Hirdetés
. Hirdetés

Intelligens videofelügyelet extrákkal

|

A kameraképek automatikus elemzése nem csupán a biztonsági rendszerek hatékonyságának növelésére alkalmas, hanem más területeken, így például a kereskedelemben is hasznosítható. Közös és alapvető cél az élőmunka csökkentése, mégpedig úgy, hogy a végső döntés mindig az emberé marad.

Hirdetés

Ki ne látott volna a mindennapi életben vagy a filmekben olyan jeleneteket, ahol egy áruház, egy üzem vagy például egy sportlétesítmény különböző pontjain elhelyezett kamerák képeit monitorok előtt ülő biztonsági személyzet kíséri figyelemmel? Jobb híján világszerte ez a bevett gyakorlat már évtizedek óta, noha a tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen típusú felügyeleti rendszereknél meglehetősen gyakori az emberi tévedés. A felmérések szerint egy biztonsági őr a műszak felvételét követő 15 percben a képernyőn történtek 85 százalékáról még lemarad, majd a későbbiek során is előjönnek olyan tényezők (több munkatárs egy helyiségben, kifáradás stb.), amelyek csökkentik a hatékonyságot. Napjainkban már vannak olyan, az emberi tévedést kiküszöbölő, illetve az élőmunkát csökkentő szoftvereszközök, amelyek a kameraképeket automatikusan elemzik, és adott esetben - beépített intelligenciájuk révén - riasztást adnak ki.

Hirdetés

E rendszerek azonban nem csupán a biztonságtechnikát forradalmasíthatják, hanem a kereskedelemben is egyre szélesebb körben alkalmazhatók. A vásárlói mozgások detektálásával, a boltba betérők nemének, életkorának stb. meghatározásával hasznos információkhoz juttathatják a kereskedőket.

Nem mozdul, de szokatlan
Az Autonomy Virage képelemző rendszere (Intelligent Scene Analysis System, iSAS) az alapvető funkciókon (például a mozgásérzékelésen) kívül számos korszerű, intelligens tartalomfelismerő művelet elvégzésére képes, beleértve a tárgyazonosítást, -követést és -számlálást, továbbá a viselkedéselemzést. Különféle környezetekre, így például repülőterekre, épületekre, stadionokra vagy parkolókra konfigurálható. Az is beállítható, hogy mikor adjon ki a rendszer valós idejű riasztást a biztonsági személyzetnek. Az iSAS tizenhat, önálló csatornára kötött monitort tud kezelni úgy, hogy akár mindegyikre más és más riasztási feltételeket állítanak be. A rendszerhibák mind beltéri, mind kültéri környezetben különféle automatikus és kézi tanítási technikákkal minimalizálhatók.

Az iSAS egyik speciális funkciója az úgynevezett „nem-mozgás” érzékelés, amelynek révén egészen finom mozgások, illetve nem megszokott szituációk is érzékelhetők a rendszerrel. Ilyen helyzet például, amikor egy elhagyatott autó áll tiltott területen, vagy valamilyen akadály található a vasúti sínen, vagy egy addig üres falfelületen egyszer csak megjelenik egy graffiti.
Fontos jellemzője a rendszernek, hogy a tárgyakat méretük, sebességük, irányuk és más fizikai mérőszámaik alapján automatikusan, előre definiált kategóriákba sorolja. Ez a fajta tárgybesorolás teszi lehetővé az emberek, a járművek és az egyéb tárgyak (például kisebb táskák, bőröndök) megkülönböztetését. Opcionális modulok segítségével tovább finomítható a tárgyspecifikáció, így például meg lehet állapítani az autók gyártóját vagy típusát.

Gyanús viselkedés, gazdátlan táska
Az Autonomy Virage viselkedéselemző megoldása a tartalomfelismerés jelenlegi legmagasabb foka. Tárgykövetésre alapuló, szofisztikált tartalomelemzési technikák alkalmazásával az iSAS megérti és analizálja a gyanús viselkedésmintákat. Az adminisztrátorok megtaníthatják a rendszert arra, hogy miket tekintsen fenyegető viselkedésnek. Ha a betanítást követően a rendszer gyanús tevékenységet azonosít, automatikusan valós idejű riasztást ad. A rendszer öntanító is: menet közben finomítja képességeit, hogy ezáltal csökkentse a téves riasztások számát.

Az iSAS valós időben dolgozza fel a videofolyamokat, és így meg tudja számolni az embereket, a járműveket és más tárgyakat. Mivel folyamatosan többirányú számlálást végez, alkalmas például arra, hogy jelezze a várható vagy már kialakult forgalmi dugókat.
A rendszer képes folyamatosan nyomon követni a megfigyelt területet abból a szempontból is, hogy bizonyos tárgyak eltűntek-e onnan vagy sem. Képes „megtanulni” a helyszínt, és automatikusan, valós időben riasztást kiadni, ha valami eltűnt onnan (vagy fordítva, ha például egy metrómegálló padján feltűnt egy elhagyatott táska).

Arcfelismerésre is képes az iSAS; ezen funkció segítségével fel lehet például ismerni egy arcot egy katalógusból, vagy ellenőrizni lehet, hogy a beléptetőkártyát tényleges tulajdonosa használta-e.

Az iSAS bármilyen meglévő vagy új kábeltévé-rendszerrel együttműködik; alkalmas akár a valós idejű, akár a rögzített videók elemzésére. Különböző rétegeinek köszönhetően logikai szintje igény szerint alakítható, így például különböző kamerák képeinek közös vizsgálatával, illetve más eszközökből is származó információk elemzésével növelhető a logika szintje.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.