Hirdetés
. Hirdetés

Képes riport: locsolófejek a Dell felvételi tesztjén

|

A Dell meghívására a cég Írország délnyugati részén, Limerick mellett található gyárában jártunk, ahol kiderült: nem biztos, hogy az a munkás a legjobb, aki leírás nélkül is gyorsan összerak egy kerti locsolót.

Hirdetés

Szinte mindegy, milyen cég logója van az eszközökön, mert úgyis mindent a Távol-Keleten gyártatnak a cégek. Az informatikában közhelyszámba megy ez a vélekedés, melynek természetesen van alapja, de - más közhelyekhez hasonlóan - csak egy része a valóságnak. Sok cég ugyanis a gyártás egy részének a kiadása mellett saját gyára(ka)t is működtet. Június elején a Dell Írországban működő EMF3 (European Manufacturing Facility) nevű, noteszgépeket, x86 alapú kiszolgálókat és asztali PC-ket előállító gyárába kaptunk meghívást.

Az üzem a már hagyományosnak tekinthető J.I.T. (Just In Time) rendszerben működik, azaz nincs raktáron sem alkatrész, sem pedig késztermék. A közel és távol működő beszállítók pontosabb abban az ütemben és mennyiségben szállítják az alkatrészeket, ahogyan szükséges, így a raktározási költségek őket terhelik, a becsomagolt készterméket pedig közvetlenül a gyártócsarnok oldalánál álló kamionokba rakják be.



Szintén nem új, de korántsem általános a kizárólag megrendelésre való termelés, a gyártósoron lévő minden gépnek megvan már a gazdája. A Dell termékeinek zömét az interneten át közvetlenül a végfelhasználóknak értékesíti, megspórolva a viszonteladók árrését. A gyár negyedóránként tölti le az új megrendelések adatbázisát, amelynek a tételein először ellenőrzik, hogy érvényes konfigurációt választott-e a megrendelő. Ha igen, akkor a gyártás egy vonalkód kinyomtatásával kezdődik, ez kerül arra a dobozra, amelybe az első lépcsőben összeválogatják a konfigurációhoz szükséges alkatrészeket. Ezekből egy ember rakja össze a gépet, és ő végzi az alaptesztelést is. Egy noteszgép összeszerelése nagyjából 10-12 percig tart, a beépített részegységek mindegyikét a vonalkódjának beolvasásával az összeszerelés helyén viszik fel a gyártási adatbázisba. Az alaptesztet CD-ről tölti be az összerakó alkalmazott, aki a hardver alapszintű ellenőrzését végzi.



A következő állomás a kész gépekre a szoftverek feltöltése, egy jókora, többsoros polcrendszerre kerülnek a gépek, a hálózathoz illetve a tápfeszültségre való csatlakoztatásuk kézzel történik, de az operációs rendszer, illetve a géphez járó alkalmazások feltöltése automatikus. A vevő szoftvert is rendelhet a gépéhez, az eltérő konfigurációk összeállítását egy központi konzolról vezérlik. A szoftverfeltöltés a tartósteszt is egyben, ahol néhány óráig "járatják" a gépeket, a megjelenítő panelen azonosítható, ha valamelyik gépen megszakadt a feltöltés vagy nem válaszol a lekérdezésre. Ha minden rendben, akkor a csomagolás következik, a szerelés ideje alatt a megrendelés, illetve a gép típus alapján külön dobozba válogatják össze a tartozékokat. A rendeltetési hely címével ellátott dobozok közvetlenül a célállomások szerint kijelölt kamionokba kerülnek, ha a kocsi megtelt, elindul és új áll a helyére.



A J.I.T. gyártás kulcsa a gyártási volumen ingadozásához való alkalmazkodás, főként az emberi erőforrásokkal való gazdálkodás szempontjából. Nyilván karácsony előtt jóval több megrendelést kap a Dell gyára is, mint mondjuk júliusban. Kérdésünkre, hogy hogyan oldják ezt meg, azt a választ kaptuk, hogy az alkalmazottak átcsoportosításával, ami nyilván nem okoz gondot, hiszen a monotónia csökkentésére egyébként is forgószínpadszerűen dolgoznak. Csakhogy egy ilyen időszakban mindhárom termék - noteszgép, PC, kiszolgáló - rendelése megugrik, kérdés, hogy honnan lehet akkor átcsoportosítani. Ezt viszont nem árulták el nekünk. A gyár munkatempója meglehetősen feszes, jellemző rá az összekötő folyosó felett lévő tábla felirata: "This is a walkway, not a talkway".



Mint vendéglátóink elmondták az alkalmazottak felvételénél a monotóniatűrést és a kézügyességet is igénylő kreativitást vizsgálják. Minden jelentkezőnek adnak egy, a boltokban kapható kerti öntözőfejet, amelyet néhány alkatrészből a vevőnek kell összeállítania a mellékelt szerelési leírás segítségével. A feladat végrehajtása alapján a jelentkezők három csoportba sorolhatóak. Az első tagjai gyorsan összerakják a locsolót, de nem olvassák el az utasításokat. Ez a szabályok megkerülésére való hajlamra utal, és nem egyértelműen jó, mert előfordulhat, hogy ésszerűnek látszó módon, de esetleg egy fontos lépés kihagyásával, rosszul rakják össze az eszközt. A második csoport tagjai az utasítások elolvasása után rakják össze a locsolót, ők kapják a legjobb osztályzatot. Végül a harmadik csoportba azok tartoznak, akik a leírás elolvasása után sem tudják összerakni a locsolót. Ők valószínűleg alkalmatlanok a szerelésre.



Némi keresgélés után sikerült már becsomagolt, magyar megrendelésre készült asztali PC-t is találnunk a berakodásra váró dobozok között.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.