Hirdetés
. Hirdetés

Lean management - A karcsúság csak álom marad?

|

Kommunikációs tréning, szervezetfejlesztés, motivációs tréning, időgazdálkodás, csapatépítés, pénzügyi varázslók és javasasszonyok... Vajon melyik jelent valódi megoldást a vállalat problémáira?

Hirdetés

Ez attól függ, hogy mi is az igazi probléma. Gyakran szokott gondot okozni a vevői oldalról elvárt rövid határidő, a helyszűke, az erősödő versenytársak, és persze a válság. Mert válság az ugye mindig van, a kérdés csak az, hogy éppen milyen. Ezekkel a hatásokkal sajnos nem nagyon lehet mit tenni, mivel nagyobb részük külső tényezőkön alapul, nem tudjuk őket befolyásolni. Tegyük hát meg azt, amire lehetőségünk van: tegyünk rendet a magunk háza táján, a kapukon belül! Nos, erre jelent kiváló megoldást a Lean management. Teremtsünk rendet, növeljük a hatékonyságot, csökkentsük a termelés fizikai területét, csökkentsük a készleteket (hogy ne ebben álljon a pénz), valósítsuk meg az egydarabos áramlást és tegyük maximálisan hibamentessé az összeszerelést.

 

Persze-persze – mondhatja erre magában az olvasó –, a multiknak van rá kapacitásuk, de nekünk, kisebb cégeknek nem telik ilyesmire… Gondoljuk csak végig újra! A multiknál minden centire ki van számolva, állandóan figyelik a bevétel alakulását, nincs semmilyen lazaság. Vajon bevezetnének-e egy olyan rendszert, ami nem térül meg rövid időn belül, ami nem növeli a hasznot, nem maximalizálja a hatékonyságot, nem nyújt versenyelőnyt számukra a többi multival szemben?

Nos, ők már régen bevezették és használják ezt a management-módszert, és élvezik annak előnyeit! Így tudnak nagyok maradni, és ami nagyon fontos: kis lépésekben, folyamatosan fejlődni. E minden területet átfogó szervezettségből következik, hogy a beszállítóktól is hasonló rendszert várnak el. Ezért kell számukra JIT szállítani, megfelelő vonalkóddal ellátni a beszállított termékeket, amiket gyakran már meghatározott sorrendben kell a teherautóra felrakni, hogy a lerakodás is gyorsan és pontosan történhessen. Azért várnak el 100%-os, hibamentes és rugalmas szolgáltatást, mert ők maguk is ilyen módon működnek és szolgáltatnak.

Hirdetés

Egy közepes méretű cégnél ugyanúgy be lehet vezetni a Lean-módszert, mint a nagy autógyárak esetében. Bevezetésével javíthatunk saját vevőink kiszolgálásának minőségén, vagy megbízható beszállítókká lehetünk egy másik vállalatnál. A Lean bevezetése általában nem jelenti a kiadások ugrásszerű megnövekedését, nem szükséges hozzá hirtelen jelentős mértékű beruházás. A dolgozók fejében lévő kisebb ötletek felszínre hozása és bátor kipróbálása, a folyamatok együttes újraszervezése olyan változásokat idéz elő a munkahelyeken – és a fejekben is –, ami addig elképzelhetetlen volt.

Ezen fejlesztések összessége jelentősen javíthatja a termelést, erőforrásokat szabadíthat fel, vagy gyorsíthatja az adminisztrációt. Csak némi időt és energiát kell kezdetben rászánni, hogy a fejlesztés megindulhasson. Ha elérkezünk oda, hogy már a vállalat egészét áthatja a Lean-szemlélet, akkor ezzel párhuzamosan megszűnik például a régi beidegződések alkotta szokásjog, az „így szoktuk”, és az addig folyamatokat felülírhatja egy olyan, jól átgondolt és az aktuális követelményeknek megfelelő új folyamatrendszer, amit aztán rendszeresen újragondolunk, tökéletesítünk, aktualizálunk.

Ebből az is következik, hogy a bevezetéssel nem a végére, hanem az elejére érünk egy folyamatnak: a tökéletesedés útjára lépünk. Ne feledjük el, hogy a máshol gyakran csupán ígért, de be nem tartott 100%-os garancia ebben az esetben valóban igaz! A garancia ugyanis mi magunk vagyunk, mivel alkalmazottként, vezetőként vagy tulajdonosként mi magunk fogjuk a Lean szemléletére és eszközrendszerére támaszkodva úgy átalakítani vállalkozásunk működését, hogy az az elért költségcsökkentéssel ne „csak” túlélje a nehéz időket és talpon maradjon, hanem akár jelentős előnyre tegyen szert a versenytársakkal szemben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.