Hirdetés
. Hirdetés

Innováció barátságos áron

|

Európai piacait magyarországi gyárából szolgálja ki, a kontinensen újabb és újabb szuperszámítógépeket helyez üzembe, egyébként pedig nem kis felfordulást okoz a szerverszállítók piacán a Lenovo.

Hirdetés

Éppen a szerverüzletág integrálásának harmadik évfordulóján beszélgettünk Lukács Anitával, a Lenovo Magyarország ügyvezetőjével.

Hirdetés

Computerworld: A digitális transzformáció az informatikai képességek erősítésére szorítja a vállalatokat, a hagyományos, öröklött IT-rendszereknél azonban az elvárt teljesítmény általában vártnál drágább árakkal párosul. A Lenovo igyekszik megtörni ezt a kapcsolódást, és barátságosabb árazást kínál. Hogyan érhető el ez a párosítás? Milyen stratégia mentén építkezik a Lenovo szerverüzletága?

Lukács Anita: A digitalizáció - a felhőalapú megoldások és újabban a mesterséges intelligencia megjelenése miatt - a szerverpiacon különösen fontos téma, hiszen a szervereknek már nem csupán egyszerű számítási feladatokat kell megoldaniuk, hanem ezeket is ki kell szolgálniuk. Ezzel párhuzamosan a szerverpiac struktúrája is átalakul. Míg tíz éve a RISC processzoros szerverek uralták a piacot, mára az x86-alapú szerverek dominálnak. Ami a jövőt illeti, a hatalmas adattömegek miatt mind fontosabb szerepet kapnak a háttértárolók; a szerverek is tárolókká fognak válni.

A Lenovo éppen három éve lépett be erre a piacra az IBM x86-os szerverüzletágának megvásárlásával. Ami az árakat illeti, a Lenovo a szerverei árazásában is érvényesíteni tudja az IT-piacon képviselt globális vásárlói erejét, hiszen versenytársaihoz képest páratlanul jó árakon jut alkatrészekhez. További különbség, hogy mi alapvetően hardvermegoldásokat adunk, a szoftver- és megoldásszállítókkal partnerségi, nem versenytársi viszonyban vagyunk. Tudunk arra koncentrálni, hogy a hardvereinket fejlesszük tökéletesre, jövőbe mutatóra, míg a szoftverfejlesztés terhét a partnereink vállalják.

A szerverüzletág globális vezetését Kirk Skaugen személyében tavaly vette át egy, az Inteltől érkezett igazgató, aki három egyszerűen követhető pontban fogalmazta meg az új stratégiát: tartósan az első három szerverszállító között maradni; megőrizni az első helyett a szerver-megbízhatóság és az ügyfél-elégedettség terén; végül, hogy 2020-ra a szuperszámítógép-szállítók között az elsők legyünk. Magyarországon a harmadik célt a 20 százalékos piaci részesedés elérésével váltottuk fel, ami bátor, de elérhető vállalás.

Lukács Anita ügyvezető, Lenovo Magyarország

CW: Ha már HPC-kről esett szó: tavaly újabb Lenovo szuperszámítógépekről érkeztek hírek. Úgy tudom, kettő ezek közül Európában működik. Mit lehet tudni róluk?

LA: A Barcelona Supercomputing Centerben adtuk át az egyiket, amelynek érdekessége, hogy egy kápolnában emelt üvegbúra alatt működik. Elsősorban meteorológiai feladatokat lát el, de gyógyszer- és rákkutatásra is használják. A top 500-as listán a tizenharmadik helyet elfoglaló gép 14 petabájtnyi adat tárolására képes, míg a számítási teljesítménye 12 petaflops, és 60 kilométernyi kábel köti össze a csomópontokat. A másik a müncheni egyetemre kerül, a Leibniz Supercomputing Centerbe, és egészen biztosan a világ első tíz, ha nem az első öt szuperszámítógépe között lesz. Ennek a tárolókapacitása 48 petabájt, több mint 7 ezer szerver node-ból fog állni, a sebessége pedig 27 petaflops lesz. Atmoszféra- és génkutatás, rákkutatás céljaira és anyagkutatásra fogják használni. Mindkettő a tavaly bejelentett vízhűtéses technológiával működik, amivel 45-47 százalékos energiafelhasználás-megtakarítást lehet elérni. A megoldás lényege, hogy a szerverek által termelt hőt használják a víz hűtésére.

Nem mellékesen a Lenovo stuttgarti központjában is vannak szuperszámítógépek, amelyeken ügyfeleink tudnak teszteket futtatni, kísérleteket, kutatásokat végezni.

CW: A 2017-es naptári évben milyen eredményeket ért el a Lenovo Magyarországon?

LA: Piacelemzők szerint az egész hazai szerverpiac növekedni tudott tavaly. Országosan 10 százalék körüli növekedést mért az IDC. A most lezárt negyedévvel együtt saját számításaink szerint 14-15 százalék körüli piacrészesedést sikerült elérnünk, ami a 2020-ra tervezett 20 százalékos tortaszeletet nézve biztató eredmény. Különösen azért, mert ez nem egy-egy nagy megrendelés eredménye, hanem a folyamatos növekedésé.

CW: Van-e szerepe ennek a piacnövekedést meghaladó eredményben a magyarországi gyártásnak?

LA: Tavaly még biztosan nem volt, hiszen a gyártás csak júliustól futott fel. Természetesen nem rejtjük véka alá, hogy a hazai gyártású szerverek a magyar gazdaságot erősítik, de a piaci eredményeink tavaly még biztosan nem ennek, hanem az új portfóliónak, a megfelelő stratégiának, árazásnak, odafigyelésnek voltak köszönhetőek. A jövőben viszont fontos lehet, hogy rajtunk kívül egyetlen nagy hardvermárka sem tart fenn magyarországi gyártóüzemet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.