Hirdetés
. Hirdetés

Kritikus platformváltás

|

Üzletileg kritikus Integrity szervereit építette mostanáig a HP az Intel Itanium processzoraira, a nagy hardvergyártók közül egyedüliként használta ezt a platformot, de tavaly maga is hozzálátott, hogy a kiszolgálócsaládot x86-os alapokra helyezze. Első mérföldkövéhez érkezett ez a folyamat december elején a HP Discover 2014 Europe konferencián, ahol a gyártó bemutatta Integrity Superdome X és Integrity NonStop X szervereit.

Hirdetés

Sokan az Intel Itanium processzorok végéről beszélnek a HP platformváltása kapcsán. Az Intel Xeon E7 v2-es processzorára épülő, új Integrity NonStop X és Superdome X kiszolgálók ugyanis még a memóriában futó adatbázisokra épülő alkalmazások futtatásához is kellő teljesítményt, méretezhetőséget adnak, valamint a megbízhatóság, a rendelkezésre állás és a karbantarthatóság tekintetében is olyan, az üzletileg kritikus rendszerek működtetéséhez szükséges RAS (reliability, availability, serviceability) képességeket vonultatnak fel, amelyek eredetileg az Itanium processzorokban jelentek meg.

Hirdetés

A két hardverplatform közötti különbség, legalábbis ami a képességeket illeti, mára teljesen eltűnni látszik, miközben az x86-os Integrity NonStop X és Superdome X szerverek birtoklási összköltsége a gyártó számításai szerint akár harmadával is alacsonyabb lehet, mint amennyibe Itanium-alapú elődeik kerültek a szervezeteknek.

Harangoznak az Itaniumnak
Az Integrity NonStop X szerverek maximum 16 processzort és 3 terabájt memóriát tartalmazó rendszerekből épülnek fel. Összesen 255 ilyen NonStop rendszert fürtözhetnek, azaz kapcsolhatnak clusterbe a felhasználók, így a processzorok száma 4080-ig növelhető egyetlen, 36-42 U méretű, vagy ennél nagyobb rackszekrényben. A Superdome X szerverekben 16 processzorfoglalat kapott helyet, memóriájuk 12 terabájtig bővíthető, így akár kilencszer nagyobb feldolgozási teljesítményt kínálnak, mint egy 8 processzoros Proliant DL980 G7-es kiszolgáló.

Ezzel együtt a HP Itanium-alapú szerverei nem fognak egyik napról a másikra eltűnni a színről, az üzletileg kritikus rendszerek esetében ugyanis a szervezetek hosszabb távra rendezkednek be, és hasonló elkötelezettséget várnak el a szállítóktól is – mondta a bejelentés kapcsán Nathan Brookwood, az Insight 64 vezető elemzője anyalapunknak.

– A HP-UX operációs rendszert futtató, Itanium-alapú kiszolgálók még sokáig fontos szerepet töltenek majd be például a távközlési és a pénzügyi szektorban – mondta Randy Meyer, a HP üzletileg kritikus szerverekért felelős alelnöke. – A HP-UX szoftverplatform fejlesztési ütemtervét ezért egészen 2022-ig kijelöltük, és azt akár 2025-ig is kiterjeszthetjük.

 

Az Intel Itanium processzora azonban alighanem életútjának végéhez közeledik, legalábbis az elemzők szerint azt közelebb hozta a gyártó februárban bejelentett, 15 magos Xeon E7 v2-es processzora, amely a HP Integrity NonStop X és Superdome X szervereiben is ketyeg. Az x86-os utasításkészletre épülő Intel Xeon E7 v2-es processzorok olyan nagy megbízhatóságú és teljesítményű alternatívát képviselnek, amely az Itanium platformot lassan, de biztosan kiszorítja az üzletkritikus rendszerek piacáról.

Poulson kódnevű, jelenlegi legfrissebb Itanium processzorát az Intel 2012-ben jelentette be. A következő, Kittson kódnéven ismert Itanium, amely több halasztás után a mostani állás szerint 2015-re várható, valószínűleg az utolsó lesz a platform történetében. Erre utal az a körülmény is, hogy az eredetileg 22 nm-esre tervezett Kittsont az Intel végül a régebbi, 32 nm-es technológiával fogja legyártani.

Minden jel arra vall, hogy az Itanium-alapú kiszolgálókat használó szervezetek hosszú távon jobban járnak, ha már most hozzálátnak az x86-os platformra történő átállás megtervezéséhez. A HP Integrity Superdome X szerverek a bejelentés óta kaphatók, míg a HP Integrity NonStop X kiszolgálók megjelenése 2015 márciusában várható.

Platformváltó szerverei mellett a HP további termékeket és szolgáltatásokat is bejelentett a konferencián, amelyekkel a szervezetek optimalizálhatják adatközpont-infrastruktúrájukat.
Barcelonában debütált a flash-alapú SSD meghajtókkal érkező HP 3PAR StoreServ tárolórendszerek új családja, amely a hálózati interfészek és protokollok széles körét támogatja, és a snapshotok közvetlen biztonsági mentésének, flat backupjának lehetőségét kínálja a deduplikációs technológiát alkalmazó HP StoreOnce tárolótömbre. Új konvergens infrastruktúra-rendszereket is bemutatott a HP Helion CloudSystem CS200 StoreVirtual és HP ConvergedSystem 700 termékcsaládjában, amelyek szoftveresen definiált képességeikkel segítik a legkritikusabb IT-terhelések kezelését felhő- és mobilkörnyezetekben.
Kibővítette a HP az új rendszerekhez adott szolgáltatási portfólióját is, beleértve a HP Datacenter Care és a HP Consulting for Software-defined Infrastructure szolgáltatásokat, amelyek a fejlett felhő- és szoftveresen meghatározott környezetek kialakításában és támogatásában segítik a szervezeteket.

Analitika a felhőben
Felhőszolgáltatással bővítette a HP bigdata-portfólióját Barcelonában. A HP Haven OnDemand, amely a HP Helion felhőplatformján fut, analitikai képességekhez ad hozzáférést szolgáltatás formájában, segítségével a szervezetek többek között üzleti alkalmazásokból származó és gépek, például szenzorok és beágyazott rendszerek által továbbított adatokat, valamint strukturálatlan, emberi kommunikáció során keletkező információkat is elemezhetnek. A fejlesztők emellett analitikai képességeket magukba foglaló alkalmazásokat készíthetnek a HP Haven OnDemand platformra, és a körülötte kialakuló közösséggel is együttműködhetnek.
Maga a HP is azon dolgozik, hogy a Haven platform big data analitikai képességeit mélyebben beágyazza a szoftverüzletága által fejlesztett alkalmazásokba, így a jövőben a szervezetek ezekkel a szoftverekkel alakíthatják majd át IT-üzemeltetésüket, információmenedzsmentjüket és IT-rendszereik védelmét.

A jövő év első negyedében jelenik meg a HP Vertica OnDemand szolgáltatás, amely big data analitikai képességeket tesz elérhetővé a felhőben. A szervezetek kár 30 percen belül hozzáláthatnak majd a strukturált adatok elemzéséhez ezzel a szolgáltatással, amely többféle konstrukcióban, közöttük a Haven platformon, menedzselt virtuális magánfelhőként is elérhető lesz. Strukturálatlan információk – képek, videók, szöveges posztok – elemzésre alkalmas adatainak kinyerésére szolgál a portfólió szintén új eleme, a HP IDOL OnDemand szolgáltatás, amellyel a szervezetek kontextusba helyezett keresést, hangulatelemzést és arcfelismerést is végezhetnek. Erre a szolgáltatásra már most több mint 5 ezer fejlesztő regisztrált.

A laptopok elitje
Barcelonában mutatta be a HP legújabb, üzleti felhasználásra szánt ultrabookjait is. A HP EliteBook Folio 1020 és a HP EliteBook Folio 1020 Special Edition (SE) mindössze másfél centi (15,7 mm) vastag, utóbbi magnézium-lítium ötvözetből és szénszálakkal erősített, újrahasznosítható műanyagból készült borítást kapott, így mindössze 1,2 kg-ot nyom.
Mindkét számítógép a mobilitás támogatására készült, akkumulátoridejük elérheti a 9 órát, és megállják a helyüket az Egyesült Államok hadseregénél alkalmazott, ütés-, rázkódás-, nyomás-, hő- és nedvességtűrést vizsgáló teszteken (MIL-STD 810G). Az Intel Core-M processzoraira épülő ultrabookok SSD meghajtót kaptak, hűtőventilátort viszont nem tartalmaznak, így működésük szinte hangtalan.

A HP EliteBook 1020 érintőkijelzővel is választható, a HP EliteBook 1020 SE 12,5 colos kijelzője Quad HD technológiával készül. A HP portfólióján belül ez a két gép kapta meg elsőként a felhasználói tesztek és visszajelzések alapján továbbfejlesztett HP Premium Keyboard billentyűzetet.

A 2015 februárjában érkező HP EliteBook Folio 1020 és az áprilisban várható HP EliteBook Folio 1020 Special Edition több felügyeleti és biztonsági szoftvert – HP Client Management Solutions, LANDesk, Intel vPro, Trusted Platform Module –, valamint ujjlenyomat-olvasót, bootolás előtti azonosítást és HP Sure Start öngyógyító BIOS-t kapott, amelyekkel könnyebben beilleszthető a vállalati környezetbe, és nagyobb biztonság, adatintegritás mellett használható. Előre telepítette az ultrabookokra a HP Touchpoint Manager szoftverét is, amely a különböző operációs rendszerekkel telepített mobileszközök menedzselését segíti a felhőben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.