Hirdetés
. Hirdetés

Ideje kelet felé fordulni

|

A Microsoft fejlesztésekkel és a FlexGo rendszerrel készül az ázsiai országok a technológiai fejlődésre gyakorolt minden eddiginél meghatározóbb szerepére.

Hirdetés

Oliver Roll, a Microsoft ázsiai és csendes-óceáni általános igazgatója elmondta, hogy vállalata a kutatás-fejlesztés (research and development - R&D) területén egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít a régiónak. "Úgy látjuk, hogy a technológia következő évszázadában Ázsia lesz a globális innováció központja és sok tekintetben a legmeghatározóbb tényezője is" - fogalmazott Roll.

Legújabban a Microsoft Research (MSR), a cég kutatási tevékenységének zászlóshajója került a vállalat ázsiai R&D törekvéseinek előterébe. Az MSR eddig az indiai Bangalorban és a kínai Pekingben létesített kutatóintézetet. A két intézmény többek között újgenerációs felhasználói interfészek, internetes kereső alkalmazások, kriptográfiai és piaci technológiák fejlesztésével foglalkozik. A Microsoft a jövőben további komoly beruházásokat kíván a térségben végrehajtani, és szoftverfejlesztő központokat hoz majd létre több más ázsiai országban. Oliver Roll megfogalmazása szerint nemcsak Kína és India van Ázsia térképén, számos más állam is ugrásra készen várja a különböző technológiai piacokra való betörés lehetőségét, ha ugyan korábban már nem tette meg azt.

A földrész jelentősége az R&D központok kapcsán párhuzamosan nő annak gazdasági fejlődésével. A régió emelkedő GDP-jének nagy részét fordítják IT fejlesztésekre, ez indiában 20 százalékot, Kínában 14-15 százalékot jelent, de a többi dél-ázsiai országban is általában két számjegyű adatokkal találkozhatunk. A gyors növekedés elérhetővé tette az emberek számára a legtöbb technológiát, ezt különösen jól szemlélteti a mobiltelefon-tulajdonosok száma: a Fülöp-szigeteken például 1998-ban még csak minden ötvenedik, a legutóbbi statisztikák alapján pedig már minden második állampolgár rendelkezett valamilyen mobilkészülékkel.

A telefonos előfizetések mintájára a Microsoft a személyi számítógépezés szélesebb körű elterjedésének elősegítésére a fejlődő piacokon bevezetne egy "pay-as-you-go" jellegű programot, mely a Microsoft FlexGo nevezne el. A felhasználás mértékével arányos fizetési konstrukció lehetővé tenné, hogy a vásárlók a bolti ár feléért már hazavihessék PC-jüket, a fennmaradó összeget pedig a gép további használatával arányosan törleszthetik egészen addig, amíg ki nem egyenlítik a teljes vételárat. Ezután már díjak és korlátozások nélkül rendelkezhetnének a PC fölött.

Oliver Roll bejelentette, hogy a FlexGo rendszer még tesztelés alatt áll, de a folyamat a végéhez közeledik, és nemsokára teljes mértékben a vásárlók rendelkezésére áll majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.