Hirdetés
. Hirdetés

KPMG-felmérés: az IT-részlegek nem garantálják időben a helyreállítást

|

A KPMG üzleti tanácsadó cég friss felmérése szerint gyakorta hiányosak azok a tervek, amelyeket a magyarországi cégek egy-egy váratlan, vagy az üzletmenetben fennakadást okozó eseményre dolgoznak ki folyamatos működésük fenntartása érdekében.

Hirdetés

A KPMG 83 szervezetet kérdezett meg arról, hogy a váratlan eseményekre mennyire felkészültek. A cégeknek csaknem 70 százalékánál készült olyan elemzés, mely felméri egy-egy váratlan esemény vagy incidens üzleti hatását, de ezekben sokan több tényezőt nem vettek figyelembe.

Napi több tízmillió forintos kárt is okozhat a társaságnak, ha mondjuk egy telekommunikációs vagy informatikai hiba, vagy más esetben például egy közlekedési sztrájk esetére nincsenek megfelelő üzletfolytonossági tervei (BCM – Business Continuity Management) – állapítja meg a KPMG.

Az üzleti hatásokat elemző vállalatok 62 százaléka e munka során nem vette figyelembe, hogy az üzleti folyamatok egymástól függenek, ez pedig azt a veszélyt rejti magában, hogy nem fektetnek hangsúlyt egy másodrangúnak gondolt folyamat vagy funkció folytonosságának biztosítására, és így az erre támaszkodó kritikus folyamataik folytonossága sem garantálható – szögezi le a KPMG a felmérés alapján. A válaszadók 40 százaléka nem határozta meg azt sem, mekkora hatással van az üzletmenetre a nem megfelelő működés.

„Különösen meglepő volt azzal szembesülni, hogy bár az üzletihatás-elemzést készítők túlnyomó többsége meghatározta, hogy a kritikusnak ítélt erőforrásaikat mennyi ideig tudják nélkülözni, a válaszadók óriási hányada, 70 százaléka esetében azonban az IT-részleg jelenleg nem garantálja ezeket az erőforrás-helyreállítási időket” – közölte Molnár István, a KPMG üzletfolytonosság-tervezési szolgáltatásokért felelős vezetője. A KPMG megállapította azonban, hogy a válaszadók jellemzően 1-3 évente frissítik az üzletihatás-elemzéseiket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.