Hirdetés
. Hirdetés

Magánfelhők nyíltan

|

Egyre több vállalat ismeri fel, hogy a magánfelhők a virtualizált környezetekhez képest alacsonyabb költségek mellett használhatók, miközben a nyilvános felhőszolgáltatásoknál jóval nagyobb biztonságot és teljesítményt adhatnak az üzletnek. Még szembetűnőbbé válnak az erősségek, ha a magánfelhő ingyenes, nyílt forráskódú platformra épül.

Hirdetés

Felhőszolgáltatásokat működtető adatközpontjaikat a szervezetek bátran építhetik olyan nyílt forráskódú platformra, mint az OpenStack, amely mögött már több mint kétszáz iparági szereplő - közöttük az AMD, a Cisco, a Dell, a HPE, az IBM, az Intel, a Red Hat, a SUSE és a VMware - sorakozott fel.

- A magánfelhők kiépítésére alkalmas megoldások közül a nyílt forráskódú OpenStack kezdeményezés élvezi a legszélesebb körű iparági támogatást, és a piaci elemzők is nagy jövőt jósolnak a platformnak - mondta Hargitai Zsolt, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője. - A Gartner szerint 2019-re az OpenStack elterjedtsége a vállalatok körében a jelenlegi tízszeresére nő a technológia kiforrottságának és a növekvő támogatói ökoszisztémának köszönhetően.

Felhőalapú környezetek létrehozásában a SUSE azzal segíti a szervezeteket, hogy az OpenStack sokoldalú funkcióit továbbfejleszti és nagyvállalati szintű támogatással egészíti ki. A szállító korábban SUSE Cloud néven ismert megoldásának legújabb verziója, a SUSE OpenStack Cloud 5 az OpenStack aktuális, Juno kiadására épül, és integrálható a SUSE Linux Enterprise Server legfrissebb (11-es és 12-es) kiadásaival csakúgy, mint a szállító valamivel korábban bemutatott, szoftveralapú tárolómegoldásával, a SUSE Enterprise Storage rendszerrel.

Számos új fejlesztéssel bővült a SUSE OpenStack Cloud 5 a hálózati funkciók, a működési hatékonyság és a szolgáltatások üzembe helyezése terén. A megoldás kibővített hálózati funkcionalitást és támogatást ad harmadik fél által fejlesztett OpenStack hálózati csatolókhoz. Elosztott virtuális routing használható vele, amellyel az egyes számítási fürtökön külön-külön, illetve klaszterenként is kezelhetők a routing-feladatok. Az elosztott virtuális routing a SUSE OpenStack Cloud 5 telepítésének részeként konfigurálható, ezáltal jobb méretezhetőséget, teljesítményt és rendelkezésre állást érhetnek el a vállalatok. A SUSE OpenStack Cloud 5 továbbfejlesztett telepítő keretrendszerével a magánfelhőn kívül futó szerverek is zökkenőmentesen áthelyezhetők a felhőkörnyezetbe. A megoldás emellett a naplófájlok gyűjtését és keresését is központosítja, így áttekinthető képet ad a felhő működéséről, és felgyorsítja a fellépő problémák megoldását.

A SUSE OpenStack Cloud 5-alapú felhőkörnyezeten belül virtualizációs hosztként használhatják a vállalatok a SUSE Linux Server 11 SP3-as és 12-es kiadását, a SUSE Enterprise Storage szoftveralapú tárolási megoldás pedig továbbfejlesztett platformot kínál az objektum-, blokk- és lemezkép-tárolásra a felhőkörnyezeten belül. Számos munkafolyamathoz további szolgáltatások futtatása szükséges, amelyek telepítését a megoldás "as-a-service" modellel egyszerűsíti és gyorsítja, a felhasználóknak így nem kell külön felügyelniük és konfigurálniuk őket. A SUSE OpenStack Cloud 5 ezzel megkönnyíti a kifejezetten fejlesztés, illetve big data típusú analitika céljára tervezett magánfelhők kiépítését.

Szoftveralapú tárolás
Mind nagyobb kihívással szembesíti a szervezeteket a rohamosan növekvő adattömeg tárolása. A tárolóhardverek ára ugyan folyamatosan csökken, ennél jóval gyorsabb ütemben nő azonban az adatok mennyisége. Az IDC becslése szerint a 2013 és 2020 között létrehozott adatmennyiség a tízszeresére, 4,4 milliárd gigabájtról 44 milliárdra fog nőni, azaz kétévente megduplázódik. Ráadásul a vállalatok óriási mennyiségű információt kötelesek megőrizni különféle megfelelőségi követelmények és jogi szabályozások miatt.

Hatékony támogatást ad a tárolás optimalizálásához a szoftveralapú tárolás (software-defined storage), amely elkülöníti a tároláskezelést és -virtualizációt a hardvertől. A hardverelemek így egyszerűen, a működő alkalmazások megzavarása nélkül cserélhetők és bővíthetők, a felhasználók pedig szabadon kiválaszthatják a számukra optimális tárolórendszereket. A szoftveralapú tárolókörnyezet integráltan kezeli a meglévő és az infrastruktúrába újonnan beillesztett hardvereken lévő adatokat. Megszűnik ezzel a szállítóktól való függés, a vállalatoknak nem kell már meglévő megoldásaikhoz igazítaniuk újabb beszerzéseiket, könnyebben alkalmazkodhatnak az üzleti igények változásaihoz.

- A SUSE szakemberei szerint a szoftveralapú tárolómegoldások olyan jelentős piaci változásokat fognak előidézni a következő években, mint azt a Linux tette az operációs rendszerek és a szerverek szegmensében - mondta Hargitai Zsolt. - SUSE Enterprise Storage megoldásunkkal a vállalatok a hagyományos, hardverközpontú tárolásról szoftveralapúra válthatnak, amellyel a közép- és csúcskategóriás tárolómegoldásokéhoz hasonló funkcionalitást és méretezhetőséget a költségek töredékéért érhetik el olcsóbb hardveren.

Önálló termékként és a SUSE OpenStack Cloud 5 részeként is elérhető a SUSE Enterprise Storage, amely a nyílt forráskódú - szintén széles körben támogatott - Ceph tárolóplatformra épül. A rendkívül megbízható és jól méretezhető megoldás egyaránt támogatja a blokk-, objektum- és fájlalapú tárolóelérést, továbbá automatikusan menedzseli és javítja magát - a merevlemez sérülése esetén automatikusan, folyamatos működés mellett áthelyezi a szolgáltatásokat egy másik hardverre.

- A megbízható, nyílt forráskódú szoftvereket egyre többen ötvözik általánosan elérhető hardverekkel, ami felpezsdíti a tárolópiacot - mondta Laura DuBois, az IDC programvezető alelnöke. - A SUSE Enterprise Storage és a hozzá hasonló megoldások üzembe helyezésüket tekintve rugalmasak, alacsony költségek mellett biztosítják az adatok rendelkezésre állását.

SUSECon éves konferenciáján a cég novemberben bejelentette csatlakozását a Cloud Foundry Foundation szervezethez, hogy az alapítvánnyal együttműködve egy nyílt, szolgáltatásként kínált platformmal (PaaS) támogassa a felhőben használt vállalati alkalmazások egyszerűbb és gyorsabb fejlesztését, használatát. A SUSE emellett képzési programját is OpenStack és Ceph technológiákhoz kapcsolódó tanfolyamokkal bővítette.

Docker-támogatás
Januárban jelent meg a SUSE Linux Enterprise 12 Service Pack 1, amely a Docker platform és a legújabb hardverek támogatásával növeli az alkalmazások rendelkezésre állását és az adatközpont-üzemeltetés hatékonyságát. Frissült a csomagban a SUSE Linux Enterprise High Availability Extension 12 és a Geo Clustering for SUSE Linux Enterprise High Availability Extension 12 is, továbbegyszerűsítve a biztonsági mentés és a katasztrófa utáni helyreállítás felügyeletét.

A Docker nyílt forráskódú konténertechnológia, amely az operációsrendszer-szintű virtualizációhoz szolgál absztrakciós és automatizációs rétegként Linuxon, ezzel a virtuális gépek létrehozásához és karbantartásához képest egyszerűbb és gyorsabb alkalmazásbevezetést tesz lehetővé. A SUSE Linux Enterprise 12 SP 1 Intel Xeon és IBM z13 hardverarchitektúrán is támogatja a technológiát - a múlt havi bejelentéskor az első Linux-disztribúcióként adott teljes körű támogatást az IBM új mikroprocesszorára épülő zSystems nagygépekhez.

Emellett új modulokat is tartalmaz a bővítőcsomag, amelyekkel a Linux tárolószolgáltatások frissítései anélkül telepíthetők, hogy szükség lenne az alapul szolgáló operációs rendszer frissítésére és ismételt tanúsítására. A cég a nyílt forráskódú közösség által fejlesztett, legújabb technológiákat is összegyűjti és közzéteszi a Package Hub központon keresztül.

- A SUSE partneri együttműködéseiből és a legfrissebb hardvergenerációk támogatásából származó előnyöknél fogva a SUSE Linux Enterprise 12 Service Pack 1 kiadása magas színvonalon szolgálja ki a vállalati ügyfelek egyre nagyobb igényeit - mondta Matt Eastwood, az IDC vállalati infrastruktúrákért és adatközpontokért felelős részlegének alelnöke. - A vállalat az operációs rendszer egyes moduljait az alaprendszer frissítéséhez képest rövidebb ciklusokban, ugyanakkor teljes támogatással kínálja. Ez a moduláris megközelítés hidat képez a hagyományos, régóta használt vállalati Linux rendszer, valamint a modern, gyorsan fejlődő felhőszolgáltatások között.

Elérhetővé tette a csomaggal együtt a szállító a SUSE Linux Enterprise Server 12 JeOS (Just Enough Operating System) változatot, a SUSE Linux Enterprise Server minimalizált, körülbelül 300 megabájt méretű konfigurációját is. Segítségével a vállalatok könnyen telepíthető és üzemeltethető, egyedi felhőalkalmazás-konfigurációkat alakíthatnak ki, amelyek kevesebb erőforrást fogyasztanak, ugyanakkor nagyobb biztonságot adnak. A megoldás ugyanazon a kódbázison alapul, mint a SUSE Linux Enterprise Server, ezért a SUSE rendszerre tanúsított alkalmazásokat nem kell ismételten tanúsítani hozzá. Az OpenStack-alapú magánfelhő-környezeteken túl a JeOS vendégként KVM, Xen és VMware hypervisorokon is elérhető.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.