Hirdetés
. Hirdetés

HTC: rossz vétel volt az S3?

|

Az Apple leiskolázta az egykor szebb napokat látott gyártó-fejlesztő céget.

Hirdetés

pereskedés szabadalmi vita htc apple
pereskedés szabadalmi vita htc apple
Az amerikai szoftverszabadalmi visszásságokkal már sokat foglalkoztunk, még Bijan Davarit, az IBM témában meghatározó szakértőjét, alelnökét is megkérdeztük. Sajnos, úgy tűnik, egyelőre nincsen megoldás az egymást folyamatosan beperelő vállalatok problémájára. Jól bizonyítja ezt az Apple-HTC jogvita legújabb fejezete is, mely utóbbi vereségével zárult.

Az egykor szebb napokat látott S3 Graphics birtokába még a nyáron jutott a távol-keleti vállalat. A korábban grafikus vezérlőiről ismert céget gyakorlatilag pontosan ugyanazért vásárolta fel a HTC, amiért a Google a Motorolát: olyan szabadalomcsomagot akart birtokában tudni, ami kellő muníciót biztosít számára riválisai pereinek elhárításához. Intő jel, hogy a stratégia nem jött be: az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (U.S. International Trade Commission) elkaszálta a távol-keletiek védekezését, igazat adva Steve Jobs vállalatának. Vagyis az ITC szerint az Apple nem sérti a HTC szabadalmi jogait.

És hogy hol jön a képbe a fent említett S3? Nos, utóbbi még tavaly májusban indított peres eljárást az amerikai cég ellen, azzal vádolva, hogy négy szabadalmát is engedély nélkül használta fel az almás vállalat. A HTC abban reménykedett, hogy a jogi csatározás végül az S3 előnyére válik, így, megszerezvén a céget, saját malmára hajthatja a vizet. Ehhez komoly alapot szolgáltatott az idén júliusban hozott döntés, melynek során az ügyet vezető bíró előzetesen két szabadalom kapcsán is az S3-nak adott igazat (ezt követően jelentette be a HTC 300 millió dolláros felvásárlási szándékát). A hétfői ítélet azonban felülírta a korábbi határozatot.

„Csalódottak vagyunk, de tiszteletben tartjuk az ITC döntését." - nyilatkozta a vállalat a tegnapi nap során - „Nem erre számítottunk, így a döntést alaposan megvizsgálva határozunk lehetőségeinkről, a fellebbezést is beleértve."

Nem csak ez a bejelentés, hanem egy másik lépés is arra utal: közel sincsen még lefutva a meccs az S3 (azaz a HTC) és az Apple között. Szeptemberben az egykor népszerű grafikus vezérlőket gyártó vállalat egy, a fentitől különálló panaszt nyújtott be az ITC-nek, természetesen szintén saját szabadalmai megsértése kapcsán. Nem meglepő módon az ITC-nek ezzel párhuzamosan a másik fél által indított panaszt is ki kell vizsgálnia; az Apple jogi ellenlépéseket tett a HTC ellen a kereskedelmi bizottságnál és a szövetségi bíróságnál is.

És ha ez még nem lenne elég kusza: az AMD is belevitt egy csavart a kialakult helyzetbe. A processzorgyártó ugyanis azt állította az első őszi hónapban, hogy a kérdéses S3 szabadalmak voltaképp nem is a céghez, hanem az Advanced Micro Devices-hez tartoznak. Ezzel az érvvel próbált gátat vetni az ügy eszkalálódásának, ám az ITC elutasította az AMD kérvényét. Ugyanakkor azt lehetővé tette, hogy újabb beadvánnyal éljen az ügy kapcsán, így a helyzet tisztázódásának közeljövőben való bekövetkeztére nem lehet számítani...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.