Hirdetés
. Hirdetés

Ipari kémet fogtak a Teslánál

|

A mérnök belépése után néhány nappal fontos anyagokat töltött fel személyes fiókjába. Állítólag több ezer fájlt próbált kicsempészni a égtől.

Hirdetés

A Tesla már korábban is vádolta meg munkatársát ipari kémkedéssel, de ha bíróság előtt is bizonyítást nyer a legújabb eset, az különösen fájdalmasan érintheti a céget. Az autógyár berepelte egyik mérnökét, Alex Khatilovot: a vád az, hogy a belépése után három nappal ellopta a cég egyedi fejlesztésű Warp Drive szoftverét, amelyet többek között a vásárlások automatizálására használtak. Minderre tavaly decemberben került sor, amikor Khatilov a vád szerint "több ezer", Warp Drive-val kapcsolatos szkriptfájlt másolt fel személyes Dropbox fiókjába.

Hirdetés

A gyártó ezenfelül azt is Khatilov terhére rója, hogy megpróbálta elleplezni akcióját, és amikor a belső vizsgálat megindult, azt állította, hogy csak személyes dokumentumokat vitt át, a lopott anyagokat pedig megpróbálta kitörölni. A Tesla nem hiszi, hogy Khatilov másokkal is együttműködött, volna de mivel még nem göngyölítették fel az ügy minden részletét, elképzelhetőnek tartja, hogy a mérnök továbbküld bizonyos anyagokat. A dolgozók a COVID-járvány miatt a Teslánál is jórészt távmunkára álltak át, emiatt nehéz pontosan ellenőrizni, hogy a fájlokat törölték-e.

Az autógyártó eddig is féltve őrizte technológiáját, és többek közt a Riviant, valamint a Zooxet is beperelte, amiért olyan dolgozókat vett fel, akik Tesla-titkokat vittek magukkal. A leghíresebb pert 2018-ban Martin Tripp ellen indították, akit Elon Musk "szabotőrnek" nevezett: a mérnök a Tesla szerint értékes információk "gigabájtjait" lopta el. Az elhúzódó pereskedés legutolsó fejleménye az, hogy a bíróság Trippet 400 000 dollár megfizetésére kötelezte. Lehet tehát Muskot kissé paranoiásnak gondolni, de Khatilov esete is azt mutatja, hogy azért nem teljesen indokolatlanul tart annyira az ipari kémektől.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.