Hirdetés
. Hirdetés

Kettéválik a HP

|

A Hewlett-Packard nagyvállalati, illetve PC és nyomtató üzletágát szervezi két különálló cégbe.

Hirdetés

A HP nagyvállalati hardver és szoftver termékeit, valamint szolgáltatásait a Hewlett-Packard Enterprise viszi tovább, a jelenlegi vezérigazgató, Meg Whitman irányításával, jelentette be a cég a mai napon. A másik vállalat HP Inc. néven a személyi számítógépeket és a nyomtatókat kapja, továbbá a HP logót is megtartja, élére pedig az üzletág mostani vezetője, Dion Weisler kerül. Whitman a HP Inc. elnöki pozícióját is betölti majd.

Mindkét, újonnan létrejövő céget tőzsdére viszik, és a HP részvényesei mindkettő papírjaiból kapnak. A kettéválás folyamata a 2015-ös pénzügyi év végére, azaz bő egy év múlva, 2015. október 31-én zárulhat le.

 

– Egy különálló vállalat létrehozása mindig bizonytalanná teszi a jövőt, azonban már az eddigiekben is bizonytalanság övezte a HP PC és nyomtató üzletággal kapcsolatos terveit, így az ügyfelek számára a kettéválás csupán újfajta bizonytalanságot jelent – mondta anyalapunknak Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója. – A továbbiakban ezért érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy a két utódvállalat miként fog együttműködni más piaci szereplőkkel nagyvállalati megoldások kidolgozásában. A Hewlett-Packard Enterprise például ajánlhatja-e ügyfeleinek más gyártók PC-it és nyomtatóit, vagy a rendszerintegrátorokat arra bátorítja majd, hogy a HP Inc. termékeit válasszák.

Meg Whitman, aki vezérigazgatói kinevezésekor még a HP egyben tartása mellett tett hitet, nyilatkozatában pozitívnak értékelte a tervezett lépést.

– A döntéssel, hogy vállalatunkat két, piacvezető céggé osztjuk, a nyereségesség melletti elkötelezettségünket hangsúlyozzuk – mondta Whitman. – A lépés mindkét, újonnan létrejövő vállalatnak függetlenséget, fókuszt, pénzügyi forrásokat és rugalmasságot fog adni, amelyek birtokában gyorsabban alkalmazkodhatnak a változó piaci körülményekhez és ügyféligényekhez, és hosszú távon értéket teremthetnek részvényeseiknek.

Rövid távon azonban a pénzügyi kilátások kevésbé rózsásak, figyelmeztetett a HP, és az egy részvényre jutó nettó eredményre (EPS) augusztusban kiadott, éves előrejelzését az általánosan elfogadott könyvelési szabályokkal összhangban lefelé, 2,75-2,79 dollárról 2,60-2,64 dollárra módosította.

Több elbocsátásra kerül majd sor a HP folyamatban levő átszervezésében is, amelynek következtében a cég eddig már 36 ezer alkalmazottól vált meg. A létszámcsökkentés a mostani elképzelés szerint el fogja érni az 55 ezer főt – a szintén augusztusban közzétett 45-50 ezer fő helyett –, de ez a növekedés független a kettéválás tervétől.

A PC iparág az utóbbi pár évben nagy átrendeződésen ment keresztül – az IBM először személyiszámítógép-, majd x86-os szerver üzletágát is eladta a Lenovónak, míg Michael Dell magánbefektetők segítségével kivezette a tőzsdéről az általa alapított céget. Atwal szerint a HP valószínűleg nem talált megfelelő vevőt PC üzletágára, ezért döntött a részvények adómentes megosztása mellett.

Az igazgatótanács jóváhagyó döntése mellett ugyanis az adómentesség az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy a HP kettéválására valóban sor kerülhessen. A tervek szerint egyébként a HP részvényesei minden papírjukért egy-egy részvényt kapnának a két új cégben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.