Hirdetés
. Hirdetés

Időrabló munkahelyi e-mailezés

|

Új járvány terjed Európában: az e-mailfüggőség. A "kórban" egy friss kutatás szerint a számítógép-felhasználóknak mintegy a háromnegyede szenved. A cégek kára óriási.

Hirdetés

Nettó két munkanapja is rámehet hetente egy keményebb e-mailfüggőnek az elektronikus levelezésre - derül ki a Symantec internetbiztonsági cég jelentéséből. A Symantec megbízásából a Dynamic Markets piackutató 1700 nagyvállalati dolgozót kérdezett meg számítógép-felhasználási szokásairól: az eredmények szerint háromnegyedük szenved valamilyen szinten e-mailfüggőségben. Húsz százalékuk krónikusan függő, azaz szó szerint pánikba esik, ha nem fér hozzá elektronikus leveleihez.

A felmérésből kiderül, hogy az alkalmazottak e-mailezési mániája jelentős kapacitásokat vesz el a munkától. A megkérdezettek fele napi két óránál is többet tölt elektronikus leveleinek nézegetésével - munka helyett. Tizenöt százalékuknál ez az idő meghaladja a négy órát. Ez akár heti két teljes munkanap veszteséget is jelenthet alkalmazottanként a cégeknek.

A kényszeres e-mailezés nem csupán a cégeknek teher, maguk az alkalmazottak is szenvedői függőségüknek. Sokan például éjjel sem tudnak elszakadni a leveleiktől. Kevésbé terhes, de mégiscsak szabadidőt vesz el, hogy az alkalmazottak többsége nem csupán a munkakezdés előtt, de a munka végeztével is számottevő időt szán postafiókjának ellenőrzésére.

A kutatásban megkérdezetteknek egyébként a harmada használ valamilyen mobil eszközt a levelek ellenőrzésére. Ők a legmegszállottabb levelezők, hiszen több mint 72 százalékuk szabadsága alatt, illetve betegen sem bírja ki elektronikus postafiókjának napi ellenőrzése nélkül. Sőt a mobiltelefonon e-mailezők 65 százaléka még baráti összejövetelen vagy a családi vacsora alatt is hajlamos készülékét használni, öt százalékukat pedig még a gyerekük születésnapja sem tudja elragadni az elektronikus levelezéstől.

A függőség oka szakértők szerint, hogy az e-mail ma már jóval több, mint egyszerű kommunikációs eszköz. Az e-mail egy naponta vezetett naplóra hasonlít, használói ezért az üzleti életben is rá támaszkodnak - mondta Konkoly Thege Szabolcs, a Symantec területi igazgatója. A függőség kialakulásának másik oka az elektronikus levelek számának folyamatos emelkedése - 2005-ben a megkérdezett vállalatok szerint a másfélszeresére nőtt a mennyiségük. Egyre több időt kénytelenek tehát velük tölteni az alkalmazottak, ez pedig tovább növeli a ráutaltságukat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.