Hirdetés
. Hirdetés

Korea erejét szívja el Japán

|

Rossz hatással van a dél-koreai gazdaságra a von erősödése, a részvényárak alig emelkednek, miközben Japán csak erősödik.

Hirdetés

Az árfolyamokon keresztül elszipkázza Dél-Korea gazdasági erejét a japán ipar – idézi a Wall Street Journal Angelo Corbettát, a Pioneer Investments ázsiairészvény-igazgatóját. Az autógyártóktól a nagy elektronikai vállalatokig minden koreai gyártó megérzi a koreai von 26 százalékos erősödését a japán jenhez képest.

japan_southkorea
japan_southkorea

Hiába teljesítenek jól az exportpiacokon a dél-koreai cégek, és hiába stabilabb a dél-koreai gazdaság a japánnál, a koreai cégek részvényárai nem vagy alig emelkednek, miközben a japán gyártókéi szárnyalnak. A Nikkei idén már 3 százalékkal erősödött a javuló profitkilátások miatt, ezzel szemben a koreai Kospi index nem emelkedett, holott a két ország gyártói a mobiltelefonoktól kezdve a televíziókon át a személygépjárművekig öldöklő versenyt folytatnak az exportpiacokon, és sok esetben éppen a koreai gyártók állnak nyerésre.

Szembeötlően eltérő módon reagálnak a két ország gyártóinak részvényei az utóbbi hónapok kedvező világgazdasági fordulataira – hívja fel a figyelmet a WSJ napokban megjelent cikkében. Miközben a Toyota részvényei november közepe óta 39 százalékkal emelkedtek, a Hondáéi pedig 42 százalékkal erősödtek, addig a világpiaci keresletre ugyanolyan érzékeny Hyundai-részvények 0,9 százalékot veszítettek értékükből.

A jelenség hátterében az áll, hogy a japán exportőrök a koreai gyártókkal ellenétben maximálisan kiélvezik a gyenge haza deviza kedvező hatásait. „A koreai von 2012 eleje óta 26,6 százalékkal erősödött a japán jenhez képest, így Japán gyakorlatilag elszívja a levegőt a koreai gyártók elől” – állítja a Pioneer igazgatója. Nagy kérdés azonban a részvénytulajdonosok szempontjából, hogy ez a hatás miként mutatkozik meg a japán gyártók mérlegeiben.

Az biztos, hogy a japán cégek export-versenyképessége javul, de az már több elemző szerint sem egyértelmű, hogy ezzel párhuzamosan növekszik a jövedelmezőségük is. A japán vállalati mérlegek a következő hónapokban jelennek meg; több elemző szerint korai azt várni, hogy ezekben már szárnyaló nyereségekről számolnak be. A legtöbb japán nagyvállalat ugyanis fedezte az árfolyammozgásokat, amelyek így kezdetben korlátozottan hatnak az eredményekre, később pedig az importárak, elsősorban az energia és az acél árának emelkedésén keresztül, visszahatnak a gyártók költségeire is.

A gyenge jen hatásait valószínűleg április után jelentkeznek majd. Figyelembe véve a jen jelenlegi erejét a dollárral és az euróval szemben, az országban a bevételek nagyjából 15 százalékkal emelkednek majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.