minél jobb kihasználása érdekében. Az elkövetkező másfél évtizedben robbanásszerűen fog növekedni az internetre kapcsolódó érzékelők és eszközök száma: az IDC piackutató cég szerint csak 2020-ig több mint 28 milliárdnyi IoT-eszközt állítanak üzembe. De ami még ennél is fontosabb, a dolgok internete óriási lökést ad a világgazdaságnak, a Gartner 1,9 trillió, a sokkal optimistább IDC pedig 7 trillió dollárra becsüli az IoT által a megtermelt javakhoz hozzáadott értéket.

Új üzleti lehetőségek

Az IoT révén nyert adatok kihasználásához az összefüggések feltárására alkalmas eszközök kellenek. Az üzleti értéket azok az adatokból kinyert információk szolgáltatják, amelyek alapján új bevételi forrásokra, új piacokra és a vásárlók elégedettségének növelésére hivatott új módszerekre derül fény.

Az IoT-rendszerek többféle módon termelhetnek értéket üzemeltetőiknek. Először is a gyártó szektorban az előállítás minden fázisában nagymértékben nő a termelékenység, mivel megvalósul az ellátási lánc logisztikájának magas fokú koordinációja. Az okos elektromos hálózatokba kötött okos berendezések csúcsidőn kívül végzik a feladataikat, illetve kapcsolják be magukat, jelentősen optimalizálva ezzel az erőművek terhelését. A bőr alá helyezett érzékelők és a chipet tartalmazó implantátumok folyamatosan valós idejű adatokat szolgáltatnak a páciens egészségi állapotáról az orvosoknak, lehetővé téve a veszélyhelyzetek megelőzését és az azonnali beavatkozást. A háztartási gépek és rendszerek távolról történő figyelését és szabályozását lehetővé tevő okostelefonos alkalmazásokkal többek között energiamegtakarítás érhető el, valamint egy esetleges szivárgás vagy tűz esetén riasztható a tulajdonos, elkerülhető a kár. A mindenhová telepített közlekedési szenzoroknak és a GPS-adatoknak köszönhetően egyenletesebbé tehető a városi járműforgalom, valamint a balesetek és dugók elkerülése érdekében figyelmeztetések és útvonalajánlatok küldhetők az ingázóknak. Az utakba, épületekbe, hidakba, gátakba, járművekbe, berendezésekbe épített szenzorok folyamatosan jelzik a nekik otthont adó infrastruktúra elhasználódásának mértékét, és figyelmeztetnek a szükségessé váló javításra vagy cserére.

Nem túlzás azt állítani, hogy a különféle üzleti, üzemeltetési, gyártási és feldolgozási folyamatokat alapvetően átformáló, a termelékenységet jelentősen megnövelő dolgok internete komoly hatással lesz az élet minden területére, minden iparágra, minden, a közeljövőben meghozandó üzleti döntésre. Vegyük például az egészségügyet: az internetre kapcsolódó, viselhető diagnosztikai eszközök révén a kórházak, rendelőintézetek képessé válnak az otthonukban tartózkodó betegek állapotának távolról történő figyelésére, így egyszerre sokkal több pácienst tudnak ellátni. Mindez jelentős költségmegtakarítást eredményez, hiszen jól tudjuk, hogy egyre többe kerül a kórházi tartózkodás.

 

Automatizált visszajelzések

A fogyasztói elektronikai berendezések gyártói, fejlesztői számára kínálkozó óriási lehetőség olyan funkciókat építeni termékeikbe, amelyekkel minden korábbinál jobban kideríthető, hogy a vásárlóknak milyen igényeik vannak, és miképpen használják a termékeket. Ez a fajta adatgyűjtés - ami a szoftvergyártókra is jellemző, gondoljunk csak a Windows 10-re - sokakban visszatetszést kelt, mivel magánszférájuk megsértésének tekintik, ami jogos aggodalom, ugyanakkor az is igaz, hogy a használat módjáról összegereblyézett információk alapján jelentősen javítható egy termék hatékonysága, és a következő változat jobban hozzáilleszthető lesz a vásárlók igényeihez. Ily módon lehetőség nyílik egyre kényelmesebben és természetesebb módon használható termékek kifejlesztésére. Vagyis mindent egybevetve, a vásárlókhoz való kapcsolódás az IoT révén - legyen szó okosautóról, mobiltelefonról, viselhető fitneszeszközről vagy egy otthonában lábadozó pácienst figyelő, hordozható diagnosztikai berendezésről - lehetővé teszi a felhasználói igények és vágyak jobb megismerését.

Léteznek olyan területek, amelyek élenjárnak az IoT-technológia bevezetésében. A vertikális szektorok közül a Gartner előrejelzése szerint 2020-ra a világgazdaság teljesítményéhez hozzáadott érték százalékában a gyártás (15 százalék), az egészségügy (15 százalék) és a biztosítási szektor (11 százalék) lesz az IoT terjedésének három fő motorja. Ugyanakkor az IoT minden iparágra kedvező hatást gyakorol, legnagyobb előnyei közé tartozik a termékinnováció elősegítése, az új bevételi források megtalálása, a költségcsökkentés, az ellátási lánc optimalizálása, a prediktív karbantartás és értékesítés megvalósítása, a vásárlói viselkedés jobb megértése, valamint az ügyfélelégedettség növelése. Összefoglalva elmondható, hogy azok a vállalatok, amelyek nem építik be termékeikbe és szolgáltatásaikba az IoT-t, versenyképességük elvesztését kockáztatják.

 

Leküzdendő problémák

Mindez nagyon szépen hangzik, de az IoT alkalmazásának vannak komoly nehézségei is, amelyek között a legjelentősebb az IBM szakértői szerint az, hogy egyszerűen nem tudjuk, mit kell vele kapcsolatban megtanulnunk. Aztán itt van a technológiák összetettsége. Az IoT egyrészt megzavarja a hagyományos üzleti folyamatokat, másrészt új technológiai igényeket támaszt: széles körű méretezhetőséget, valós idejű feldolgozást és folyamatos rendelkezésre állást. Ráadásul szabványok hiányában komoly kihívást jelent a különféle alkotóelemek integrációja. A felhőalapú szolgáltatási platformok révén felgyorsítható az értékteremtéshez vezető folyamat, míg egy gyakorlott integrátor az alkotóelemek összerakásához nyújthat segítséget.

Sajnálatos módon a gomba módra szaporodó, mindig bekapcsolt állapotban lévő IoT-eszközök felkeltik a számítógépes bűnözők figyelmét is. Katasztrófához vezethet, emberek élete foroghat veszélyben, ha hackerek átveszik az ellenőrzést, mondjuk, az internetre kapcsolódó okosautók vagy az egészségügyi eszközök felett. Ezért olyan hatékony biztonsági megoldásokat kell kidolgozniuk a fejlesztőknek, amelyek kiterjednek mind a rendszer egészére, mind az egyes eszközökre.

További gondot okozhat a hatalmas mennyiségű beérkező adat tárolása, feldolgozása, kezelése és elemzése. Olyan fejlett analitikai eszközökre lesz szükség, amelyek képesek kibogarászni az üzletileg hasznosítható információkat és összefüggéseket az IoT-eszközök által generált adathalmazból. Az adatok összegyűjtését, feldolgozását és elemzését a leghatékonyabban a számítási felhő segítségével lehet elvégezni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.