Hirdetés
. Hirdetés

Hullámvasúton a hardverpiac

|

A hazai PC- és szerverpiac egészére nézve az International Data Corporation értékalapon közel 10 százalékos növekedést prognosztizált 2015-re. Az idei első félév eladott darabszámaiból ítélve azonban a bővülés mértéke ettől alighanem el fog maradni.

Hirdetés

Okot adott a derűlátó előrejelzésre, hogy a tavalyi, erősen visszafogott év után a hardverpiac kormányzati szektorában a lezárult európai uniós költségvetési ciklusból megmaradt és még lehívható támogatások az új költségvetési ciklus forrásaival együtt olyan nagy pénzügyi keretet tettek elérhetővé, amelyet a szektor szereplői hardverberuházásokra is felhasználnak.

Hirdetés

- Párhuzamosan ezzel a korábban extra adóterheknek kitett szektorok, a kereskedelem, a távközlés és a pénzügyi szolgáltatások szereplői is fellélegezhettek kissé 2015-re, ezért várható volt, hogy az elmúlt években elodázott IT-beruházásaikra is költeni tudnak végre - mondta Tóth László, az IDC Hungary elemzője. - A pénzügyi szektorban most zajló akvizíciókat, összeolvadásokat és kivonulásokat szintén beruházásoknak kell majd kísérniük IT-oldalon.

Laptopok és rack-szerverek
Noha az előrejelzést az IDC egész évre és értékalapon adja, az eladásokat pedig negyedévenként darabszámban regisztrálja, az idei első félév számait látva a hazai hardverpiac - a szervereket, PC-ket és tableteket beleértve, tárolókat és nyomtatókat nem számítva - a vártnál valamivel lassabban bővül majd.


- A hardverpiac jelentős szeletét adó PC-kből éves összehasonlításban az első negyedévben még 10 százalékkal több kelt el ugyan, de a második negyedévben erre egy sokkal nagyobb, 30 százalékos visszaesés következett - mondta Tóth László. - Míg az első negyedévben 150 ezer PC talált gazdára, addig a második negyedévben csupán 101 ezer kelt el. Az értékesített PC-k zöme nem meglepő módon laptop volt, a második negyedévben kb. háromszor annyit (75 ezret) adtak el belőlük, mint desktopból, az arányok ebben a tekintetben már évek óta gyakorlatilag változatlanok.

Hullámvasútra emlékeztet a szerverek szegmensének eddigi teljesítménye is. Míg az első negyedévet szerény, 1,3 százalékos növekedéssel zárta, addig a második negyedben 10 százalékos zuhanórepülésbe fordult. Negyedévente ez mintegy 3600 darab - kevés kivételtől eltekintve x86-os - szervert jelent.

- Mindkét negyedévben a rackbe szerelhető szerverek bizonyultak a legnépszerűbbnek, körülbelül 2-2 ezer darab kelt el belőlük - mondta Tóth László. - Torony típusú szerverből feleennyit, negyedévenként ezer darabot értékesítettek a hazai hardverpiacon, míg a 300-500-as darabszámot felmutató blade-szerverek a dobogó harmadik fokára kerültek. Külön kategóriába sorolja a nagy teljesítménysűrűségre optimalizált szervereket az IDC, ezekből az első negyedévben 4, majd a második negyedévben 150 darab kelt el.

A blade-szerverek első negyedéves 7 százalék körüli, majd második negyedéves, mintegy 11 százalékos hazai piaci részesedése alacsonynak tűnik. (Az IDC Worldwide Quarterly Server Tracker jelentése szerint idén a második negyedévben a HP teljesítménysűrűségre optimalizált szerverekből származó bevétele 118,7 százalékkal, a Dell blade-szerverek értékesítéséből befolyó bevétele pedig 38,7 százalékkal nőtt, ami viszonylag nagyobb eladott darabszámot feltételez.) Úgy látszik, hogy az informatikai környezetüket konszolidáló szervezeteknek Magyarországon a rack-szekrénybe szerelhető szerverek még mindig elég jó teljesítménysűrűséget adnak, alacsonyabb áron.

Munkaképes hibridek
Több tényező is közrejátszik abban, hogy az idei hardvereladások egyelőre elmaradnak az előzetes várakozásoktól.

- A kis- és középvállalatok beszerzéseit hátráltathatta az első félévben, hogy a számukra elérhető támogatásra kiírt pályázatok csak mostanában jelentek meg - említette az elemző. -

A magyar gazdaság teljesítményét is elsősorban olyan iparágak hajtják, mint az autóipar, valamint a nagy állami projekteken dolgozó építőipar. A húzóágazatokon kívül tevékenykedő vállalatok továbbra is a vártnál kevesebbet költhetnek informatikára. A pénzügyi szektorban zajló konszolidáció is javában zajlik még, többéves folyamat, amelynek inkább a záró szakaszában kerül majd sor IT-fejlesztésekre.

Július 14-én, az első félév vége előtt szűnt meg a Windows Server 2003 támogatása, amely világszerte még mindig 10 millió kiszolgálón fut, így minden bizonnyal Magyarországon is sok szerver vár frissítésre. Ugyancsak nyáron vált elérhetővé a Windows 10. Bár maguk a hardvergyártók sem számítanak drámai piaci hatásra, az új operációs rendszer olyan funkciói, mint a Windows Hello, csak speciális, térlátó kamerával felszerelt PC-ken működnek. Egyelőre nincs túl nagy választék a piacon ilyen gépekből, de az év végére ez változni fog, és majd elválik, hogy mindez hány felhasználót csábít hardverfrissítésre.

Borsos ára miatt nagy piaci mozgást valószínűleg az Apple most bejelentett, 12,9 hüvelykes iPad Prója sem fog előidézni idehaza. Azonban a professzionális felhasználókat célzó gép úgymond a Microsoft korábban jó kritikákat learató Surface Pro 3 hibridjéhez csatlakozik, amelyhez feltűnően hasonlít az októberben megjelenő Dell Venue 11 is.

- Eldől majd a továbbiakban, hogy a munkavégzésre alkalmas tabletek és hibridek erősödő felhozatalával ez a termékkategória végre megvetheti-e lábát a vállalati környezetben - mondta az elemző. - Az évek óta várt fordulat az immár stagnáló, az idei első félévben 200 ezer darabot értékesítő hazai tabletpiacba is új életet lehelhetne.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.