Hirdetés
. Hirdetés

Intelligens mintagyár

|

Okosgyárak létrehozását célozza a német kormány kezdeményezése nyomán a 2010-es évek elejétől kibontakozó trend, az Ipar 4.0, amely mostani szakaszában elsősorban a gyárakon belüli folyamatokat alakítja át, de a továbbiakban a gyártók és partnereik, beszállítóik és ügyfeleik közötti kommunikációra, együttműködésre is ki fog hatni.

Hirdetés

Lényege, hogy az okosgyárak az IP-alapú kommunikációs és big data analitikai képességeket a gyártási folyamatok követésében és optimalizálásában, a hatékonyság és a fenntarthatóság, valamint a rugalmasság növelésében hasznosítják - magyarázza az Ipar 4.0 alapjait Baranyai Zsolt, az itelligence Hungary IT-szolgáltatásokért felelő üzletágvezetője. - Olyan infokommunikációs technológiák beágyazása zajlik jelenleg a gyártóiparban, amelyek a munkadarabok, a fizikai gyártósorok, az ezeket támogató szoftveralkalmazások, valamint a folyamatban részt vevő humán erőforrás közötti információmegosztást, adatgyűjtést, elemzést és visszacsatolást segítik.

Minthogy az Ipar 4.0 térhódításának korai szakaszában jár, a dolgok internetéhez hasonlóan ezen a területen sem ment még végbe a szabványosítás például a gyártási folyamatok mentén történő adatgyűjtés módját vagy az automatizált műveleteket végrehajtó robotok vezérlését illetően.

- Éppen ezért a gyártóvállalatoknak alaposan meg kell fontolniuk, milyen technológiák, megoldások bevezetésével lépnek az Ipar 4.0 útjára - mondja Baranyai Zsolt. - Anyacégünk az Aacheni Egyetemmel közösen működő okosgyárat épített fel Németországban, így ügyfeleinket egyedülálló módon gyárlátogatással is segíthetjük a döntések előkészítésében, de igény szerint német kollégáinkkal idehaza is kialakítunk demókörnyezeteket. A már elérhető megoldások között valós idejű helymeghatározó (RTLS) rendszerre épülő alkatrész- és munkadarab-követés, valamint SAP-alapú virtuális alkatrész-összeszerelő rendszer található, amely a 3D modellből darabjegyzéket generál a háttérrendszerekben. A mintagyár egyben kutató-fejlesztő központként is működik, amelyben az itelligence AG és az Acheni Egyetem szakemberei új okosgyár-megoldásokon dolgoznak.

Minderről bővebben is szó esik majd az itelligence Hungary Business Forum 2015 konferenciáján, ahol a résztvevők többek között előadásokat hallhatnak olyan megoldásokról is, mint az SAP-alapú, kiterjesztett raktárgazdálkodás (extended warehouse management, EWM), valamint a papíralapú eredetivel azonos értékű, hiteles elektronikus másolatokat előállító iratkezelés.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.