Hirdetés

Kevesebbet költünk IT-biztonságra

|

A lakossági szegmens és a gyengélkedő végpontvédelem fogja vissza a biztonsági szoftverek piacát.

Hirdetés

A biztonsági szoftverek szállítói tavaly 21,4 milliárd dollár bevételt könyveltek el, ami 5,3 százalékos növekedést mutat az azt megelőző év 20,3 milliárd dollárjához képest – állapította meg a Gartner a piacot értékelő jelentésében (Market Share Analysis: Security Software, Worldwide, 2014). A végpontvédelem gyengén teljesítő szegmense, valamint a lakossági piacra szánt biztonsági szoftverek licencértékesítésében bekövetkezett visszaesés húzta vissza a piacot, amelynek ez a két szegmens együttesen a 39 százalékát adja. Velük szemben az eladások a piaci átlagot felülmúló, többnyire két számjegyű növekedést mutattak az olyan megoldások szegmenseiben, mint a biztonsági információk és események kezelése (SIEM), a biztonságos webátjárók (SWG), az azonosságkezelés (IGA), valamint a tartalomérzékeny adatvesztés-megelőzés (DLP).

 

Összességében a piac 5,3 százalékos növekedésével még így is kicsit gyorsabb ütemben bővült 2014-ben, mint az azt megelőző évben, amikor ez a mutató 4,9 százalék volt. Bár az SWG szegmens egésze tavaly egy számjegyű növekedést tudott felmutatni, a felhőalapú és hibrid megoldások itt is keresettebbek voltak, mint a hagyományos webátjárók, ami a piacelemző szerint alátámasztja, hogy az SWG technológiák mind több vállalat biztonsági stratégiájában fontos szerephez jutnak.

Bevétel alapján ismét a Symantec végzett a szállítói élmezőny első helyén, bár a cég bevételei 2014-ben már második éve csökkenést mutattak, 1,3 százalékkal 3,7 milliárd dollárra apadtak. Elsősorban a lakossági piacra szánt biztonsági szoftverek szegmensében elszenvedett, 6,2 százalékos bevételcsökkenéssel magyarázható ez, a Symantec bevételeinek 53 százalékát ugyanis ez a terület adja.

A második helyezett Intel (McAfee) ezzel szemben 4,6 százalékkal 1,8 milliárd dollárra növelte biztonsági szoftverekből származó bevételeit 2014-ben, jóllehet azok 75 százalékban szintén a piac kedvezőtlen trendtől szenvedő szegmenseiből, a végpontvédelem és a lakossági megoldások területéről folynak be.

Nem kevesebb mint 17 százalékkal növelte viszont teljesítményét a harmadikként befutó IBM, így 2014-ben 1,5 milliárd dollár bevételt ért el biztonsági megoldásainak értékesítésével. SIEM szoftverekből származó bevételei még ennél is nagyobb arányban, 21 százalékkal bővültek az elmúlt évben, miután ezek a termékek nemcsak a nagyvállalatok, hanem a menedzselt biztonsági szolgáltatásokat kínáló piaci szereplők körében is igen keresettek.

Világszinten a biztonsági szoftverek piacán a SIEM megoldások szegmensében a szállítói bevételek 11 százalékkal 1,6 milliárd dollárra nőttek 2014-ben. Ehhez nagyban hozzájárult az a körülmény is, hogy különösen a fejlődő piacokon számos szervezet tavaly vezetett be első ízben ilyen szoftvert.

A piac DLP szegmensében a szállítók tavaly 15,8 százalékkal 643 millió dollárra növelték bevételeiket, lényegében megismételve 2013-ban felmutatott teljesítményüket. A Symantec itt különösen kitüntette magát, a szegmensen belül piaci részesedése megközelíti az 50 százalékot, de a többi, nagy szereplő is megbízhatóan hozta formáját.

Ugyanakkor a Gartner szerint 2014 volt az utolsó év, amelyben a DLP szegmens ilyen szép, két számjegyű növekedést mutatott fel. Az egyetlen kommunikációs csatornára összpontosító, egycsatornás DLP (C-DLP) és más hasonló, „DLP Lite” megoldások megjelenése ugyanis arra készteti a szállítókat, hogy átalakítsák átfogó DLP képességeket kínáló portfóliójukat, és ez az átmeneti időszak a piacbővülés ütemére is kihat majd idén és a következő években.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.