Hirdetés
. Hirdetés

Így alakult az európai mobilpiac a Huawei befenyítése előtt

|

Jelentős bizonytalanságot szülnek a kínai óriás elleni amerikai intézkedések.

Hirdetés

Az európai országokban 2019 első negyedévében 53,5 millió okostelefon talált gazdára az IDC adatai szerint, ami 2,74 százalékos visszaesésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos eladási árak Nyugta-Európa szerte csökkentek, csak Közép- és Kelet-Európában maradtak állandóak az időszakban, igaz ezek az átlagárak alig több, mint a felét teszik ki a nyugat-európai átlagáraknak.

Hirdetés

Ami az egyes gyártókat illeti, a Huawei továbbra is szárnyalt, 66,13 százalékkal növelve meg szállításait az előző évhez képest, csakúgy mint a Xiaomi, amely 33,26 százalékos növekedéssel büszkélkedhet. Katasztrofálisan alakult ugyanakkor a negyedév Európában az Apple számára, amely 22,73 százalékos zuhanást volt kénytelen elszenvedni. A piacvezető Samsung ugyancsak visszaesett, de sokkal kisebb mértékben, 6,82 százalékkal.

Az európai részesedési versenyben a Samsung vezetett 2019 első három hónapjában 29,47 százalékkal, második a Huawei 25,39 százalékkal, harmadik az Apple 14,74 százalékkal, negyedik a Xiaomi 5,55 százalékkal, ötödik a HMD 4,21 százalékkal. Az összes többi gyártó együttes részesedése 20,64 százalékot tett ki.

Marta Pinto, az IDC EMEA régióval foglalkozó kutatási igazgatója szerint a piac az utolsó néhány negyedévben viszonylag megjósolható módon változik. Az eladások csökkennek, mivel az emberek hosszabb ideig használnak egy mobilt, az Apple-nek komoly konkurenciával kell szembenéznie és a kínai gyártók minden egyes negyedévben nagyot lépnek előre.

Simon Baker, az IDC EMEA programigazgatója úgy véli, hogy az elmúlt időszakban Európában nőtt a gyártók koncentrációja, és a kisebb szereplőkre nagyobb nyomás nehezedik. Nem lehetséges olyan világos trendeket felfedezni, mint korábban. A Huawei májusi feketelistára helyezése az Egyesült Államokban jelentős bizonytalanságot szült, és alapvetően befolyásolja a piac alakulását az elkövetkező időszakban.

Európában áprilisban elindult az első 5G hálózat Svájcban, amit rövidesen követett az Egyesült Királyságbeli EE és a páneurópai Vodafone hálózat beindítása. A nagy felhajtás ellenére hosszabb időre lesz szükség ahhoz, hogy az 5G képes eszközök komoly részét képezzék az európai okostelefon-piacnak, állítja Pinto.

Az  IDC előrejelzése szerint az 5G elterjedése Európában lassabb lesz, mint a 4G-é volt. Bár a prémium kategóriájú 5G készülékek az év végéig elérhetővé válnak a régióban, a 4G hálózatok széles körben való elérhetősége miatt nehézséget fog okozni a mobilszolgáltatóknak a vásárlók meggyőzése arról, hogy korán frissítsenek az új technológiára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.