Hirdetés
. Hirdetés

Internet Hungary 2006

|

A Tihanyban hetedszer megrendezett konferencia témái között az Internet fejlődése, az online üzleti megoldások és a webkettő is szerepeltek.

Hirdetés

A hetedik Internet Hungary konferencia első napján Tihanyban a web 2.0 alapfogalmairól, üzleti modelljeiről, az Internet fejlődéséről és jövőbeni lehetőségeiről fejtette ki álláspontját számos külföldi és hazai szakember. Jelentős gazdasági előnyöket élveznek azok, akik kihasználják az internet, illetve a web 2.0 lehetőségeit. Magyarországon azonban annak ellenére, hogy 9 millió ember érheti el szélessávon az internetet, a lakosságnak csak 6 százaléka fizet elő ilyen szolgáltatásra. A konferencián elhangzott az is, hogy a lakosság oktatása és a technológiai nyelvezet mindenki számára érthetővé tétele elengedhetetlen az internet népszerűsítéséhez, hiszen sokak azért nem veszik igénybe a szolgáltatásokat, mert nem tudják, hogy mire használható.

Egyed Géza a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára szerint Magyarországon a lakosság 89 százaléka olyan területen él, ahol már van szélessávú internet ugyanakkor körülbelül ezer településen mintegy 1 millió ember, vagyis a lakosság 11 százaléka nem jut internet lehetőséghez. A leszakadó régiók felzárkóztatásának és a korosztályból adódó hátrányok leküzdésének számtalan módja létezik; sok kistelepülésen például ún unoka -nézegető klubokat hoztak létre. Baja Ferenc, a kormány fejlesztéspolitikai irányítótestületének tagja a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv államreform programja keretében az elektronikus közigazgatás operatív programjára 99 milliárd, az államreform közigazgatás megújítási programjára, pedig 40 milliárd forint fordítható majd a következő 7 évben.

Simó György, a T-Online vezérigazgatója a tartalomszolgáltatók Kánaánját vizionálta, amikor arról beszélt, hogy a közösségi portáloknak egyre nagyobb a látogatottsága - akár a televíziók rovására is, hiszen a média és a szolgáltatások felnőtté válásának köszönhetően a negyven év alatti korosztály körülbelül ugyanannyit netezik, mint ahány órát televíziózással tölt. A T-Online külön sajtótájékoztatóján jelentette be jövő hónapban induló IPTV szolgáltatását.

A külföldi szakértők közül az első nap Tim Wu, a Columbia Law School képviseletében előadásában az internet jövőjével foglalkozott és a platformok harcáról beszélt. Zephyr Teachout az eddigi legnagyobb hatású online elnökjelölti kampány az, amerikai Demokrata Párt webes kampányának igazgatója bemutatta, hogy az Egyesült Államokban milyen on-line eszközöket használnak a politikai kampányokban nagy hangsúlyt helyezve az elektronikus levelezésre, a közösség létrehozására a blogok, chatszobák, üzenőfalak és listaszerverek használatára. Az előadás foglalkozott azzal is, hogy az internet milyen lehetőségeket nyújt az önkéntes szövetségek létrehozására, ugyanakkor milyen veszélyeket rejt az, hogy a közélet szétverésére is hatékonyan használható.

Az esemény első estéjén kihirdették az Internet Hungary 2006 Konferencia és az MTV Kultúrház című műsora videopályázatának győzteseit is. A zsűri - amelynek tagjai Baló György, Doránszky Dobó Mátyás, Erdős Gábor, Kert Attila, Weyer Balázs - úgy ítélte meg, hogy a versenyművek egy része nem felelt meg maradéktalanul a kiírásnak, ezért több díjat nem adott ki. Megosztott második helyezett a zsűri döntése alapján Török Eszter: Adatok című munkája, mint a kiírásnak leginkább megfelelő, eredeti film és Lecza Attila, Párkereső című videofilmje, mely jó felépítése és kompozíciója miatt vívta ki a zsűri elismerését. Díjuk - a SUN Microsystem jóvoltából - egy-egy számítógép. Hajosovics Krisztián, a Szia!Ganye! című humoros, ötletes filmjéért pedig különdíjat kapott, amelyért a SUN Microsystem 19" LCD monitorját vehette át. A szervezők bejelentették, hogy a legjelentősebb és legnagyobb hazai internetes szakmai rendezvény, az Internet Hungary Konferencia kapcsán szeretnék évről évre meghirdetni a videofilm pályázatot, mivel szeretnének teret adni ennek a napjainkban kialakuló és még folyamatosan változó, de nagyon izgalmas műfajnak, melynek keretei és szakmai megmérettetése is most formálódik.

Az Internet Hungary 2006 második napján egyértelműen megfogalmazódott, hogy az Internet megállíthatatlanul terjed és technológiai fejlettsége okán az egyre könnyebben használható háló komoly szerepet tölthet be a megszorítások következtében életünk minden részét érintő racionalizálásban. Hiába támogatja az információs társadalom fejlődését az állami rendelkezések bevezetése ha annak infrastrukturális és affinitási hiányosságai miatt a felhasználó nem érzi önmaga számára sem előnyösnek, sem elengedhetetlennek.

Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója szerint a közigazgatás elektronikus felületének, az Ügyfélkapunak a létrehozása után úgy tűnik, most jutott el a végrehajtási felelősökhöz az a több éve hangoztatott üzenet, hogy hiteles, számonkérhető elektronikus ügyintézést elektronikus aláírás alkalmazása nélkül nem lehet megvalósítani. Bár egyre többet hallani egy tervezett ún. állampolgári azonosítóról, vigyáznunk kell arra, hogy ne csak az eszközt, hanem a célt tartsuk szem előtt, azaz az állampolgárok valóban rendelkezzenek az elektronikus ügyintéséshez számítógéppel, internet kapcsolattal, valamint az elektronikus ügyintézési rendszer használatához szükséges tudással is - tette hozzá a NetLock ügyvezetője. Bódi Gábor a MEH-EKK főosztályvezetője szerint a jövő januártól kötelezővé váló elektronikus adatszolgáltatás nagy előrelépés az elektronikus közigazgatás megvalósítása felé és a hivatal természetesen nagy hangsúlyt fektet a jövőbeni kötelezett felhasználók megfelelő tájékoztatására és képzésére is.

A konferencián bejelentették a www.mobilfizetes.hu oldal elindulását. A portál legfőbb célja, hogy minden szükséges információt megadjon és közzétegyen az idelátogatóknak a mobilvásárlás, mobilfizetés és egyéb mobiltelefonnal kapcsolatos kiemelt szolgáltatásokról. Az információ-átadáson kívül az üzemeltetőnek az is célja, hogy egy olyan közösséget hozzon létre, akik érdeklődnek a mobilkommunikáció újításai iránt vagy érdekeltek fejlesztésében. "Rengeteg olyan, már kiaknázott, kiemelt funkcionalitást tud nyújtani a mobiltelefon, amikről az emberek nagy része még nem is tud, pedig sokkal kényelmesebbé tehetné az életét - mondta el Inotay Balázs, a mobil alkalmazásokat fejlesztő Cellum Zrt. elnöke Tihanyban. Az autópálya-matrica mobiltelefonos értékesítése bizonyítja, hogy a mobilfizetésre igenis szükség van - tette hozzá Fejes Sándor, a Hedz.hu, a mobiltelefonos fizetési alkalmazás fejlesztő cég képviseletében Fejes Sándor szerint az emberek hajlandóak a kényelem érdekében megfizetni a mobilos fizetés plusz költségét is.
Az internet hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt években, nemcsak az üzleti szférában, de a civil nyilvánosság tekintetében is. Dan Gillmor, a Center for Citizen Media igazgatója előadásában elmondta, hogy a változás elsősorban a média demokratizálódása a blogok, podcastok és mashupoknak köszönhető, melyek több honlapot, vagy forrást összekötő kép és információ források. Míg kezdetben a passzív olvasás jellemezte a felhasználókat, manapság aktívan építik a különböző oldalak tartalmát. Gillmor szerint a "one-to-many" internetes kommunikáció irány hamarosan megváltozik, mert az olvasóknak lehetősége nyílik beleszólni az írásokba. Sőt, a legtöbb esetben az olvasók többet tudnak annál, aki az oldalakat szerkeszti, mely jelentős többlet információhoz juttatja a szerzőket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.