Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan térjünk vissza a munkába kihagyás után?

|

Az álláskeresés idejének talán legeredményesebb kihasználási módja, ha naprakész szintre hozzuk a szakmai tudásunkat, vagy informatikai ismeretekkel bővítjük a már meglévő kompetenciákat.

Hirdetés

Néha nosztalgiával gondolunk vissza az elmúlt évtizedekre, hogy mennyivel egyszerűbb is volt a munka világa, mint manapság. Az emberek többnyire egész életük során egyetlen munkahelyen dolgoztak, és a legnagyobb szünetet a kéthetes nyári szabadság jelentette. Napjainkban azonban nem ritka, hogy valaki hosszabb időt hagyjon ki két állás között, amelynek hátterében állhat létszámleépítés, betegség vagy különböző családi okok. Magyarországon a munkakeresés átlagos ideje eléri a 18 hónapot, a munkanélküliek több mint fele pedig egy évnél régebben keres állást. (Forrás: KSH adatok, 2014. április)

Hirdetés

A szerencsésebb helyzetben lévők ezt értékes szabadidőnek tekintik, amely során azzal foglalkozhatnak, ami igazán érdekli őket: például másoddiplomát szerezhetnek vagy elutazhatnak külföldre. Mások azonban nemcsak egyszerű szünetként, hanem inkább a karrierjük megakadásaként élik meg ezt az időszakot. Talán olyan vállalatnál vagy olyan iparágban dolgoznak, amelyet megviselt a recesszió. Esetleg elkerülték ugyan a létszámleépítést, de beleragadtak egy szerepkörbe, ami kevés lehetőséget kínál, és úgy érzik, hogy egy helyben vesztegelnek.

Hogyan vehet egy szakember karrierje repülőrajtot a fenti helyzetekben? Az egyik legnagyobb probléma, amikor valaki nagyobb kihagyás után szeretne visszatérni a szakmai életbe, de az előretekintő, sikeres vállalkozások közben továbbléptek a technológiák terén. Viszont az ambiciózus szakemberek természetesen éppen az ilyen vállalatoknál szeretnének dolgozni.

„A technológia fejlődési üteme kiemelkedően gyors, például a digitális tervezés területén. Itt pár év alatt jelentősen megváltozott az épületek, termékek és infrastruktúrák fejlesztésének módja, valamint a folyamathoz kapcsolódó tervezés, ellátási lánc és az ütemezés. A digitalizáció azonban előbb-utóbb valamennyi szektort eléri, így a legkülönbözőbb szakterületek képviselői kényszerülnek informatikai tudásuk fejlesztésére” – mondta Kirstin Donoghue, a Connect oktatási központ Autodesk-programmenedzsere.

 

Ezért tehát amellett, hogy fontos ismerni az üzleti gondolkodásmód, a vezetési módszerek és a fejlesztések legújabb irányzatait az egyes szakterületeken, egy hosszabb szakmai kihagyás után a legjobb döntés valamilyen bizonyítványt adó informatikai tanfolyam elvégzése. A tanfolyamokon elsajátított készségek szilárd alapot biztosítanak a karrier újjáélesztéséhez, és még azok is hasznosnak találhatják a legújabb verziók és folyamatok megismerését, akik eredetileg is magas szintű technológiai szakértelemmel rendelkeztek.

Az álláskeresés során a tanfolyam elvégzése önmagában is bizonyítja a jelentkező motivációját és eltökéltségét, azonban a képzés elvégzésével szerzett bizonyítvány is fontos. A leendő munkáltató számára ugyanis ez igazolja, hogy a jelentkező megszerzett egy bizonyos szintű kompetenciát. A bizonyítvány nemcsak a tenderek során szolgálhat a szakértelem bizonyítékaként, hanem azt is igazolja, hogy a tulajdonosa ismeri a bevált gyakorlatokat, és képes hatékonyan dolgozni. Egyes bizonyítványt adó informatikai képzések, például a digitális tervezőszoftverekkel foglalkozó Autodesk által kínált tanfolyamok világszerte elismert szakértelmet biztosítanak, amely akár a nemzetközi munkaerőpiacot is megnyithatja a résztvevők számára.

Mit kell figyelembe venni egy tanfolyam kiválasztása során?
• Ellenőrizze, hogy az oktatók rendelkeznek-e a megfelelő hitelesítéssel, máskülönben elképzelhető, hogy a képzés tartalma nem lesz naprakész. A hitelesítéssel nem rendelkező oktatók nyereségük növelése érdekében további díjakat szabhatnak ki az extra szolgáltatásokért, és bizonyítványt sem tudnak kiállítani.
• A legjobb oktatók amellett, hogy az általuk oktatott terület szakértői, megfelelő empátiával rendelkeznek és a tanulási módszereket is behatóan ismerik.
• Érdemes olyan tanfolyamot választani, amely a hiányosságokra összpontosít, és felméri azokat a területeket, ahol a résztvevők fejleszthetik készségeiket. Ezáltal a tanfolyam elvégzésébe fektetett energia maximálisan megtérül.
• Ellenőrizze, hogy a tanfolyam teljesítményalapú értékelésre épül-e. Ezesetben a szokásos kérdések és válaszok útján megoldandó feladatokkal ellentétben a jelöltek valóban végrehajtják a feladatot. Ezzel a módszerrel jóval hatékonyabban szilárdítható meg a tudás, különösen azok számára, akik hosszabb kihagyás után szeretnének munkát találni.
• Számos tanfolyam online tanulással is kiegészíthető, az anyagok gyakran ingyenesen letölthetők.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.