Hirdetés
. Hirdetés

Kommunizmus a szoftverfejlesztésben?!

|

Mennyibe kerül egy kis fejlesztőcégnek a globális marketing? Hogyan szerezhet világszerte jól hangzó referenciákat és a szakmában jól csengő nevet?

Hirdetés

A vázolt célok eléréséhez nem szükséges hatalmas összegű marketing-költségvetés. Ha jó vagy a szakterületeden, bizonyítsd be ezt mindenki számára nyilvánvaló módon: készíts egy egyedi, hasznos terméket, és tedd mindenki számára szabadon elérhetővé. Amennyiben jól eltaláltad a felhasználók igényeit, és a termék is jó lett, igen hamar elterjedhet a használata, céged jó hírével együtt. Még ha esetleg nincs is más terméked, amvel készpénzre válthatod ezt a hírnevet, még mindig számos lehetőség áll előtted.

Például kiadhatod a szoftver részben zárt forrású, kereskedelmi verzióját, amire a felhasználóid egy része lecseréli majd az ingyenes verziót. De szolgáltatással is lehet bevételhez jutni. Ki mástól vásárolna egy vállalat terméktámogatást vagy egyedi fejlesztést az általad kiadott nyílt forrású szoftverhez, ha nem magától a fejlesztőtől?

Dolgozz kalákában!
Természetesen a nyílt forráskód nem csupán egy marketingeszköz, hanem egy a fejlesztés során is jelentős segítséget adó modell. Open source szoftvert saját célra is érdemes gyártani, fejlesztői közösséget alkotva más cégekkel, amelyek szintén saját célra kívánják azt használni.

Rengeteg tapasztalt munkatársat kapsz
Bármibe kezdesz, biztosan találsz a világon olyan embereket, akik már foglalkoztak a kérdéssel, és közös érdekből hajlandók veled együtt gondolkodni. Amennyiben sikerül megnyerned őket a projekt számára, hatalmas méretű tudásbázishoz kapsz hozzáférést, és akár meg is többszörözted a munkatársaid számát.

Javul a szoftvered minősége
Ha értelmes terméket fejlesztesz, biztos lehetsz benne, hogy az esetleges szoftverhibákra a közösség igen hamar felhívja a figyelmed. Ehhez még tesztelőkre és tesztlaborra sincs szükséged. Egyszerűen csak tedd letölthetővé a forráskódot!

Nem kell feltalálnod a spanyolviaszt
Az open source egyik alapfilozófiája, hogy semmit nem kell kétszer feltalálni. Amit valaki már megoldott, azt bárki más is felhasználhatja. Mások által készített komponensek felhasználásával arra koncentrálhatsz, amiben újat akarsz nyújtani, amiben igazán jó vagy, ami eredeti ötlet. Így lényegesen lerövidülhet a fejlesztéshez szükséges idő.

Biztonság
Vajon a vállalatok szeretnék-e biztosan tudni, hogy az általuk használt szoftverek pontosan mit is művelnek a hálózaton? Vajon van-e lehetősége megbizonyosodni például egy banknak vagy egy kormányzati szervezetnek afelől, hogy nincsenek szándékos vagy nem szándékos biztonsági rések az általa vásárolt zárt forráskódú szoftverben? A válasz egyszerű, és sokak számára rémisztő lehet. Inkább le sem írom.

Amennyiben nyílt forrású termékről beszélünk, a kérdés fel sem merül. Az ügyfél tetszőleges számú független szakértő segítségével bizonyosodhat meg arról, hogy a szoftver pontosan azt, és csak azt teszi, amit a gyártó állít. Ezt hívják kristálydoboz elvnek. Emellett akár a szoftver minősége is ellenőrizhető lenne - ám ez utóbbi egyelőre sajnálatos módon nem szokás. Pedig a tét rohamosan emelkedik, egyre többször függnek milliárdok és emberéletek gyatrán megírt programsoroktól.

Üzenet
Mit üzen egy nyílt forrású szoftver a felhasználónak? Mindenekelőtt minőséget. Egy zárt kódú szoftverbe nem lehet belelátni, ezért a fejlesztők gyakran nem törekednek arra, hogy tudásuk legjobbja szerint dolgozzanak rajta. A nyílt forrású kód ezzel szemben ígéret a minőségre, hiszen ki tenne közzé önmagát lejárató, gyengén megírt programot?

Az open source szoftverek általában jól működő céleszközök, amelyek takarékosan bánnak az erőforrásokkal: gyorsak, kis helyet foglalnak el, egyszerű a használatuk. Természetesen léteznek olyan negatív attitűdök is, amelyekkel viszont meg kell harcolni. Például, hogy az ingyenes szoftverek nem nagyvállalati felhasználásra készülnek, funkcionálisan szegényesek, ergonómiailag kiforratlanok.

Saját tapasztalat
A BalaBit tíz éve kezdte meg a syslog-ng rendszernaplózó szoftver fejlesztését, amelyet azóta is nyílt forrású, ingyenes termékként terjeszt. Ma ezt a kis eszközt a világ valamennyi unixos rendszergazdája ismeri és elismeri. A projekt angol nyelvű levelezőlistájának jelenleg 2952 szakember a tagja; magát a terméket pedig havonta 5000-nél is több példányban töltik le vállalatok és intézmények a világ minden részéről. A terméktámogatás és a kereskedelmi verzió értékesítéséből befolyó bevételek pedig bőven fedezik az ingyenes változat fejlesztését. Akármely országban is kezdjük meg kereskedelmi termékünk értékesítését, mindenhol ki tudjuk használni azt az ismertséget, amit a syslog-ng szerzett nekünk.

- a szerző a BalaBit Kft. marketingmenedzsere -

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.