Hirdetés
. Hirdetés

Már a közlekedési jelzőlámpákat is módosítja az Amazon félelmében

|

Önkényesen módosította Alabamában a közlekedési lámpák váltási idejét az online kiskereskedelmi óriás.

Hirdetés

Annyira elkeseredetten igyekszik megakadályozni az Amazon az alabamai raktárában dolgozók szakszervezeti törekvéseit, hogy képes volt megváltoztatni a jelzőlámpák működését is.

Az Amazon a megyei hatóságokhoz fordult, hogy megváltoztassa a Bessemer-raktár közelében lévő jelzőlámpák időzítését, arra hivatkozva, hogy a piros és a szabad jelzések rosszul vannak összehangolva, emiatt forgalmi kiesést okoznak a vállalatnak a fényváltás miatti késések.

Valójában azonban az van a háttérben, hogy mindent szeretne megtenni a vállalat annak érdekében, hogy megakadályozza, vagy legalább nehezítse dolgozói szakszervezeti törekvéseit.

Hirdetés

A módszer egyébként bevált, ugyanis sikerült elérniük ezzel, hogy a raktár felé vezető úton, amely eddig lehetőséget adott a munkavállalók szervezkedésére, szinte állandóan zöld a jelzés, így megállás nélkül lehet végighajtani rajta, és azt tapasztalták, hogy még a leglelkesebb dolgozó sem szívesen áll meg egyeztetni más kollégákkal a vállalat háta mögött.

Mint ismeretes, az Amazon minden erejével próbálja megakadályozni, hogy dolgozói szakszervezetbe tömörüljenek. A vállalat eddigi története során ez sikerült is, ám nemsokára lejár a türelmi időszak, amelyet követően Alabamában több mint 6 ezer munkavállaló szavaz majd arról, hogy támogatja-e a szakszervezet megalakítását.

Az első szakszervezeti választáson, amit március 30-án tartanak, fognak kiderülni az eredmények, ami a sorozatos negatív foglalkoztatói hozzáállásról szóló hírek alapján minden bizonnyal nem az Amazon számára kedvező döntéssel zárul. Ez pedig egy olyan hullámot indíthat el az egész országban, amit a vállalat nem fog tudni egykönnyen zsebre tenni. Ennek nemcsak a munkakörnyezetre és módszerekre lenne hatása, hanem jogi és politikai kérdéseket is érint, így érhető, ha az Amazon szeretné elkerülni ezt a helyzetet.

Ennek érdekében például nemcsak a jelzőlámpákat mókolja meg a vállalat szívesen, hanem anti-szakszervezeti hadjáratot is folytatnak a munkavállalók körében. Üzenetekkel, szórólapokkal bombázzák a dolgozókat, még a wc-re is ki van téve a felhívás. Ezeken elferdítik a szakszervezet előnyeit és veszélyesnek állítják be a megalakulását.

Míg a vállalat komoly összegeket fordít a szakszervezet ellehetetlenítésére, a dolgozók az Amazon rekordnyereségével szembesülhettek a hírekben, miközben úgy érzik, rossz bánásmódban részesülnek, gyakorlatilag az életüket kockáztatják a profittermelés érdekében. Az Amazon több raktárat is nyitott, csak tavaly, október végéig 400 ezer fővel bővült, és teljes létszáma több mint egymillió fő, de szemmel láthatóan ebből mit sem éreznek azok a dolgozók, akik ténylegesen csomagolják és mozgatják a vállalat mindenütt jelen lévő barna dobozokat kitöltő termékekeit. Rengetegen panaszkodtak a kiszabott, szinte elérhetetlen teljesítményi mutatókra, amelyek teljesítésére szinte esélytelen a nem robotizált alkalmazottak.

Mivel a dolgozók még szakszervezet nélkül is érnek el sikereket, legutóbb például kétdolláros veszélyességi pótlékra kötelezték a megatársaságot, az Amazon nagy bajba kerülne, ha tartós érdekvédelmi összefogás-hullám seperne végig a vállalkozás minden raktárán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.