Hirdetés
. Hirdetés

Jobs nélkül sebezhető az Apple

|

A kaliforniai gyártó elképesztő eladási mutatókat produkál, de a szakemberek szerint a márkahűség csak rövid ideig tarthatja csúcson a vállalatot. "Drámai fejlesztések" kellhetnek.

Hirdetés

A néhai Steve Jobs
A néhai Steve Jobs

Egy évvel Steve Jobs, az Apple-t a világ legbefolyásosabb technológiai vállalatává és egyben legértékesebb cégévé tevő alapító-vezérigazgató halála után a gyártó még mindig kiemelkedő értékesítési és bevételi eredményeket produkál. Igen ám, de az iparági megfigyelők szerint az utóbbi időkben unalmasabbá váltak a cupertinóiak hagyományosan iparág- és médiatörténeti eseményszámba menő termékbevezetései: a jövőben „drámai fejlesztésekre” lesz szükség, hogy továbbra is fenntarthassák a felhasználói lojalitást.

Jobs 2011. október 11-én költözött el az égi szilíciummezőkre, miután hosszú és kilátástalan küzdelmet folytatott a rákkal. Nem sokkal halála előtt köszönt le az Apple vezérigazgatói posztjáról, feladatait régi harcostársa, Tim Cook vette át.

Naveen Mishra, a Frost & Sullivan Ázsiai- és Csendes-óceáni térségért felelős vezetője hangsúlyozta: Jobs halála látszólag nem befolyásolta az Apple termékei iránti keresletet; az iPod vonal kivételével a gyártó valamennyi márkája „meglehetősen erős” eladásokat mutat. Az iPodok népszerűsége jó pár évvel ezelőtt, az iPhone és az iPad bemutatását követően került leszálló ágba – fejtegette Mishra.

A piaci részesedést számos különféle faktor befolyásolja

A Frost & Sullivan szakértőjéhez hasonlóan Shalini Verma, a Gartner vezető elemzője is kiemelte, hogy a legendás CEO halála egyelőre nem befolyásolta számottevően az eladások alakulását. A piaci erőviszonyok mégis átalakulófélben vannak: elsősorban azért mert a koreai Samsung egyre erősebben szorongatja az Apple-t az okostelefon-piacon

Az Apple részesedése az idei év harmadik negyedévében a 2011-es év végén mért tizenötről 23 százalékra emelkedett – elsősorban az iPhone 4S tavaly októberi bemutatásának köszönhetően. A termékbevezetések láthatóan nagyban befolyásolják a cég piaci teljesítményét, ami az idei Q2-ben például szemmel láthatóan visszaesett, mert a vásárlók az iPhone 5-re vártak.

„Steve Jobs halála eddig nem befolyásolta számottevően a vállalat eladásait: elsősorban azért, mert a néhai Apple-vezér az iPhone 4S és az iPhone 5 kifejlesztésében is részt vett” – vélekedett Verma.

A gyártó egyelőre nem tette közzé negyedik negyedéves üzleti eredményét, de Mishra szerint könyen meglehet, hogy ismét rekordot döntenek – az elemző 35 milliárd dolláros Q4-es és 150 milliárdos éves bevételre számít. „Az Apple elsősorban innovatív eszközeinek és az azokhoz szorosan kapcsolódó, integrált ökoszisztémának köszönheti kiemelkedően jó teljesítményét” – húzta alá.

A cég a tőzsdén is remekel szerepel, részvényeinek ára az idén hetven százalékkal, darabonként hétszáz dollárra emelkedett.

Unalmasabbá váltak a termékbemutatók

Verma szerint Jobs hiánya elsősorban a termékek bemutatásánál érezteti a hatását. A régebben „kivételes eseménynek” számító sajtótájékoztatók Tim Cook prezentálásában alaposan ellaposodtak, unalmassá váltak. Ez idővel negatívan befolyásolhatja azoknak a tech-rajongó véleményvezéreknek a hozzáállását, akik jelentős hatással vannak a „köznép” vásárlási szokásaira.

Verma véleményével Kevin Chan szingapúri iOS-alkalmazásfejlesztő is egyetért. „Az Apple elvesztette [Steve Jobs] showmanshégét és rendezői tehetségét. A fickó remek történetmesélő volt, 'valóságtorzító mezője' és a védjegyévé vált 'csak még egy dolog' igazán különlegessé tették a termékbemutatókat. Tim Cook szereplései meg sem közelítik az övéit” – jelentette ki Chan.

Mishra kiemelte: annak ellenére, hogy minden egyes idén bemutatott Apple termék jobb volt, mint az elődje, a várt „wow-faktor” láthatóan elmaradt a bemutatásukkor.

Figyelniük kell a rajongókra

Ilyen körülmények között az Apple-nek „drámai fejlesztéseket” kell eszközölnie a termékei esetében, hogy fenntarthassa a fogyasztói lojalitást – különösen egy olyan „agresszív árképzési gyakorlat, sűrű termékbevezetések, folyamatosan fejlődő design és technológiák jellemezte” iparágban, mint a consumer IT – jelentette ki a Frost & Sullivan menedzsere.

„Ma az Apple évek óta tartó tudatos fejlesztési stratégiájának köszönhetően egyet jelent a kimagasló designnal és a kivételesen jó felhasználói élménnyel. Ez tette a céget a világ legértékesebb vállalatává” – mondta Verma.

De egyetlen vállalat sem legyőzhetetlen. A szakember szerint, az Apple kénytelen lesz a jövőben is fenntartani a fejlesztési politikájára jellemző konzisztenciát, ha nem akarja elveszteni a ma még hűségesnek látszó fogyasztókat.

Az Apple „sérülékenynek látszik”

Jeanne Wong content producer szerint az Apple Jobs nélkül „nagyon sérülékenyek” látszik. „Úgy fest, hogy a konkurensek egyre bátrabban támadják az Apple-t” – mondta, az egyre vérgőzösebbé váló Apple-Samsung jogi csatározásra utalva.

Wong szerint Jobs sokkal nagyobb figyelmet fordított a termékek minőségbiztosítására, mint Cook. „Jobs idejében nem hallhattál olyan működési hibákról, mint amilyen a Maps-fiaskó. Ő mindig nagyon ügyelt a részletekre – fejtette ki a véleményét. – Az emberek még mindig vásárolják a termékeiket, még tart a 'láz', de eközben a versenytársak egyre erősebbé válnak, ezért aztán az Apple-nek is ideje összekapnia magát.”

A Szingapúrban élő ipari tervező, Max Yam úgy látja, hogy Jobs halálával odalett a „művészet és technológia összeházasításából születő szépség”, ami eddig olyannyira jellemző volt akaliforniai cég. „Végül az Apple is beáll a többi technológiai óriás közé, amivel az IT-iparág utolsó emberi vonása is a semmibe vész" – vélekedett Yam.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.