Hirdetés
. Hirdetés

Intel CULV: az Atomon túl

|

A Samsung X sorozatú noteszgépei az első fecskék között vannak az Intel CULV platformjával. Olcsó, hosszú üzemidejű mobilplatform az Atom teljesítményén túl - ha nem ez, akkor mi a rossz hír az AMD-nek?

Hirdetés

A Samsung pénteken jelentette új, X sorozatú noteszgépeit, melyek 4-9 óra közti akkumulátoros üzemidőt kínálnak. A sorozat legalján álló, vékonyka X120-asban nem az Intel Atomja dolgozik, hanem a már egy ideje emlegetett, de még hivatalos bejelentés előtt álló, alacsony feszültségű CPU, ami úgy igyekszik olcsónak maradni, hogy a noteszgépekre jellemző teljesítményt kínál a netbook-közeli méretű gépekhez.

A titokzatos CULV
Január óta rebesgetik, hogy az Intel egy új, ultra-alacsony feszültségű, platformot (CULV) készül bevezetni az otthoni felhasználóknak szánt vékony és könnyű, 699-899 dolláros árfekvésű noteszgépek piacára. A lépés egyértelműen válasz az AMD Yukon platformjára. A Samsung X sorozata az egyik első, amiben megjelenik a Consumer Ultra Low Voltage-nek keresztelt platform (CULV - kb. végfelhasználói ultra-alacsony feszültségű). A gépben dolgozó SU4100 ULV processzort és a testvéreit még ebben a hónapban, szeptemberben jelenti be hivatalosan is az Intel. Az olcsó ULV platform bemutatása nem tűnik különösebben fontosnak, de jelentőségteljes váltás a cég noteszgép-stratégiájában, és - mint mondjuk a Centrino platform bevezetésekor - ismét jó időben lehet vele az Intel jó helyen.

ULV - már nem csak a drága gépekben
Jó ideje már, hogy az Intel rendre elkészíti ultra-alacsony feszültségű variánsát a noteszgépekbe szánt processzorainak. Ezek jelentősen kevesebbet fogyasztanak, mint hétköznapi társaik, miközben nagyjából ugyanolyan teljesítményt nyújtanak. Szépséghibájuk, hogy lényegesen többe kerülnek, mint hétköznapi étvágyú megfelelőik, ezért az ULV-alapú hordozható gépek viszonylag ritka, drága és gyakran csak a bármit megfizetni hajlandó japán piacon megjelenő luxuscikkek. A CULV platform éppen ezen változtathat.

 

Samsung X120, az új CULV változattal

 

A netbook-őrület világossá tette, hogy a végfelhasználók részéről óriási igény van az apró és hosszú akku-üzemidejű gépekre. Az Atom platform ezt tudja is, csak éppen sokaknak fájdalmasan lassú, és nagyon sok netbookvásárló tulajdonképpen elégedetlen azzal, amit vett. A teljesítményben mutatkozó szakadék óriási az Atom és a Core 2 Duo között, amit az AMD a Yukon platformmal próbált megcélozni. Természetesen az Intel nem hagyhatja, hogy konkurense ezt a területet kisajátítsa - a CULV platform pont erről szól.

Pont mint egy netbook, csak gyorsabb
Azokat az ULV processzorokat, amelyek a Samsung X-sorozatában dolgoznak, még nem jelentette be hivatalosan a gyártó, de úgy tudjuk, hogy specifikációjukat tekintve nem sokban különböznek azoktól, amelyeket még júliusban bocsátottak útjukra. (Jó példa az MSI X-Slim szériája, amit laptársunk már tesztelt is.) A legfontosabb különbség az árban van: az Intel azt szerette volna elérni, hogy az apró, netbook-szerű dimenziókkal bíró, hordozható méretű gépekben is megfizethetőbb áron tegye hozzáférhetővé az CULV teljesítményt.

Az Intel - érthető módon - nem adott ki részleteket arról, hogy pontosan mi is van a fedél alatt, de a Samsung már közénk szórt pár morzsát. Tehát az X120-as Samsung gépben 1,3 gigahertzes Intel Pentium ULV SU4100 CPU teljesít szolgálatot, melynek a külső órajele 800 MHz, és gyorsítótárának mérete 1 megabájt. Normál változatai az SU9x00 sorozatnak 3 megabájtos gyorsítótárral bírnak, órajelük pedig 1,2-1,6 gigahertz között mozog. Hogy valamivel alátámassza az árkülönbséget, az Intel a cache méretből vágott vissza. Az S4100 ULV-nek és testvéreinek legnagyobb attrakciója a fogyasztása: TDP-jük 10 watt, ami lehetővé teszi, hogy vékony, apró gépekbe költözzenek, amelyek akku-üzemideje 7 óra vagy akár annál is több, ára pedig 600-1000 dollár között mozog.

 

MSI X-Slim. Ugyanaz a platform, de korábbi CPU

 

A Samsung X120 ára valahol 1000 dollár körül lesz majd, ami vitán felül a noteszgépek, és nem a netbookok közé sorolja, de azt is látnunk kell, hogy az SU4100 CPU nem az új CULV processzorok legolcsóbb, legalacsonyabb órajelű verziója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.