Hirdetés
. Hirdetés

Japán elképesztő üzleti összefogással harap bele a SpaceX üzletébe

|

A JAXA várhatóan mintegy 30 vállalattal és szervezettel köt közös kutatási szerződést.

Hirdetés

Japán nemzeti űrügynöksége közel 30 japán céggel és intézménnyel együttműködve újrafelhasználható rakéták kifejlesztésén dolgozik, azzal a céllal, hogy a kilövési költségeket a jelenlegi szint kevesebb mint negyedére csökkentsék - értesült a Nikkei.

A Mitsubishi Heavy Industries és az ANA Holdings is részt vesz a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) projektjében, amelynek célja, hogy 2030-ra megvalósuljon az első újrafelhasználható rakéta indítása. A lépés célja, hogy a költségek versenyképességét Elon Musk SpaceX-jének szintjére hozzák.

Hirdetés

Japán fő rakétáit, például a H-IIA-t és az Epsilont nem úgy tervezték, hogy a kilövés után visszahozhatók legyenek. Ha egy rakéta egy része újrafelhasználható, az indítási költségek jelentősen csökkennek, és várhatóan megnőnek a tengerentúlról érkező műholdindítási megrendelések.

A SpaceX élen jár az újrafelhasználható rakéták kifejlesztésében. A vállalat által indított rakéták becsült indítási költsége körülbelül 6 milliárd jen (52,9 millió dollár), szemben a H-IIA rakéta nagyjából 10 milliárd jenével. A SpaceX 2018-tól mintegy 60 százalékos részesedést szerzett a globális kereskedelmi műholdindítási piacon.

A JAXA-t felügyelő japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudományos és Technológiai Minisztérium szerint a műholdakat indító, újrafelhasználható rakéták elengedhetetlenek a következő generációs rendszer kifejlesztéséhez.

A JAXA várhatóan mintegy 30 vállalattal és szervezettel köt közös kutatási szerződést. A Mitsubishi Heavy Industries a NYK Line logisztikai vállalattal együttműködve drónok és hajók segítségével történő visszaszerzési módszereket fog vizsgálni. Az ANA olyan kutatásokat fog végezni, amelyek a repülőgépek üzemeltetése és karbantartása terén szerzett know-how-ját alkalmazzák. A NIPPI Corporation és a GH Craft, a Teijin leányvállalata pedig "futóműrendszert" fog kifejleszteni a leszálláshoz.

A Nagoya Egyetem rezgésálló lítium-ion akkumulátort fog kifejleszteni. A Canon IT Solutions, a Canon Marketing Japan leányvállalata a vegyes valóságot fogja használni a gyártási folyamatok racionalizálására. A Chiba Institute of Technology alacsony költségű kis elektromos szivattyúkat, míg a Kanazawa Institute of Technology kompozit anyagokat fog vizsgálni.

A JAXA és partnerei azt tervezik, hogy 2026-ra kifejlesztik a prototípust, és négy évvel később elvégzik az első indítási tesztet. Az újrafelhasználható technológia kialakításával és a kilövések számának növelésével remélik, hogy a 2040-es évek elejére a költségeket 500 millió jenre csökkenthetik.

A Northern Sky Research amerikai kutatócég szerint 2020 és 2030 között várhatóan több mint 24 800 műholdat indítanak világszerte. A piac, amely magában foglalja a műholdak gyártását és indítását, várhatóan évente mintegy 9 százalékkal bővül, és mérete 2030-ra több mint 567 milliárd dollárra emelkedik.

A JAXA részt vesz az újrafelhasználható technológiák fejlesztésében. Az RV-X kisméretű rakéta repülési tesztjei a tervek szerint még március előtt megtörténnek, míg Európával együttműködve a gyakorlati szakaszhoz közelebb álló CALLISTO rakéta tesztjeire a 2024-es pénzügyi évben kerülhet sor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.