Hirdetés
. Hirdetés

Kiszivárgott az Amazon-vezér értekezletének kínos részlete

|

Az Amazon kedden tartotta a vállalat egészére kiterjedő összdolgozói értekezletét, de minek?

Hirdetés

Kiszivárgott Amazon-hangfelvételek szerint Andy Jassy vezérigazgató a vállalat számos égető problémájával foglalkozott - de egyáltalán nem tért ki az alkalmazottak legfőbb problémájára, az alacsony fizetésekre.

Az Insider által megszerzett felvételen az hallható, hogy az Amazon vezetősége egy sor, a dolgozók által feltett kérdésre válaszolt a vállalatot érintő kulcsfontosságú problémákkal kapcsolatban a keddi belső, minden dolgozót érintő megbeszélésen. Ezek között szerepelt egy New York-i raktár nemrégiben történt szakszervezeti megszervezése, az ukrajnai háborúra adott válasz, valamint az Amazon elkötelezettsége, hogy a "Föld legjobb munkaadója" legyen.

Hirdetés

Egy dolog azonban feltűnően hiányzott: a dolgozói bérezéssel kapcsolatos aggodalmak említése.

Ez azért is volt furcsa, mivel a bérezés az utóbbi években az Amazon egyik legégetőbb témájává vált - köszönhetően a viszonylag alacsony alapbérnek, a részvények stagnáló árfolyamának és a kizsákmányoló munkahely hírnévnek. Ezek együttesen az elmúlt évben a dolgozók fluktuációjának óriási megugrását eredményezte, egyes csapatok 35%-os lemorzsolódási arányról számoltak be. Az Insider elemzése szerint tavaly legalább 50 alelnök hagyta el az Amazont, ami ezen a szinten több mint 10%-os fluktuációs arányt jelent.

Válaszul az Amazon februárban több mint kétszeresére, 350 000 dollárra emelte az alapfizetés felső határát, de az alsóval azóta sem törődött.

Az Insiderrel beszélgető, nevük elhallgatását kérő Amazon-alkalmazottak szerint sokan csak a fizetéssel kapcsolatos bejelentések miatt vettek részt a megbeszélésen. A vállalat mégis úgy döntött, hogy jobb, ha kihagyja az összes ezzel kapcsolatos kérdést, hogy elkerülje a botrányt, mondta az egyik ember. "Nem mindenki elégedett a kompenzációs kiigazítással, ezért valószínűleg nem akarták felhívni rá a figyelmet" - mondta.

Pedig a vállalat tett ráutaló magatartást, ugyanis arra kérte a munkavállalókat, hogy a meeting előtt nyújtsák be kérdéseiket. Ez azonban arra adott időt és rugalmasságot a vezetésnek, hogy kiszelektálják a nekik tetsző kérdéseket.

A vállalati értekezleten azonban, amely Andy Jassy életében már a második volt azóta, hogy júliusban az Amazon vezérigazgatója lett, néhány alkalmazott elégedetlen volt a szerintük "kínosan álságos" illetve nem "hiteles" válaszok miatt.

A keddi ülésen úgy tűnt, hogy közvetve mégiscsak kapnak válaszokat a dolgozók a fizetésekkel kapcsolatban, amikor Jassy az Amazon részvényeinek ingadozását firtató kérdésre válaszolt, amitől a dolgozók javadalmazásának nagy része erősen függ. Válasza azonban az egyik munkavállaló szerint nem volt kézzel fogható, mivel Jassy egy elcsépelt megjegyzést hozott fel.

Néhányan azt is kifogásolták, ahogyan Jassy az értekezletet vezette, és azt mondták, hogy annak minősége csökkent. A Jeff Bezos korábbi vezérigazgató által vezetett értekezletek sokkal emberközelibbek voltak, élő kérdésekkel és őszinte válaszokkal, mondták. "Az Amazon léptékénél sokkal jobb mechanizmusokra lenne szükségünk a munkavállalók aggályainak kezelésére, ahelyett, hogy csak egyszeri rendezvényeket tartanánk" - mondta ez a személy.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.