Hirdetés
. Hirdetés

Korszakváltó változás az egészségügyben júniustól

|

2016. június elsejétől új időszámítás kezdődik a hazai egészségügyben. Ettől a naptól lesz ugyanis kötelező adatokat szolgáltatniuk az ellátóknak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerébe, ami gyakorlatilag nem más, mint a jelenlegi legmodernebb, felhő alapú, magas biztonsági fokozatú informatikai struktúra, vagyis egy olyan kommunikációs tér, amely biztosítja majd az egész hazai egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelését és hatékony elemzését. Emellett az Infotér által rendezett e-egészségügy konferencián számos, a gyógyítást megkönnyítő innovációról esett szó.

Hirdetés

Első alkalommal rendezte meg április 26-án a pharmapiacnak rendezett e-egészségügyi konferenciáját az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). A Müpában tartott, PharmaInfoTech 1.0 elnevezésű konferencia fő célja az volt, hogy az egészségügy három nagy szereplőjét; az államigazgatást, a gyógyszeripart és az informatikai megoldásszállítókat egy asztalhoz ültesse, így lehetőséget biztosítson számukra, hogy megvitassák, merre halad az iparág. A szakmai párbeszéd során a konferencia előadói többek között beszéltek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) bevezetésének hatásairól, az e-recept használatáról, az alapellátás fejlesztésének lehetséges irányairól, illetve az adatkezelés új dimenzióiról is.

Az előadásokat követően dr. Máté Attila, az Infotér e-Health munkacsoportjának vezetője irányításával kerekasztal beszélgetéseken vitatták meg az előadók az EESZT rendszer kapcsán felmerülő kérdéseket és lehetséges fejlesztési irányokat. A szakmai véleménycsere központi kérdése az volt, hogyan állhat az e-egészségügyi fejlesztések középpontjában a lakosság támogatása, valamint, hogy miként biztosítható, hogy az ellátásra szorulók a számukra legmegfelelőbb szinten a legmegfelelőbb ellátást, gyógyszereket kaphassák meg.

Az Infotér és a Medical Tribune közös rendezvényének délelőtti előadásainak fókuszában az e-egészségügyi stratégia és a gyógyszeripar számára releváns fejlesztések bevezetése és hasznosulása állt. A konferencia nyitóelőadásán Imre László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egészségpolitikai osztályának vezetője az infotechnológia ellátórendszerre kifejtett hatásairól beszélt, melyek módosítják az adatgyűjtés és az adat tárolás gyakorlatát is. A szakember elmondása szerint az elektronikus adatgyűjtésnek és rendezésnek köszönhetően az adatfeldolgozás sokkal egyszerűbbé vált, és olyan elemzések készíthetők, melyek lehetővé teszik a döntéshozatalt támogató modellezést is.

A konferencián Szabó Bálint, az EESZT projekt szakmai vezetője beszélt a 2016 június elsejétől bevezetendő rendszer sajátosságairól, hatásairól a gyógyszeriparra, illetve az e-recept fogalmáról, kiemelve azt, hogy mivel a felhő alapú rendszerben különösen érzékeny személyes adatokat tárolnak majd, az a lehető legmagasabb fokozatú biztonsági besorolással bír. Az állampolgárok emellett a digitális önrendelkezés (DÖR) rendszerén keresztül meghatározhatják, mely adataikhoz nem férhet hozzá egy adott intézmény, osztály, orvos.

Divinyi Zsombor, az Állami Egészségügyi Ellátási Központ (ÁEEK) főosztályvezetője előadásában az ÁEEK megvalósult és még indulásra váró projektjeiről beszélt. A szakember elmondta, hogy 2015-re felállították az e-egészségügyi infrastruktúra lényegi részeit, melynek központi eleme az EESZT. Ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan működjön, kiemelt fontossággal bír, hogy a fekvő-, szak-, alap- és gyógyszerellátók megosszák egymással az információkat.

Rácz Jenő exminiszter, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója a konferencia délutáni blokkjában tartott előadásában kiemelte, hogy az EESZT bevezetésével a betegellátás gördülékenyebbé és biztonságosabbá alakítható. Ahogy fogalmazott, "egy téves információ az ember életét is követelheti, míg a valós és időben lehívható adat életet menthet". Véleménye szerint a rendszer segítségével megelőzhető az értékes idő elvesztése. Az informatikai rendszerek felhasználóbaráttá tételéhez pedig törekedni kell az informatika adta lehetőségek leegyszerűsítésére, a felhasználók digitális kompetenciáinak javítására és a rendszerekből adódó értékek, előnyök kommunikációjára.

A konferencia végén bemutatásra került a MENTA mobil applikáció is. A fejlesztők célja az ingyenesen letölthető alkalmazással az alapellátás, valamint a lakosság kapcsolatának erősítése. Faller Richárd, a projekt vezetője a gyakorlatban is bemutatta a MENTA működését, mely tartalmaz minden olyan információt, ami egészségügyi szempontból a felhasználóknak hasznos lehet. Az applikációban így megtalálható egy egészségnapló, egészségterv, beépített tudástár, de népszerű fitness funkciók is.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.