Jó hírek a Windowsról

|

Az operációs rendszerből származó Microsoft-bevételek 3 százalékkal 5,1 milliárd dollárra nőttek a tavalyi év negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor a vállalat More Personal Computing (MPC) részlegének - ide tartozik a Windows és a Surface hardver portfolió - bevételei 5 százalékkal csökkentek az időszakban, és ez már a harmadik egymást követő negyedév, amelyben zsugorodik a forgalom éves összehasonlításban.

A Windows-bevételek azon része, amely az eszközgyártóknak eladott licencekből származik, 5 százalékkal nőtt, ami fordulópontot jelent az előző negyedévben képest, az egy évvel korábbi 5 százalékos visszaeséshez képest pedig nagy előrelépésnek számít.

Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezetője további részletekkel szolgált. Tájékoztatása szerint az OEM üzletág 5 százalékkal bővült a negyedévben az eredeti berendezés (OEM) gyártóknak, többek között a Lenovónak, a Hewlett-Packardnak és a Dellnek eladott operációsrendszer-licencekből származó növekvő bevételeknek köszönhetően. Ezen belül az otthoni felhasználóknak szánt eszközöknél 5, a vállalati és profi felhasználóknak értékesített berendezéseknél pedig 6 százalékos volt az emelkedés. Egy évvel korábban az előbbieknél 3, míg az utóbbiaknál 6 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni a szoftvergyártó.

Az OEM-eladások profi szegmense a vártnál jobban teljesített a piac javuló állapota és a Windows 10 operációs rendszer iránti megnövekedett vállalati igényeknek köszönhetően. Az IDC adatai szerint 2016 negyedik negyedévében világszerte 70,2 millió személyi számítógép talált gazdára, ami 1,5 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Mind Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, mind Hood a prémium kategóriájú - magasabb árú, gyakran speciális konfigurációjú - PC-k szegmensében elért növekedésnek tulajdonítja a Windows OEM-bevételeknek az ipari átlagot meghaladó emelkedését.

A növekvő Windows-bevételek azonban nem tudták megakadályozni a teljes MPC részleg bevételeinek a csökkenését. Az üzletág 11,8 milliárd dolláros bevételt ért el a negyedik negyedévben, ami 5 százalékos visszaesést jelent az egy évvel ezelőtti 12,8 milliárd dollárhoz képest. Csakúgy, mint a múltban, ezért a szinte már teljesen elenyészett telefon üzletágat teszik felelőssé, amelynek bevételei 81 százalékkal 878 millió dollárra zuhantak a negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.