Hirdetés
. Hirdetés

Ilyen lesz a kvantumtechnológia jövője az egészségügyben

|

Óriási lehetőségeket rejt magában.

Hirdetés

Scott Buchholz, a Deloitte kvantumszámítástechnikai vezetője szerint a kvantumszámítástechnika jelentős sebességet és elemzési teljesítményt kínál, továbbá növeli a betegségek nyomon követésének és diagnosztizálásának képességét, korszerűsíti az ellátási láncokat és segít a gyógyszerkutatásban.

A kvantumszámítástechnika óriási lehetőségeket rejt magában az egészségügyben, és már többféle módon is elkezdte befolyásolni az iparágat. Például lehetővé teszi a betegségek nyomon követését és diagnosztizálását. A kvantumtechnológia szenzorok segítségével képes figyelemmel kísérni a rákkezelés előrehaladását, valamint diagnosztizálni és monitorozni az olyan degeneratív betegségeket, mint a szklerózis multiplex - írja a Healthcare IT News szakportál.

A technológia segíthet az ellátási láncok modernizálásában is. A kvantumtechnológia valós időben megoldja az útvonalválasztási problémákat, élő adatok, például az időjárás és a forgalmi frissítések felhasználásával, hogy segítsen meghatározni a leghatékonyabb szállítási módot. Ez különösen hasznos lett volna a világjárvány idején, mivel számos területen gondok adódtak a vakcinák oltópontokra való eljuttatásával.

Hirdetés

A kvantumtechnológia hatással lehet a korai fázisban lévő gyógyszerkutatásra is. Az orvosságok piacra kerülése akár egy évtizedet vagy annál is többet vehet igénybe. A kvantumszámítástechnika csökkentheti a költségeket és az időt. Ugyanakkor nem mindenre alkalmasak, de bizonyos típusú problémákra, például molekuláris szimulációra, optimalizálásra és gépi tanulásra igen.

"Fontos megjegyezni, hogy a mai legfejlettebb kvantumszámítógépek még mindig nem különösebben erősek. Sok számítás, amire jelenleg képesek, egy laptopon is elvégezhető. Ha azonban a kvantumszámítógépek továbbra is exponenciálisan skálázódnak (vagyis a számításokhoz használt qubitek száma továbbra is körülbelül évente megduplázódik), akkor az elkövetkező években drámaian erősebbek lesznek" - jegyezte meg Buchholz.

A szakember szerint a kvantumszámítógépek sokkal jobban tudják szimulálni az atomokat és molekulákat, mint a klasszikus komputerek. A kutatók ezért azt vizsgálják, hogy a jövőben hogyan lennének használhatók a gyógyszerkutatásban, a molekulák meglévő adatbázisainak átvizsgálásához szükséges idő drámai csökkentésében, új célpontok keresésében, új tulajdonságokat hordozó új gyógyszereket azonosításában, potenciálisan új célpontok azonosításában és így tovább.

Elemzik annak a lehetőségeit is, hogy a molekulák gyártási folyamatainak szimulálását vagy optimalizálását hogyan bízhatnák kvantumkomputerekre. Illetve azt is elemzik, mi segíthet potenciálisan, hogy idővel könnyebbé váljon a gyártási volumen növelése. Bár ezek az előrelépések nem fogják megszüntetni a hosszadalmas tesztelési folyamatot, de felgyorsíthatják az érdekes molekulák kezdeti felfedezési folyamatát.

A kvantumszámítás - közvetlenül és közvetve - a betegségek diagnosztizálásának képességéhez is vezethet. Mivel a jövő gépei képesek lesznek gyorsan átválogatni az összetett problémát, talán képesek lesznek felgyorsítani néhány ma kifejlesztett módszer végrehajtását, például azokét, amelyek a káros genetikai mutációk vagy kombinációk azonosítását célozzák.

Buchholz szerint a kutatók olyan kvantumalapú technológiákat vizsgálnak, amelyekkel kisebb és érzékenyebb szenzorokat készíthetnek. A jövőben ezeket az érzékelőket és az egzotikus anyagokat okos módon kombinálhatják, hogy segítsenek a betegségek azonosításában és diagnosztizálásában.

Talán még érdekesebb, hogy a molekuláris kölcsönhatások szimulálására való képességük segíthet optimalizálni a gyártási folyamatokat, hogy gyorsabbak legyenek, kevesebb energiát használjanak és kevesebb hulladékot termeljenek. Ez olyan alternatív gyártási technikákhoz vezethet, amelyek egyszerűsíthetik az egészségügyi ellátási láncokat.

XXX

 

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.