Hirdetés
. Hirdetés

Integráción áll az ipari IoT…

|

...mondta Stefan Sigg, a Software AG kutatásért és fejlesztésért felelő termékigazgatója, akit a webMethods.io és a Cumulocity IoT platformok friss képességeiről kérdeztünk.

Hirdetés

A bejelentések hullámát a Software AG júliusban a Cloud Migration Accelerator premierjével indította, amely a webMethods és a Cumulocity IoT platformok mellett az ARIS Cloud felhőalapú folyamatanalitikai megoldást is érintő újításokat követően októberben a weben megtartott termékbemutatóban tetőzött. Közben a Gartner a terület jövőbe látó szereplőjeként emelte ki a Software AG-t az ipari IoT-platformok szállítóit értékelő beszédes, de eléggé rendhagyó összegzéssel zárt mágikus négyzetében.

Hirdetés

Computerworld: Önkiszolgáló integrációról beszélt októberi termékbemutatójukon tartott előadásában. A Microsofttal közösen bejelentett Cloud Migration Accelerator, amely a Software AG május óta elérhető webMethods.io platformjára épül, az üzleti felhasználók önkiszolgálását vagy az informatikai osztály integrációs munkáját támogatja?

Stefan Sigg: A felhőmigráció gyakran összetett folyamat, amely komoly kihívásokkal szembesíti az IT-csapatokat, mivel a házon belül bevezetett technológiát kénytelenek úgy felhőbe vinni vagy felhőalapú megoldásokkal kiváltani, hogy közben az üzlet zavartalan működéséről is gondoskodniuk kell. Az integrációs feladatok ilyenkor megsokszorozódnak, mivel a meglévő alkalmazásokat a vállalati informatikusoknak új felhőszolgáltatásokkal kell összekapcsolniuk, és az új felhőszolgáltatásokkal további felhőszolgáltatásokhoz kapcsolódniuk. Korántsem egyszerű ez az átmenet a hibrid környezetben, az üzlet számára ugyanakkor döntően fontos, hogy a lehető leggördülékenyebb legyen. A webMethods.io integrációs platformunkra épülő Cloud Migration Accelerator segítségével a vállalatok az eddiginél egyszerűbben és könnyebben kapcsolhatják össze alkalmazásaikat, felhőszolgáltatásaikat és adataikat, gyorsabban és zökkenőmentesebben migrálhatnak a Microsoft Azure platformjára, alakíthatnak ki hibrid és többfelhős környezetet.

Más az önkiszolgáló integráció. A vállalatok központi IT-funkciója az utóbbi években egyre inkább decentralizálttá válik, földrajzilag elosztott leányvállalatok, telephelyek és felhasználói csoportok között oszlik meg, amelyekben szintén jelen vannak IT-kompetenciák, és a változásokkal lépést tartva gyorsabban akarják kiszolgálni az üzlet igényeit. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a trenddel a szoftvereszközöknek is lépést kell tartaniuk, és amellett, hogy a központi IT-területet támogatják a teljes környezet irányításában, szabályozásában, felügyeletében és védelmében, önkiszolgálásra alkalmat adva üzleti oldalon is segítik az úgynevezett polgári fejlesztők hatékony munkáját.

Stefan Sigg, k+f termékigazgató, Software AG

Az önkiszolgálás alapvetően kezelőfelület kérdése, ezért a tavaly szeptemberben felvásárolt Built.io felhőalapú iPaaS integrációs platformszolgáltatását beépítettük webMethods platformunkba, amelyet a vállalatok immár egységes integrációs, API-, b2b- és IoT-platformként érnek el. A webMethods.io segítségével a hivatásos fejlesztők mellett az informatika területén jártas üzleti felhasználók is könnyen és gyorsan készíthetnek különböző végpontokhoz - adatforrásokhoz, szolgáltatásokhoz, alkalmazásokhoz, nagygépes rendszerekhez - kapcsolódó megoldásokat, és azokat közzétehetik a rugalmasan mértezhető felhőkörnyezetben. A webMethods.io a magától értetődő használaton túl például több száz támogatott konnektort, csatolófelületet is ad az integrációs feladatok önálló elvégzéséhez, ezáltal jelentősen csökkenti a központi IT-osztály terhelését.

CW: Fejlesztők munkáját hivatott segíteni a webMethods Service Designer is, amelyet a Software AG júniusban jelentett be. Az 500 megabájtnál valamivel kisebb méretét tekintve pehelysúlyú eszközkészlet ingyenesen letölthető, viszont nem jár hozzá támogatás. Mit tanácsol a vállalatoknak, mire használják?

Sigg: A digitális gazdaságban szinte egyik napról a másikra új üzleti modellek jelennek meg a piacon, új üzleti lehetőségek tárulnak fel. Versenyben maradásukhoz a vállalatoknak digitális DNS-üket kell fejleszteniük üzleti alkalmazásaik, eszközeik, különböző forrásokban elérhető adataik összekapcsolásával a dolgok internetén, hibrid felhős környezetben, mert a gyors változásokra csak így tudnak agilitással válaszolni. A webMethods Service Designer ehhez egy könnyen használatba vehető tervező és fejlesztő eszközt ad, amellyel a vállalatok alkalmazásprogramozási felületeket (API-kat) és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat készíthetnek, szerkeszthetnek, tesztelhetnek és hibamentesíthetnek, teszteseteket generálhatnak a DevOps-automatizációhoz.

Kis méreténél fogva gyorsan letölthető és telepíthető eszközkészletként a webMethods Service Designer a Service Development egyszerűsített nézetéhez ad egy éven át ingyenes hozzáférést, verziókövetéssel, VCS-integrációval és Eclipse E-Git pluginnel együtt. Mindezzel a webMethods képességeinek megismerését könnyítjük meg, hogy a vállalatok és az egyetemisták is kiértékelhessék platformunkat. Az ingyenes próbaidőszak leteltével a fejlesztők egyszerűen fizetett, támogatott verzióra válthatnak, webMethods Service Designerben készült munkáikat zökkenőmentesen továbbvihetik és kiterjeszthetik akár vállalati szintű projektekké.

CW: Hasonlóan a Microsoft Azure platformon debütáló webMethods.io Cloud Migration Acceleratorhoz júliustól a Software AG ARIS Cloud felhőalapú folyamatanalitikai megoldását is elérhetővé tette az Amazon Web Services (AWS) Marketplace-en. Milyen szerephez jut a felhő megaszolgáltatóival kialakított együttműködés vállalatuk termékstratégiájában, és hogyan fejlesztik tovább ezeket a partnerségeket?

Sigg: Nemcsak a lakosság körében népszerűek a nagy online piacterek, a vállalatok informatikai környezetébe is egyre több szoftver, alkalmazás kerül be ezen a csatornán keresztül, ezért fontos, hogy a kínálatban mi is megjelenjünk. Ha a vállalat csupán egy-két előfizetői fiókot hozna létre, hogy gyorsan kipróbáljon egy alkalmazást, akkor ennek a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, hogy a szoftvert letölti egy piactérről, amelynek szállítói szempontból további nagy előnye, hogy azonnal globális lefedettséget ad. Elsőként az AWS Marketplace-re raktuk ki megoldásainkat, de jelenleg sok ügyfelünk megy Azure-ba, amelyre most külön összpontosítunk. Mind webMethods, mind Cumulocity IoT platformunk elérhető az Alibabán keresztül is, és a jövőben a Google Piactér szerepe is nőni fog - ma még viszonylag kevés megkeresést kapunk ügyfeleinktől a Google felhőjére vonatkozóan, de csupán idő kérdése, hogy ez változzon. Nyitottak vagyunk az együttműködésre a többi felhőszolgáltatóval is, ügyfeleinket igény szerint mindegyik felhőben támogatjuk.

CW: A Deutsche Telekom és nagyvállalati ügyfeleket kiszolgáló szervezeti egysége, a T-Systems például júliusban jelentette be, hogy dolgok internetéhez adott, meglévő Cloud of Things szolgáltatását a Software AG Cumulocity IoT platformján bővíti ki. Milyen technológiai képességekkel gyarapítják a távközlési cég megoldását?

Sigg: A Deutsche Telekom és a T-Systems a továbbiakban a Cumulocity IoT hálózatba kapcsolt architektúráján konszolidálja meglévő és sikeres Cloud of Things szolgáltatását, technológiánk ezáltal a megoldás méretezésében és funkcióinak bővítésében is kulcsfontosságú szerepet kap. A Cloud of Things a dolgok internetére épülő környezetek kialakítására szolgáló felhőalapú platform, amellyel a vállalatok egyszerűen és könnyen telepíthetik, majd távolról monitorozhatják, felügyelhetik és vezérelhetik hálózatra csatlakozó eszközeiket és gépeiket, hogy az állapotukat, működésüket mutató adatok elemzésével a hatékonyságot és a biztonságot fokozzák, csökkentsék a költségeket, illetve további üzleti értéket teremtsenek.

Platformunkon a szolgáltatás többfelhős környezetben működik, így Németországban, Európában és az Egyesült Államokban is az eddiginél jóval nagyobb és változatosabb piacot fog elérni, beleértve az okosotthonok szegmensét. Technológiánk emellett az adatfolyamok elemzéséhez szükséges analitikai képességekkel, mikroszolgáltatásokkal, új protokollokkal és egyszerűbb alkalmazásfejlesztéssel is bővíti a Cloud of Things funkcionalitását, amely SaaS modellben elérhető IoT-megoldásként még inkább megkönnyíti majd a dolgok internetének bevezetését és használatát. A teljes körű Cumulocity IoT-migrációt megvalósító projekt jelenleg is fut.

CW: Az ipari IoT-platformokról kiadott idei mágikus négyzetében a Gartner a terület jövőjét látó szereplőként emeli ki a Software AG-t, a kritériumok finomhangolása miatt azonban az SAP kiesett a válogatásból, a Microsoft, a Siemens és további mintegy negyven játékos pedig be sem került az elemzésbe, amely rendhagyó módon piacvezetőket és kihívókat sem nevez meg (bővebben lásd erről szóló cikkünket a 20. oldalon). Véleménye szerint miért ilyen nehéz megragadni a jó ipari IoT-platform lényegét? Milyen jövőkép jegyében fejlesztik tovább Cumulocity IoT platformjukat?

Sigg: Magyarázza a mágikus négyzet szokatlanságát, hogy a dolgok internetén a kirakat még erősen rendezés alatt van. Régóta sok szó esik az IoT-ről, és különösen igaz ez az ipari IoT-re, de a piac még mindig viszonylag éretlen, nagyon sok szereplővel és rengeteg technológiai építőelemmel, ami nem könnyíti meg a megoldások fejlesztését.

Valamivel letisztultabbnak látom a képet a kereskedelem területén az Amazon miatt, amely kereskedőként megtanulta a felhő technológiáját, olyan kompetenciát és szolgáltatást épített ki, amelyre építve piacvezető pozíciót biztosító IoT-megoldást adhat a kereskedőknek. Az iparban azonban más a helyzet, a vállalatok itt nagy és változatos gép- és szoftverparkkal dolgoznak, amelyhez komoly beruházásaik miatt érthető módon ragaszkodnak, és IoT-beszállítóiktól is technológiai támogatást várnak. Projektjeikért sokan versenyeznek, de a Software AG esélyei nagyon jók ebben az arénában. Egyrészt szerteágazó szakmai tapasztalattal bírunk az iparban, másrészt a dolgok internete, így az IIoT is a következő generációs integrációról szól, és webMethods nagyvállalati szintű architektúra-megoldásaink a terület élmezőnyébe tartoznak.

Cumulocity IoT platformunk további fejlesztését is ez határozza meg, webMethods technológiánkra építve a dolgok internetén is egységes platformot adunk az adatok és az alkalmazások integrálásához, az API-k fejlesztéséhez és felügyeletéhez, az IoT-adatok értékes információvá alakításához, ahogyan azt legutóbb bemutatott webMethods.io b2b alkalmazásintegrációs és Cumulocity IoT DataHub nagyadat-integrációs (data lake) felhőalapú megoldásunk is mutatja.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.