Hirdetés
. Hirdetés

Így működik a Windows 10 frissítése

|

Olvasói visszajelzések alapján úgy tűnik, nem teljesen világos a felhasználók számára, hogy miképpen történik az új operációs rendszer frissítése, ezért összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Hirdetés

A Windows korábbi változatainál a rendszert új szolgáltatásokkal vagy továbbfejlesztésekkel ellátó, úgynevezett funkcionális frissítések szervizcsomagok, vagy legutóbb a Windows 8.1 esetében egy kötelező update formájában jutottak el a felhasználókhoz. A szervizcsomagokban a Microsoft összegyűjtötte egy hosszabb időszak, egy-két év fejlesztéseit, és azokat egyszerre tette elérhetővé. A Windows 10-nél a frissítési modell alapvetően megváltozik: mihelyt elkészül egy funkcionális frissítés, azt azonnal megkapják a felhasználók. És valóban: alig több mint két hete jelent meg a Windows 10 végleges verziója, és már két funkcionális frissítés érkezett hozzá, legutóbb tegnap. A funkcionális frissítések nem tévesztendők össze a biztonsági frissítésekkel: az utóbbiak a korábbi változatoknál megszokott módon, minden hónap második keddjén, a "foltozókedden" érkeznek. A Windows 10 esetében túl vagyunk már az első (augusztusi) biztonsági frissítésen is, ez a múlt héten zajlott le.

Hirdetés

Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy a funkcionális frissítések esetében a vállalati felhasználók további lehetőségek közül választhatnak a frissítések telepítésének módját illetően. Azokat a céges gépeket, amelyek üzletileg kevésbé kritikus alkalmazásokat futtatnak (olyanok, mint az otthoni gépek), a Current Branch elnevezésű csoportba érdemes besorolni, ezek frissítését a Windows Update szolgáltatás fogja elvégezni a fentebb leírt módon. Ennek a megoldásnak pont az ellenkezőjét célszerű alkalmazniuk a vállalatoknak az üzletileg kritikus szoftvereket futtató gépeknél, amelyek a Long Term Servicing Branch elnevezésű csoportba tartoznak. Ezek minden hónapban megkapják a biztonsági frissítéseket, funkcionálisan azonban - a cég döntésétől függően - akár éveken keresztül nem fognak frissülni. Amikor a vállalat elérkezettnek látja az időt a több év alatt összegyűlt új funkciók telepítésére, egyszerre végezheti el a frissítést.A Current Branch for Business nevű harmadik csoportba azokat a céges gépeket érdemes bevenni, amelyek nem minősíthetők sem otthoni, sem kritikus feladatokat ellátó PC-nek. Ezek esetében a rendszergazdák 4-5 hónapig tesztelhetik a megjelenő új funkciókat, és ha úgy találják, hogy azok problémamentesen együttműködnek a futtatott alkalmazásokkal, öthavonta tudják őket egy csoportban telepíteni a gépekre.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.