Hirdetés
. Hirdetés

Innováció barátságos áron

|

Európai piacait magyarországi gyárából szolgálja ki, a kontinensen újabb és újabb szuperszámítógépeket helyez üzembe, egyébként pedig nem kis felfordulást okoz a szerverszállítók piacán a Lenovo.

Hirdetés

Éppen a szerverüzletág integrálásának harmadik évfordulóján beszélgettünk Lukács Anitával, a Lenovo Magyarország ügyvezetőjével.

Hirdetés

Computerworld: A digitális transzformáció az informatikai képességek erősítésére szorítja a vállalatokat, a hagyományos, öröklött IT-rendszereknél azonban az elvárt teljesítmény általában vártnál drágább árakkal párosul. A Lenovo igyekszik megtörni ezt a kapcsolódást, és barátságosabb árazást kínál. Hogyan érhető el ez a párosítás? Milyen stratégia mentén építkezik a Lenovo szerverüzletága?

Lukács Anita: A digitalizáció - a felhőalapú megoldások és újabban a mesterséges intelligencia megjelenése miatt - a szerverpiacon különösen fontos téma, hiszen a szervereknek már nem csupán egyszerű számítási feladatokat kell megoldaniuk, hanem ezeket is ki kell szolgálniuk. Ezzel párhuzamosan a szerverpiac struktúrája is átalakul. Míg tíz éve a RISC processzoros szerverek uralták a piacot, mára az x86-alapú szerverek dominálnak. Ami a jövőt illeti, a hatalmas adattömegek miatt mind fontosabb szerepet kapnak a háttértárolók; a szerverek is tárolókká fognak válni.

A Lenovo éppen három éve lépett be erre a piacra az IBM x86-os szerverüzletágának megvásárlásával. Ami az árakat illeti, a Lenovo a szerverei árazásában is érvényesíteni tudja az IT-piacon képviselt globális vásárlói erejét, hiszen versenytársaihoz képest páratlanul jó árakon jut alkatrészekhez. További különbség, hogy mi alapvetően hardvermegoldásokat adunk, a szoftver- és megoldásszállítókkal partnerségi, nem versenytársi viszonyban vagyunk. Tudunk arra koncentrálni, hogy a hardvereinket fejlesszük tökéletesre, jövőbe mutatóra, míg a szoftverfejlesztés terhét a partnereink vállalják.

A szerverüzletág globális vezetését Kirk Skaugen személyében tavaly vette át egy, az Inteltől érkezett igazgató, aki három egyszerűen követhető pontban fogalmazta meg az új stratégiát: tartósan az első három szerverszállító között maradni; megőrizni az első helyett a szerver-megbízhatóság és az ügyfél-elégedettség terén; végül, hogy 2020-ra a szuperszámítógép-szállítók között az elsők legyünk. Magyarországon a harmadik célt a 20 százalékos piaci részesedés elérésével váltottuk fel, ami bátor, de elérhető vállalás.

Lukács Anita ügyvezető, Lenovo Magyarország

CW: Ha már HPC-kről esett szó: tavaly újabb Lenovo szuperszámítógépekről érkeztek hírek. Úgy tudom, kettő ezek közül Európában működik. Mit lehet tudni róluk?

LA: A Barcelona Supercomputing Centerben adtuk át az egyiket, amelynek érdekessége, hogy egy kápolnában emelt üvegbúra alatt működik. Elsősorban meteorológiai feladatokat lát el, de gyógyszer- és rákkutatásra is használják. A top 500-as listán a tizenharmadik helyet elfoglaló gép 14 petabájtnyi adat tárolására képes, míg a számítási teljesítménye 12 petaflops, és 60 kilométernyi kábel köti össze a csomópontokat. A másik a müncheni egyetemre kerül, a Leibniz Supercomputing Centerbe, és egészen biztosan a világ első tíz, ha nem az első öt szuperszámítógépe között lesz. Ennek a tárolókapacitása 48 petabájt, több mint 7 ezer szerver node-ból fog állni, a sebessége pedig 27 petaflops lesz. Atmoszféra- és génkutatás, rákkutatás céljaira és anyagkutatásra fogják használni. Mindkettő a tavaly bejelentett vízhűtéses technológiával működik, amivel 45-47 százalékos energiafelhasználás-megtakarítást lehet elérni. A megoldás lényege, hogy a szerverek által termelt hőt használják a víz hűtésére.

Nem mellékesen a Lenovo stuttgarti központjában is vannak szuperszámítógépek, amelyeken ügyfeleink tudnak teszteket futtatni, kísérleteket, kutatásokat végezni.

CW: A 2017-es naptári évben milyen eredményeket ért el a Lenovo Magyarországon?

LA: Piacelemzők szerint az egész hazai szerverpiac növekedni tudott tavaly. Országosan 10 százalék körüli növekedést mért az IDC. A most lezárt negyedévvel együtt saját számításaink szerint 14-15 százalék körüli piacrészesedést sikerült elérnünk, ami a 2020-ra tervezett 20 százalékos tortaszeletet nézve biztató eredmény. Különösen azért, mert ez nem egy-egy nagy megrendelés eredménye, hanem a folyamatos növekedésé.

CW: Van-e szerepe ennek a piacnövekedést meghaladó eredményben a magyarországi gyártásnak?

LA: Tavaly még biztosan nem volt, hiszen a gyártás csak júliustól futott fel. Természetesen nem rejtjük véka alá, hogy a hazai gyártású szerverek a magyar gazdaságot erősítik, de a piaci eredményeink tavaly még biztosan nem ennek, hanem az új portfóliónak, a megfelelő stratégiának, árazásnak, odafigyelésnek voltak köszönhetőek. A jövőben viszont fontos lehet, hogy rajtunk kívül egyetlen nagy hardvermárka sem tart fenn magyarországi gyártóüzemet.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.