Hirdetés
. Hirdetés

Legyőzte a Microsoft a Google-t

|

A GitHubért folytatott küzdelemben Bill Gates cége kerekedett felül.

Hirdetés

Hirdetés

Hétfőn jelentette be a Microsoft, hogy 7,5 milliárd dollárért, vagyis a szolgáltatás éves bevételének 25-szöröséért megvásárolja a GitHubot, a világ legnagyobb kódtárát. A CNBC értesülései szerint az üzlet egyáltalán nem volt könnyen  kivitelezhető, ugyanis a redmondi szoftvergyártónak egy másik óriáscéget, a Google-t kellett túllicitálnia. Ráadásul további internetes nagyágyúk, az Amazon és a kínai Tencent is a kérők között volt.


Chris Wanstrath, a Github vezérigazgatója és társalapítója, Satya Nadella, a Microsoft vezeérigazgatója, valamint Nat Friedman, a Microsoft fejlesztési alelnöke                  

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója (aki jó viszonyban van a GitHub alapítójával, Chris Wanstrath-szal) ígéretet tett arra, hogy a szolgáltatás függetlenül fog tovább működni.

A fejlesztők és vállalatok kódtárként használják a GitHubot, amely 85 millió kódot tart kínálatában és 28 milliós fejlesztői táborral rendelkezik. Olyan nagyvállalatok veszik igénybe a szolgáltatásait, mint az Apple, a Google, az Amazon és a Microsoft, az utóbbi a legaktívabb szervezet a weboldalon.

A Nadella korszakban a Microsoft nagy támogatójává vált a nyílt forráskódú projekteknek és fejlesztőknek, a vállalat átpozícionálja magát azokra az időkre, amikor az Azure lesz számára a fő bevételi forrás és a világ kevésbé lesz Windows-központú. Olyan szolgáltásokat portoltak Linuxra, mint az SQL Server és az Azure App Service, a Microsoft 2016-ban csatlakozott a Linux Foundationhoz, a vállalat nyílt forráskódúvá tette a .NET programozási nyelvet, és ma már a Linux Basht is futtathatjuk a Windowsban.

Azonban a Microsoft múltját még a Ballmer vezetésű korszakból származó konfrontációk terhelik a nyílt forráskódú területen. Ezért a Microsoft weboldalán Nadella egy nyílt levelet tett közzé, hogy eloszlassa a lehetséges félelmeket, miközben elismeri a távoli múltban elkövetett hibákat..

- A Microsoft teljes mellszélességgel áll ki a nyílt forráskód mellett, aktív résztvevői vagyunk a nyílt forrású ökoszisztémának, hozzájárulunk nyílt forráskódú projektekhez, valamint a legígéretesebb fejlesztői eszközeink és keretrendszereink némelyike nyílt forráskódú, és ami a nyílt forráskód iránti elkötelezettségünket illeti, az alapján ítéljenek meg minket, hogy mit tettünk a közelmúltban, mit teszünk ma, és mit fogunk tenni a jövőben, írja a Microsoft vezérigazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.