Hirdetés
. Hirdetés

Kézben tartott szélessáv

|

Ha nincs a helyszínen optika, vagy nem elég megbízható az internetkapcsolat, alternatívaként felmerülhet a műholdas kommunikáció.

Hirdetés

Napjainkban az üzleti ügyfelek egy rétege már nemcsak azt várja el a kommunikációs hálózatoktól, hogy az alkalmazott technológia korszerű és magas színvonalú legyen, hanem egyre inkább igényként támasztja, hogy a szolgáltatás biztonságosan, megbízhatóan és kézben tartottan működjön. Ezen folyamatosan bővülő ügyfélkör részére kulcsfontosságú, hogy bármilyen probléma esetén álljanak rendelkezésre olyan szakértők, akik minél hamarabb intézkednek, és elhárítják a hibát. Ez a tendencia voltaképpen ellentétes azzal a látványos világtendenciával, hogy egyes szolgáltatók - sokszor még a piacrombolás árán is - rendkívül olcsón, irreálisan sokat próbálnak adni az ügyfeleknek. Ugyanakkor a hálózatfejlesztést senki sem kerülheti el, komoly beruházások nélkül lehetetlen lépést tartani a technológiával, a vevők elvárásaival.

A világtendenciák a magyar piacon is fellelhetők. A szolgáltatók, illetve a technológiák éles versenyt folytatnak, elsősorban az adatátvitel, leginkább a szélessávú adatkommunikáció terén. Ahova elér az optikai kábel, és ezek a területek folyamatosan nőnek, magától értetődő annak használata. Sok esetben a mikrohullámú összeköttetések jelentik a megoldást. Emellett a mobiltársaságok is rohamtempóban növelik az ország 3G, sőt most már 4G lefedettségét, jóllehet kétségtelenül vannak még fehér foltok. Ahol pedig semmi más nincs, jöhet a VSAT (Very Small Aperture Terminal), pontosabban a nagyon kis nyílásszögű terminálokat alkalmazó műholdas kommunikáció.

Hirdetés

Egy megahertzből sok-sok megabitet

Különösen élesen vetődnek fel a biztonsági, megbízhatósági kérdések a kritikus infrastruktúráknál. Egy vízvezeték- vagy elektromos hálózatot kiszolgáló kommunikációs rendszernél például még a legkisebb bizonytalanság vagy kimaradás sem engedhető meg. Éppen ezért gyakori követelmény, hogy a kritikus infrastruktúrákat duplikált, egymástól független elérési hálózatok szolgálják ki. Ezek egyike lehet például műholdas összeköttetés.

„Ahhoz, hogy kövessük a 'minél többet, minél olcsóbban' tendenciát, és így felvehessük a versenyt a többi technológiával, növelnünk kell a műholdas technológia, valamint saját magunk hatékonyságát. Olyan eszközöket és technológiai megoldásokat kell alkalmaznunk, hogy az általunk használt alapinfrastruktúrából a lehető legnagyobb teljesítményt nyerjük ki. Mivel a műholdas kommunikációnál az egyik legfontosabb költségelem a megahertzekben mért műholdas sávszélesség, a feladat nagyon leegyszerűsítve a következő: egy megahertzből a lehető legtöbb megabitet kell kihozni, ráadásul a lehető legolcsóbban” - mutat rá António Felizardo, a műholdas szolgáltatásokat nyújtó Hungaro DigiTel ügyvezető igazgatója.

A technológia mellékes

Meghatározó iránya a technológiai fejlődésnek, hogy a vezeték nélküli rendszerek - és így a műholdas rendszerek is - egyre magasabb frekvenciákon működnek. Ezzel csökken a hatótávolság, azaz a cellák mérete, ugyanakkor egy-egy cellában nagyobb adatátviteli kapacitás érhető el.

„A vevőt - nagyon helyesen - nem érdekli, hogy milyen technológia áll a szolgáltatás mögött, legyen szó telefóniáról vagy szélessávú adatkommunikációról. Számára csak az fontos, hogy jó és olcsó szolgáltatást kapjon. Nekünk is ezen a piacon kell versenyeznünk. Az a tapasztalatunk, hogy ha nem is tömeges méretekben, de megvannak azok a területek, ahol továbbra is, tehát a vezetékes és a földi mobilhálózat terjedése és sávszélességének növekedése dacára van helye a megbízható, biztonságos, kézben tartott műholdas szolgáltatásnak” - jegyzi meg António Felizardo.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy egy bizonyos felhasználói réteg nem teheti ki magát a publikus internet veszélyeinek, ezért biztonságosabb, adott esetben műholdas megoldást választ. Mivel a műholdas hálózatok alapvetően nem érintkeznek a földi hálózatokkal, kevésbé vannak kitéve a nem kívánt beavatkozásoknak. További előnyük a gyors telepíthetőség, illetve áthelyezhetőség.

 

Egyre nagyobb igény mutatkozik a hálózatmenedzsmentre is az ügyfelek részéről, valamint arra, hogy adott esetben nyomon tudják követni adataik útját. Ezen felhasználói elvárásokra minden szolgáltatónak, így a műholdas társaságoknak is fel kell készülniük.

Vertikális piac

Megfigyelhető, hogy bizonyos üzleti szegmensekben a műholdas kommunikáció erősebben jelen van, mint másutt. Országon belül, de nemzetközi szinten is nagy hálózatokkal találkozhatunk a pénzügyi szférában (Magyarországon például az OTP-nél, a Szerencsejáték Zrt.-nél). Jelentős felhasználó a kormányzat, azon belül a védelmi szektor és a külügyminisztérium (Közháló, NATO missziók stb.). Nélkülözhetetlen a műholdas kommunikáció a váratlan eseményeknél, a katasztrófahelyzetek kezelésénél. Jó szolgálatot tehetnek a VSAT-ok olyan rendezvényeken, amelyek a lakott településektől, illetve az optikai hálózattól távol esnek.

Külföldön sok helyen a gáz- és olajkutató helyszíneken találkozhatunk műholdas terminálokkal. Ezeknél a létesítményeknél, amelyek jellemzően távol esnek a városoktól, rendkívül fontos a kiszolgálás színvonala, következésképpen nagyon erős a műholdas összeköttetések pozíciója.

Megtalálható a műholdas technológia a közműszektorban, az érzékeny infrastruktúrák, például a villamoselosztó hálózatok kiszolgálásánál. Ezeknél a vezérléseknél követelmény a lehető legmagasabb fokú biztonság. A fejlődő országokban a GSM-hálózatok kiépítésének fázisában, a bázisállomások kiszolgálására is bevetik a műholdas technikát. Itthon erre nincs szükség, de szükséghelyzetben - az egységes digitális rádiórendszer (Tetra) kiegészítéseképpen - már volt példa a műholdas összeköttetés alkalmazására.

Tusványos műholdon

Idén első alkalommal a Hungaro DigiTel közvetlen felkérést kapott a magyar államtól, hogy biztosítsa a tusnádfürdői nyári szabadegyetem kommunikációs infrastruktúráját. A rendezvény helyszíne egy olyan völgy, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő vezetékes hálózat.

A feladat többrétű volt. Elsőként internetelérést kértek a szervezők, majd felmerült a képközvetítés iránti igény. Ez utóbbit streaming technológiával valósította meg a szolgáltató. A tévériporterek bejelentkezései szintén műholdon keresztül történtek. Végül, de nem utolsósorban a publikus interneten kívül egy fokozottan védett hálózatot is kialakítottak, amelynek biztonságára, lehallgathatatlanságára a szolgáltató garanciát vállalt. A rendezvényen a Hungaro DigiTel négy-öt szakértővel vett részt.

Két nap alatt állították fel a teljes rendszert a helyszínen - néhány napos cégen belüli előkészítést követően. A Hungaro DigiTel a követelményrendszerhez igazította a felvonultatott technikát. A megbízhatóság érdekében minden eszközt duplikáltak, több antennával dolgoztak, továbbá különféle műholdakat használtak.

Kétféle technológia

A műholdas adatátviteli rendszerekben alapvetően két szélessávú technológiát alkalmaznak, a DVB-RCS-t (Digital Video Broadcast Return Channel via Satellite) és az SCPC-t (Single Carrier Per Channel). A DVB-RCS technológia segítségével szélessávú (1-10 Mbit/s) összeköttetés építhető ki bármely műholdas lefedettséggel rendelkező területen. Fő jellemzői: nagy megbízhatóság; a sávszélesség központi szabályozása/monitorozása végpontonként; a végpontok által elérhető szerverek központi konfigurálása, meghatározott szerverek elérésének korlátozása; 1 másodperc alatti válaszidő; TCP/IP protokoll; akár 100 százalékos csatornakihasználtság. Az SCPC (pont-pont) üzleti űrtávközlő rendszerek közvetlenül két VSAT között hoznak létre adat-összeköttetést. Az adatsebesség néhány kbit/s-tól több Mbit/s-ig terjedhet. Az SCPC technológia garantálja a válaszidőt és a sávszélességet. Az adott műholdas frekvencia kizárólag a megrendelő részére kiépített összeköttetést szolgálja ki. A végpont és a központ között a kétirányú késleltetés kisebb mint 0,8 másodperc. Az SCPC technológia a rendkívül erőforrás-igényes, kritikus üzleti alkalmazásoknál jelenthet megoldást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.