Hirdetés
. Hirdetés

Huszadik éve segíti a jövő mérnökeit a Siemens és a BME együttműködése

|

A két szervezet együttműködése a két évtized alatt számos innovatív hallgatói kezdeményezés megvalósítására adott lehetőséget, amelyek gyakran nemzetközi megmérettetéseken is jól szerepeltek. A különleges alkalomból az idei együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírását Joe Kaeser, a Siemens AG globális elnök-vezérigazgatója is megtisztelte jelenlétével és előadást tartott a negyedik ipari forradalom társadalmi hatásairól.

Hirdetés

A felsőoktatási intézmények és nagyvállalatok közötti szoros együttműködés napjainkban egyre nagyobb fontossággal bír. A digitalizáció és automatizáció terjedése az iparban megállíthatatlan, ezért szükség van és lesz a jövőben is jól képzett, a legmodernebb technológiákban jártas szakemberekre. A világ egyik vezető technológiai vállalataként a Siemens mindig is nagy hangsúlyt fektetett a következő generációk szakmai fejlődésének támogatására, és arra, hogy hozzájáruljon a magyarországi mérnökképzés színvonalának emeléséhez. Ezzel a céllal indult útjára 1999-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel való hosszú távú partnersége, amely idén a 20. támogatási szerződés aláírásával jubileumi évébe lépett.

Hirdetés

A két szervezet közötti együttműködés sikerét nem csak önmagában az elmúlt két évtized, hanem az ez alatt megvalósult eredményes projektek is jól mutatják. A támogatott hallgatói kezdeményezések nemzetközi megmérettetéseken elért eredményei is büszkeségre adnak okot, a 2012-es Solar Decathlon Europe innovációs versenyen például három kategóriában is dobogós lett a BME fiataljainak saját tervezésű szolárháza.

Az utóbbi évek kiemelkedő projektjei voltak:

  • 2016-ban az országban elsőként indított a Siemens duális rendszerű, műszaki mesterképzést, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel karöltve. Az Oktatási Hivatal által akkreditált képzés előnye, hogy az egyetemisták az elméleti tudást az oktatási intézmények falai között sajátíthatják el, miközben a Siemensnél a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő gyakorlati tapasztalatra tesznek szert. A 2017 februárjában indult képzés a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSC szakára épül.
  • A Magnus eFusion elektromos repülőgép hajtásrendszerének kifejlesztésében meghatározó szerepet kaptak a BME volt és jelenlegi hallgatói, valamint egyetemi oktatók és kutatók is. A Magyarországon kifejlesztett elektromos hajtásrendszerekkel felszerelt kisrepülők már több száz órányi tesztrepülést tudnak maguk mögött. A fejlesztés azóta sem állt meg, a nagyközönség nemrég egy németországi légi közlekedési szakkiállításon láthatta először a legújabb, hibrid-elektromos hajtásrendszerrel felszerelt eFusion repülőgépet, amely jelenleg az egyetlen működő hibrid repülőgép a világon.
  • A műegyetemi kutatók és négy nagyvállalat, köztük a Siemens szakemberei közös munkájának támogatására jött létre tavaly a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ is, amely lehetőséget biztosít az ígéretes kutatás-fejlesztési kezdeményezések megvalósítására.

A Siemensszel közös programokban résztvevő diákok a diplomájuk megszerzése után gyakran a vállalatcsoportnál kezdik meg szakmai pályafutásukat; a kutatás-fejlesztési csapat mérnökei között számos korábbi BME hallgató dolgozik, az evosoft Hungary pedig az egyik legnagyobb foglalkoztatója az egyetemen végzett hallgatóknak.

A Siemens 2018-ban is támogatja a BME munkáját: többek között hamarosan kiírnak egy hallgatói versenyt, idén ez alapján nyújtják majd a támogatást az elektromos repüléshez kapcsolódó, műszaki és kreatív szempontból legizgalmasabb kezdeményezéseknek. Emellett egyetemi és diákprojektek infrastrukturális támogatásában vesznek részt, segítik a hallgatók gyakornoki helyekhez és állásokhoz való hozzáférését, illetve továbbra is támogatják az egyetemi kiadványokat, innovatív hallgatói ötleteket, programokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.