Hirdetés
. Hirdetés

Kiskereskedők a felhőben

|

Egyszerűbb, olcsóbb és sokkal hatékonyabb lesz a kis- és középvállalkozásoknak a kereskedelmi és ügyviteli rendszerekhez csatlakozni.

Hirdetés

Ezt korábban csak a nagyobb, tőkeerős cégek engedhettek meg maguknak a kezdő beruházási költségek és az üzemeltetési díjak miatt. Befejeződött a Laurel Retail Cloud fejlesztése, amely a Laurel cégcsoport kereskedelmi rendszereit a hagyományos IT megoldások mellett elérhetővé teszi felhőszolgáltatás formájában is. A dinamikus szolgáltatás segítségével csak azért az erőforrásért fizet a megrendelő, amit valóban használ.

Hirdetés

Felhőmegoldással jelentősen csökkenthetők egy új vállalkozás informatikai költségei – mondta a Laurel cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa. Bessenyei István elmondta, hogy egy új cégnek jellemzően eleve milliós értékű informatikai beruházásra van szüksége. Elég csak a szerverre vagy szerverparkra gondolni, vagy az áramköltségre, amely egy komolyabb rendszer esetén havi több 100 ezres nagyságrend is lehet, ehhez járul az informatikus munkabére, járulékai. A felhőalapú rendszerek előnye, hogy a költségek csökkenthetők, ami nemcsak az indulásra vonatkozik, hanem az üzemeltetésre is. Nincs szükség szerverre, sem saját rendszergazdára az adminisztráláshoz.

A Laurel tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy márciustól elindult a Retail Cloud szolgáltatás, amely alacsony belépő költségekkel vehető igénybe, a „Pay as you go” szisztémával mindenki annyit fizet, amennyi erőforrást a felhőben használ. Az informatikai kapacitás dinamikusan osztható el, nem fordulhat elő, hogy a szerver megtelik adatokkal, és erre a munkatársak későn reagálnak. A felhőben egy pillanat alatt bővíthető a tárhely, nem történhet meg, hogy a szerver meghibásodik és emiatt például adatvesztés következik be. A felhőben működő rendszerek frissítése, karbantartása sem a felhasználó költsége és felelőssége, hanem az üzemeltetőé.

 

A Laurel Retail Cloud olyan alaprendszer, amelyben elérhetőek az eddig fejlesztett rendszerek. Ilyen a kiskereskedelmi, és nagykereskedelmi, ügyviteli és HR-támogató, vezetői döntéstámogató rendszer, IP-telefonközpont és egyéb IT-szolgáltatások, mint például levelezés, tárhely, vagy a virtuális szerverbérlet is.

Fontos kérdés a biztonság. Általánosan elmondható, hogy a felhőalapú rendszerekben lévő alkalmazásaival titkosított kapcsolaton kommunikál a felhasználó, amelyhez más nem fér hozzá. A felhő annyival biztonságosabb is, mint a helyben lévő fizikai rendszerek, hogy utóbbiaknál előfordulhat hardver meghibásodás, míg a felhőt kiszolgáló rendszer esetében ez a probléma nem jelentkezik.

A Laurel munkatársai nemrég sikeresen átállították az első pilot boltot Polgárdiban, ahol a kereskedelmi rendszeren kívül a kasszák illetve a perifériák (árellenőrző, mérleg, üvegvisszaváltó, vonalkódnyomtató, kézi szkenner) is a felhőben üzemelnek – mondta Bessenyei István.

Az ügyvezető-tulajdonos arra számít, hogy a felhőmegoldások az FMCG szektor mellett minden olyan cég számára is hasznosak lesznek, amelyek irodát üzemeltetnek, hiszen a kereskedelmi rendszerek mellett általános informatikai szolgáltatások is elérhetők a felhőben, mint például a virtuális szerverszolgáltatás. Egyre jelentősebb a KKV szektor részvétele a felhőszolgáltatások piacán, várható, hogy a kis- és középvállalkozások vezetői a jövőben még inkább kihasználják az előnyöket, a nyugati országokhoz hasonlóan.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.