Hirdetés
. Hirdetés

Kész az EKÁER honlap

|

Elindult az EKÁER honlap, az online árukövető rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható az ekaer.nav.gov.hu oldalon, a vállalkozások többek között megtudhatják, kire vonatkozik a rendelet, kinek és hogyan kell regisztrálnia, illetve melyek a kockázatos termékek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Hirdetés

A honlapra látogatók megtalálják a témával kapcsolatos jogszabályokat, illetve a már közzétett jogszabálytervezetek szövegét is.

Hirdetés

A vállalkozók a honlapon az interfész felület kezelésével kapcsolatos technikai és működési kérdésekre is gyakorlati választ kaphatnak.

Az EKÁER rendszerbe december 20-tól jelentkezhetnek be az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások, és megkaphatják a jogosultságokat is. Így a január 1-jei induláskor már csak a szállítással kapcsolatos adatokat - így az áru megnevezését, mennyiségét, a címzett és a feladó adatait, továbbá a szállító jármű rendszámát - kell bejelenteni.

A tárca közleménye megerősíti, hogy az EKÁER célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése. Ezért január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt.

A bírságmentes időszak 2015. január 31-ig tart. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az újév első hónapjában is ellenőrzi ugyan a forgalmat, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok - a figyelmeztetés mellett - felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

 

Az MSZP sajtótájékoztatóján ugyanakkor Kovács István rendszergazda kifejtette a most ismertetett rendszer nagymértékben hasonlít az általa kidolgozott, és 2014 tavaszán bemutatott programhoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.