Hirdetés
. Hirdetés

Kormányfüggő szolgáltatáspiac

|

Sétává szelídülhet idén az informatikaiszolgáltatás-piac utóbbi években látott masírozása. A kormányzati beruházásoktól és így az uniós forrásoktól erősen függő területen várhatóan 2018-ban, a választások évében gyorsul majd ismét a tempó.

Hirdetés

Mindenekelőtt a kormányzat által indított projektek hatására a hazai ITS-piac az elmúlt két évben meggyőző, egy számjegyű növekedést tudott felmutatni az International Data Corporation (IDC) adatai szerint.

- Tavaly még hangsúlyosabbá vált a szektor szerepe, minthogy a kormány igyekezett az előző uniós költségvetési ciklusban elérhető támogatás teljes összegét lehívni, és különösen az év második felében felgyorsuló, nagy projekteken keresztül is maradéktalanul felhasználni - mondta Balicza Gábor, az IDC Hungary vezető elemzője. - Érezhető hatást gyakorolt ezzel az ITS-piacra is, amely forintban számolva 2008 óta az egyik legnagyobb, 6,4 százalékos bővülést érte el a múlt évben, mérete meghaladta a 196 milliárd forintot. A kormányzati szektor, amelynek mérete 40 milliárd forint körüli, ennél majdnem kétszer gyorsabban, közel 12 százalékkal, 4-5 milliárd forinttal nőtt 2015-ben. A teljes költés persze ennél jóval nagyobb volt, mivel a kormányzati IT-projektek keretéből átlagosan 40 százalékkal részesülnek a szolgáltatások, és nagyobb beruházások esetében a költségek elszámolása is több éven átívelhet.

A projekttípusú, valamint outsourcing- és supportszolgáltatások szegmenseire tagolt ITS-piac egészének mérete egyébként tavaly a 218 milliárd forintot is elérte az IDC új módszertana szerint számolva. Ennek lényege, hogy a szolgáltatáspiac globalizálódására és az új, például felhőalapú szolgáltatási modellek elterjedésére válaszolva a piacelemző a külföldi ITS-szolgáltatók nemzetközi ügyfélkörben megvalósított projektjeinek Magyarországhoz - itt működő leányvállalatokhoz - köthető részét is beleszámítja a hazai piac méretébe.

Öntudatos IT-vásárlók
Az ITS-piac kormányzati szektoron kívüli része tavaly közel 5 százalékkal bővült, és biztató jel, hogy a szervezetek, amelyek a 2008-tól kibontakozó gazdasági válság idején elsősorban a költségcsökkentésre fókuszáltak, majd később több iparágban nagyrészt a kormányintézkedések hatására, a törvényi megfelelés kényszerétől hajtva valósítottak meg IT-projekteket, beruházásaikkal egyre inkább progresszív, előremutató stratégiát követnek.

- Múlt év végi regionális felmérésünk szerint, amelyben üzleti döntéshozókat kérdeztünk IT-beruházási terveikről, a hazai versenyszféra szereplőinek 50 százaléka többet fog költeni, és csaknem ugyanekkora azon vállalatok aránya is, amelyek változatlan keretből valósítanak majd meg projekteket, hogy jobban kiszolgálhassák az üzlet igényeit, illetve előbbre léphessenek a digitális átalakulás útján - mondta Balicza Gábor. - A válaszadók körében a bevétel és az ügyfél-elégedettség növelése vált elsődlegesen fontossá, a költségcsökkentés hátrébb szorult a prioritások listáján. Öntudatos IT-vásárló csoport jelent meg ezzel a piacon, amely törekvéseivel és elvárásaival az informatika vállalatoknál betöltött szerepét is átformálja.

Két költségvetési ciklus között
Felhőszolgáltatások használatát is mérlegelik az üzleti döntéshozók, amelyek az ITS-piac egészére, de különösen az outsourcing- és a supportszolgáltatások szegmensére is kihatnak.

- Az üzletnek értéket adó outsourcingnak lesz egyre inkább értelme a jövőben, ezért a szerződésekbe egyre gyakrabban felhőalapú elemek is bekerülnek - mondta Balicza Gábor -, a határok itt is elmosódnak a technológiai trendek, a digitális átalakulás hatására.

Idén azonban erősen visszavesz majd a hazai ITS-piac a tempóból - ezúttal a kormányzati szektor passzivitása miatt, amely az első félévben nem indított újabb IT-projekteket. Az IDC 2016-ra csupán 2 százalék körüli növekedést valószínűsít. Fellendülés 2018-ban, a választás évében várható, amikor élénk kormányzati aktivitásra, az új uniós költségvetési ciklusban elérhető támogatások fokozott ütemű felhasználására számíthatunk.

- Uniós források felhasználásával akkorra valósulhatnak meg a bankszektorban az azonnali átutalást, a távközlési szektorban a teljes széles sávú lefedettséget célzó, szintén jelentős informatikaiszolgáltatás-tartalommal bíró projektek is - mutatott rá Balicza Gábor. - A versenyszférán belül a gyártóipar az IT-szolgáltatások egyik legnagyobb vásárlójaként a következő években is a hazai ITS-piac fontos tényezője lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.