Hirdetés
. Hirdetés

Kinek kell a Qimonda?

|

Az Infineon Technologies korábban önállósult DRAM-gyártó részlegének részvényei a tervezett ár feléért kerülnek bevezetésre a New York-i tőzsdén.

Hirdetés

A Quimonda piaci részesedését tekintve a világ második legnagyobb DRAM-gyártója. Részvényeinek első nyilvános bevezetése (initial public offering - IPO) mégis mindössze 546 millió dollárt hozott a New York-i tőzsdén, ami messze elmarad az előzetesen remélt 1,1 milliárdtól. Összesen 42 millió részvényre akadt vevő darabonként 13 dollárért, pedig az ajánlat eredetileg 63 millió részvényre vonatkozott, 16 és 18 dollár közötti áron. Sajtóközleményében a Quimonda "egy nem várt mértékben kihívásokkal teli piaci környezetről" beszél a részvényeladás kapcsán, további magyarázatot nem fűz az IPO iránti érdektelenséghez.

A szakértők természetesen máris készen állnak a magyarázatokkal. A legnépszerűbb vélekedések szerint a Windows Vista bemutatásának többszöri elnapolása áll a fiaskó mögött. Andrew Teng, a Taiwan International Securities igazgatója úgy látja, hogy a Vista piacra kerüléséig semmilyen ésszerű indoka nem lesz a DRAM-piac esetleges fellendülésének. Az új operációs rendszer majd változtat a helyzeten, hiszen sokan a számítógépüket is lecserélik majd a rajta levő XP-vel együtt. Összehasonlításképpen: forgalomban levő DRAM-egységek körülbelül háromnegyede PC-kben teljesít szolgálatot.

Pedig az IPO sikere mind az Infineonnak, mind a Quimondának elemi érdeke. Az Infineon a jövőben a nagyobb haszonnal eladható chipek gyártására akar összpontosítani, és kiszállna a bizonytalan DRAM-üzletből. A területen zajló öldöklő verseny a mai napig sokszor kényszeríti arra a különböző gyártókat, hogy veszteséggel adjanak túl termékeiken, ezt pedig már többen közülük megelégelték. A Németországon kívül Tajvanon is érdekeltségekkel rendelkező Quimonda a tőzsdei bevételektől reméli az alapanyagok, a bedolgozók, a fejlesztések és más költségek fedezetét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.