Hirdetés
. Hirdetés

Infosztráda épül a Vörös folyó partján

|

A Vietnami Kommunista Párt és az Intel legfrissebb megállapodásának értelmében a vállalat nyílt forráskódú szoftverek tesztelésére és fejlesztésére szolgáló laboratóriumot állít fel Ho Shi Minh Város területén.

Hirdetés

Az utóbbi időben az Intel jelentős befektetéseket hajtott végre az ázsiai országban, mely Kína komoly vetélytársává nőtte ki magát az alacsony költségű termékgyártás területén. A cég már korábban is rendelkezett kereskedelmi és marketing kirendeltséggel Vietnamban, februárban pedig 300 millió dolláros beruházást jelentett be egy dél-vietnami összeszerelő üzem létrehozásával kapcsolatosan, melyet Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Kínában és Costa Ricában található egységeihez hasonlóan kutató- és tesztlaborral is bővít. A létesítmény 1200 embert foglkoztat majd.

A Vietnami Kommunista Párt még 2004-ben döntötte el, hogy a jövőben nyílt forráskódú szoftverekre építi kormányzati számítógépes rendszereit. Az Intellel pénteken kötött szerződés szerint a párt Tudományos és Oktatásügyi Központi Bizottsága (CCSE) a vállalat segítségével hozza létre az OpenLab elnevezésű kutatóközpontot, melynek keretei között a cég segítséget nyújt a vietnami államnak a nyílt forráskódú szoftverek teszteléséhez és fejlesztéséhez.

A vietnami kormány tervei szerint három éven belül mintegy 27 000 darab Intel processzorral szerelt gép áll majd szolgálatba országszerte. A nyílt forráskódú alkalmazásokra azért esett a választás, mert az alacsonyabb költségek lehetővé teszik a rendszerek gyors és széleskörű kiépítését, ezáltal lökést adva a vietnami szoftveripar fejlődésének is. A fejlesztésektől első lépésben azt várják, hogy az automatizálás révén hatékonyabb együttműködést biztosítson a különböző pártszervezetek között.

A legfejlettebb ázsiai információs társadalmak, mint Japán vagy Dél-Korea mellé egyre inkább felzárkózik Vietnam és a többi hozzá hasonló, ellentmondásos ország. Fejlődésük és sikereik kulcsa éppen az autoriter hatalomgyakorlás, ami a tervezési tudatossággal párosulva lehetővé teszi a stratégiai iparágak állami segítséggel való megerősítését. A globális szoftver-illegalitási listát a maga 90 százalékával egyelőre töretlenül vezető Vietnam e-kormányzati terveibe így már a világ legnagyobb chipgyártóját is bevonta.

Az informatikai rendszerek kiépülése a sajátos fejlődési út jegyében nem feltétlenül jelenti az érintett országok nyugati értelemben vett demokratizálódását. A hatóságok lépést tartanak az internet fejlődésével, s ebben a nagy nyugati vállalatok is segítik őket. A techno-optimisták vízióit sorozatosan megcáfolja Kína példája, ahol a központosított hálózat nagy sávszélességet biztosít, de csak az ország területén, az online szolgáltatók pedig készségesen elébe mennek a kormányzati cenzúrának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.