Hirdetés
. Hirdetés

Még az Intel pénze sem elég

|

Az új processzorok előállításához szükséges technológiák gigászi költségeinek finanszírozásához további források kellenek.

Hirdetés

Egy hónapja írtunk az Intel gigászi, közel 2 milliárd eurót kitevő befektetéséről, mellyel bevásárolta magát a félvezetőipari gyártóeszközöket készítő ASML-be. A holland cég neve bizonyára nem sokak számára ismerős, pedig a világ egyik legnagyobbjának számít a szegmensben. Ez a vállalat készíti azokat az eszközöket, melyeket aztán az olyan nagyok, mint az Intel vagy a Samsung, felhasználnak processzoraik, memórialapkáik és egyéb félvezetőipari termékeik előállításához.

Mint kiderült, nem az Intel az egyetlen chipgyártó, aki biztosítani vágyta jövőbeli termelésének eszközeit: a tajvani félvezetőgyártó TSMC is kinyitotta pénztárcáját. A szigetországbeli vállalat 838 millió eurót, azaz mintegy egy milliárd dollárt pumpál a hollandok cégébe, hogy felpörgesse a gyorsabb, energiahatékonyabb és költségtakarékosabb lapkák készítésére, vagyis a következő generációs technológiákra való átállást. Emellett további 276 millió eurót költenek majd a 450 milliméteres szilíciumostyák (wafer) és az extrém ultraviola (EUV) litográfiai eljárás továbbfejlesztésére.

wafer

Jelentős méretbeli különbség: szilíciumostyák 450 és 300 mm-es átmérővel

Utóbbiak fejlesztése alapvető fontosságú a gyártási költségek csökkentése terén. Az Intel napjainkban 300 milliméteres szilíciumostyákat használ; ezeken a lemezeken kerül kialakításra az egyes processzormagok „drótozása”. Ha 450 milliméter átmérőjű wafereket alkalmazna, akkor az egy magra jutó előállítási költség érezhetően csökkenhetne. A nagyobb ostyák és az új litográfiai eljárás alkalmazásával becslések szerint akár 40 százalékkal is eshetnének ezek a kiadások. Erre az áldásos hatásra viszont még várni kell, mivel becslések szerint az évtized második felében indulhat be az ezen technológiák segítségével létrehozott chipek tömegtermelése.

Visszatérve a TSMC befektetésére: a tajvaniak ezzel az ASML-ben 5 százalékos részesedést szereznek. A TSMC és az Intel ezzel a holland vállalat 20 százalékát tulajdonolja, de még szabad a pálya: az ASML Customer Co-Investment Programja keretei között a cég 25 százalékát kívánja befektetőknek értékesíteni. A chipgyártó eszközöket fejlesztő cég így szeretne további tőkét bevonni az új technológiákra való áttérés felgyorsításához.

Tajvan, a homokvár

A TSMC a világ egyik legnagyobb chipszállító vállalata, olyanokat előz meg, mint az AMD-ből kivált GlobalFoundries vagy az UMC. Az IC Insights múlt héten közzétett felmérése szerint a tajvaniak a második félév során 4,3 milliárd dollár értékben adnak majd el lapkákat - többek között a Qualcommnak. Ez várhatóan 22 százalékos növekedést jelent az első féléves eredményekhez képest. Amint azt a lenti grafikon is mutatja, a cég részvényei az elmúlt fél évben komoly ingadozáson estek át; az év elejei 14 dolláros árszintről május elejére 16 dollárig futottak fel, majd a mögöttünk álló hónapban 13 dollár alá is benéztek a papírok.

TSMC részvények 2012 első fele
TSMC részvények 2012 első fele

forrás: Google Finance

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.