Hirdetés
. Hirdetés

Kristalina Georgieva: rivális gazdasági tömbökre szakad a világ

|

Az IMF komor figyelmeztetést adott ki a világgazdaságról.

Hirdetés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a világ a geoökonómiai széttöredezés szélén áll, ami szerinte további "hideg zuhanyt" jelenthet az amúgy is vérszegény globális növekedésbe.

Kristalina Georgieva a Brüsszeli Gazdasági Fórumon videokapcsolaton keresztül tartott beszédében együttműködésre szólított fel mindenkit egy olyan időszakban, amikor a növekedés világszerte történelmi mércével mérve rendkívül gyenge.

"A növekvő globális integráció évtizedei után egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a világ rivális gazdasági tömbökre szakad" - mondta az IMF vezetője. "És ez a forgatókönyv mindenkinek rossz lenne, beleértve az európai embereket is".

Hirdetés

Figyelmeztetett arra, hogy a növekedési kilátások egyre sötétebbek, miközben a globális kilátások mind rövid, mind középtávon gyengék. Az IMF előrejelzése szerint a növekedés a következő öt évben 3% körül marad, ami több mint három évtizede a legalacsonyabb középtávú előrejelzés.

"A központi bankároknak addig nincs nyugtuk, amíg a makacs infláció nem kerül határozottan ellenőrzés alá" - mutatott rá Georgieva. "A szükséges monetáris szigorítás a növekedésre nehezedik, és bizonyos pénzügyi sebezhetőségeket is feltár."

A multilaterális együttműködés felélesztése mindenhol létfontosságú a hosszú távú növekedéshez a tisztviselő szerint, aki arra figyelmeztetett, hogy a kereskedelem széttöredezettsége hosszú távon akár 7%-ba is kerülhet a világgazdaságnak.

Ez "nagyjából Németország és Japán együttes éves teljesítményének felel meg" - mondta, hozzátéve, hogy egyes nemzetek GDP-vesztesége akár 12% is lehet.

"Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a költségeket" - hangsúlyozta Georgieva.

Az IMF főnöke korábban azt mondta, hogy az elmúlt évek sokkjai, köztük a Covid-járvány, az orosz-ukrán konfliktus és a laza monetáris politika éveit követő kamatlábak megugrása, hátráltatták a világgazdaságot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.