Hirdetés
. Hirdetés

Már januárban jöhet a Facebook saját pénze, a Libra

|

Az új kriptovaluta a dollár árfolyamához kötődik. A Librával együtt egy pénztárca appot is elindít a Facebook, de azt egyelőre csak a tengeren túl.

Hirdetés

Januárban indulhat a Facebook vitatott megítélésű kriptovalutája, a Libra - értesült a Financial Times, de úgy tűnik, hogy az eredeti elképzelésekhez képest némileg visszafogottabb formában. A Facebook és néhány más óriáscég által közösen létrehozott Libra Association, amelynek feladata a projekt felügyelete, áprilisban még úgy fogalmazott, hogy valódi valuták, köztük a dollár az euró és a font digitális "stabilpénzes" változatát akarják létrehozni.

Hirdetés

A stabilpénz olyan kriptovaluta, amelynek árfolyama ahhoz a valutához kötődik, amelyen alapul: így például az euró stabilpénz változata mindig egy eurót ér. A Financial Times értesülései szerint a Libra Association első lépésben most egyetlen valutát bocsát ki, amely a dollárhoz kötődik. Később azonban más valuták stabilpénz változata is megjelenne a kínálatukban, és nem tettek le egy kompozit valuta kiadásáról sem. A megjelenés időpontja attól függ, mikor kapják meg az ehhez szükséges engedélyeket.

Egyidejűleg a Facebook valószínűleg beindítja Libra alapú pénztárcáját, a Novit is. Az app lehetővé fogja tenni, hogy Librát küldjünk és fogadjunk, és Libra egyenlegünket a Messengerrel és a WhatsApp-pal kezeljük. A Novi első kőrben csak az Egyesült Államokban és néhány olyan dél-amerikai országban lesz elérhető, ahol már viszonylag népszerűek a kriptovaluták.

Egyelőre még nem világos, hogy a Libra Association többi tagja, köztük a Spotify és a Uber mit lép, ha megjelenik az új pénz. A Financial Timesnak mindenesetre azt mondták, hogy kivárnak, és mielőtt a felhasználási módokba beruháznának, felmérik a különböző a lehetőségeket.

Érdemes azért felidézni, hogy a Libra köré szerveződött szövetségből folyamatosan válnak ki a korábbi támogatók: legutóbb a Vodafone hátrált ki idén januárban, hogy ehelyett inkább saját fejlesztésű digitális fizetőeszközre fordítsa az erőforrásait. Korábban viszont olyan nevek faroltak ki a kezdeti lelkesedés után a Libra Association kötelékéből, mint a PayPal, a Mastercard, a Visa és az eBay - ezek a vállalatok kimondva vagy kimondatlanul, de a Facebook adatkezelési botrányai miatt döntötte úgy, hogy nem támogatják ilyen formában a platformot. A Cambridge Analytica nevével összeforrt adatszivárgási ügy felbukkanása és további hasonló esetek után ugyanis úgy vélik, nem lehet száz százalékig megbízni egy olyan fizetőeszköz biztonságában, amelynek "gazdája" ilyen óriási ballépésekre képes.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.