Hirdetés
. Hirdetés

Kriptokrach fenyegeti Észak-Korea lopott pénzét, de a fegyverkezés pörög

|

A kriptopénzek értékének május óta tartó drasztikus zuhanása a szélesebb körű gazdasági lassulás közepette korlátozza a kommunista rezsim lehetőségét.

Hirdetés

A kriptopénzpiacok zuhanórepülése több millió dollárnyi, észak-koreai hackerek által ellopott pénzt semmisített meg - állítja négy digitális nyomozó -, ami a szankciókkal sújtott ország fegyverprogramjainak egyik legfontosabb finanszírozási forrását fenyegeti.

Észak-Korea az elmúlt években erőforrásokat fordított arra, hogy kriptovalutákat lopjon, ami erős hackerfenyegetést jelentett, és márciusban az egyik legnagyobb kriptovaluta-rabláshoz vezetett, amelyben az amerikai pénzügyminisztérium szerint közel 615 millió dollárt tüntettek el.

Hirdetés

A kriptopénzek értékének május óta tartó drasztikus zuhanása a szélesebb körű gazdasági lassulás közepette korlátozza a kommunista rezsim lehetőségét, hogy készpénzre váltsa a kriptotokeneket. Ez pedig hatással lehet arra, ahogyan fegyverprogramjainak finanszírozását tervezi - mondta két dél-koreai névtelen kormányzati forrás a Reuters-nek.

A kriptokrach egybeesik azzal az időszakkal, amikor Észak-Korea rekordszámú rakétát tesztel. Ezek költsége a szöuli Korea Institute for Defense Analyses becslése szerint idén eddig elérte már 620 millió dollárt. De hiába a gazdasági válság Phenjan arra készül, hogy újraindítsa a nukleáris kísérleteket.

A New York-i Chainalysis blokkláncelemző cég szeint az észak-koreaiak kezében lévő 2017 és 2021 között 49 hackelés során ellopott pénzeszközök értke az év eleje óta 170 millió dollárról 65 millió dollárra csökkent - közölte a cég a Reutersszel.

Az egyik 2021-es észak-koreai rablásból származó kriptopénz-letét, amely korábban több tízmillió dollárt ért, az elmúlt hetekben értékének 80-85 százalékát veszítette el, és most kevesebb mint 10 millió dollárt ér - mondta Nick Carlsen, a TRM Labs, egy másik amerikai székhelyű blokkláncelemző cég szakértője. A kommunista rezsim persze hallani sem akar ilyesmiről, és Észak-Korea külügyminisztériuma amerikai propagandának nevezte ezeket az állításokat.

Az amerikai hatóságok ugyanakkor azt állítják, hogy a népszerű online játékot, az Axie Infinity-t működtető Ronin blokkláncprojektet ért 615 millió dolláros márciusi támadás a Lazarus Group nevű észak-koreai hackercsoport műve volt. Carlsen a Reutersnek elmondta, hogy a hackelésben érintett különböző eszközök egymással összefüggő ármozgásai miatt nehéz megbecsülni, hogy Észak-Koreának mennyit sikerült megtartania ebből a rablásból. Ha ugyanez a támadás ma történne, az ellopott Ether valuta valamivel több mint 230 millió dollárt érne, de Észak-Korea szinte az egészet Bitcoinra cserélte, amelynek külön árfolyammozgásai voltak - mondta. A nagy árfolyamveszteségek ellenére a Kim-rezsim hackerei így is hatalmas fogásnak örülhettek.

Az Egyesült Államok szerint a Lazarust a Reconnaissance General Bureau, Észak-Korea elsődleges hírszerző irodája ellenőrzi. A csoportot azzal is vádolják, hogy részt vett a WannaCry zsarolóvírus-támadásokban, nemzetközi bankok és ügyfélszámlák feltörésében, valamint a Sony Pictures Entertainment elleni 2014-es kibertámadásokban.

Elemzők nem szívesen közölnek részleteket arról, hogy Észak-Korea milyen típusú kriptopénzeket tart, mivel ez elárulhatná a nyomozási módszereket. A Chainalysis szerint a 2021-ben ellopott 400 millió dollár 58 százaléka, azaz mintegy 230 millió dollár az Ethereum nyílt forráskódú blokkláncplatformhoz kapcsolódó, elterjedt kriptopénz, az Ether volt. A Chainalysis és a TRM Labs nyilvánosan elérhető blokkláncadatokat használ a tranzakciók nyomon követésére és a potenciális bűncselekmények azonosítására.

Bár a becslések szerint a kriptovaluták csak kis részét teszik ki Észak-Korea pénzügyeinek, Eric Penton-Voak, az ENSZ szankciókat felügyelő szakértői testületének egyik koordinátora egy áprilisi washingtoni rendezvényen azt mondta, hogy a kibertámadások "abszolút alapvetővé" váltak Phenjan számára, hogy kijátssza a szankciókat és pénzt szerezzen nukleáris és rakétaprogramjához.

A szankciókat felügyelők 2019-ben arról számoltak be, hogy Észak-Korea kibertámadások segítségével becslések szerint 2 milliárd dollárt teremtett elő tömegpusztító fegyverprogramjaira. A genfi székhelyű Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Eltörléséért nevű szervezet egyik becslése szerint Észak-Korea évente mintegy 640 millió dollárt költ nukleáris arzenáljára. Ez hatalmas össze, ha azt nézzük, hogy az ország bruttó hazai termékét 2020-ban a dél-koreai központi bank becslése szerint 27,4 milliárd dollár körüli volt.

Az elrabolt kriptopénz-összegek ugyan nagyok, de nehéz a valódi devizákra történő átváltásuk. Ha az eltulajdonított tokeneket Bitcoinra is váltják azt, majd találnak olyan brókereket, akik azt megvásárolják, nyilvánvalóan nm kapják meg a valódi piaci értéket, hanem annál sokkal kevesebbet, ahogy ez minden feketepiacon nyilvánvaló. Továbbá az átváltás nem megy gyorsan, és Carlsen szerint a folyamat akkor is megreked, ha közben az árfolyam esik.

A Bitcoin idén értékének mintegy 54 százalékát veszítette el, és a kisebb érmék is súlyos csapást szenvedtek el. "A készpénzre való átváltás továbbra is kulcsfontosságú Észak-Korea számára, ha fel akarják használni az ellopott pénzeszközöket. A legtöbb árucikket vagy terméket, amelyet meg akarnak vásárolni, csak dollárban vagy más fiatban fizethetik ki, kriptovalutában nem - állítja a szakértő.

A Sectrio, az indiai Subex szoftvercég kiberbiztonsági részlege szerint vannak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea az elmúlt hónapokban a kriptovaluták helyett ismét a hagyományos bankok elleni támadásokat kezdte el fokozni. A Chainalysis azonban azt mondta, hogy még nem látott jelentős változást Észak-Korea kriptós viselkedésében, és kevés elemző számít arra, hogy Észak-Korea felhagy a digitális valuták elrablásával, sőt egyes szakértők állítják, a kripto állandó célpont marad a támadási palettán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.