Hirdetés
. Hirdetés

Még mindig érezteti hatását a japán földrengés

|

Csak lassan ülnek el a hullámok a márciusi katasztrófa körül, a szigetország félvezetőipara komoly krízist él át.

Hirdetés

Japán igen jelentős szerepet tölt be, mint a félvezetőipar termékeinek vásárlója. 2009-ben az ország felelt a világ teljes fogyasztásának 15,3 százalékáért, ám idén ez az érték - az IDC becslése szerint - 14,2 százalékra fog esni. Ez jelentős részben magyarázatot ad arra, miért kell még hónapokkal a természeti jelenség után is kihívásokkal szembenéznie a szigetország félvezetőiparának

japán szökőár cunami
japán szökőár cunami
A földrengést követő szökőár és az utána bekövetkezett nukleáris baleset mind keményen próbára tette a japánokat, ám a felkelő nap országának szorgos népe állta a sarat. Kelet-európai szemmel meglepően gyorsan szervezték újjá az ellátást és hozták rendbe az országot ért károk javát. A chipipar ugyan visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, ám a termelés egy-két hónappal később már majdnem ugyanabban a volumenben bocsátotta ki a termékeket, mint a márciusi földmozgást megelőző időszakban.

Azaz csak bocsátaná ki. A kereslet ugyanis visszaesett, és nem csak a globális válság miatt. A helyiek közül sokan váltak földönfutóvá, elsősorban a keleti parton, aki pedig kénytelen új életet kezdeni, új lakást/házat vásárolni, annak elsősorban nem a szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai berendezések jelentik a legfontosabb szükségleteket. Ezért, míg az idei évre 3,6 százalékos növekedést prognosztizál az IDC a japán félvezetőipari termékek növekedésére vonatkozóan (és már ez is egy korrigált adat, a korábbi 5,6 százalékról csökkentve), jövőre már csupán 0,9 százalékot jósol a piackutató.

Persze előbb-utóbb megfordul a trend, ha az alapvető szükségletek közel maradéktalanul kielégítésre kerültek, újból szükség lesz okostelefonokra, PC-kre és laptopokra, a gyártók reményei szerint a korábbi szinteknek megfelelő mértékben. A helyi vállalatok azonban középtávon is jobban teszik, ha az olyan, egyre erősebbé váló piacokra koncentrálnak, mint amilyen például a kínai. Pekingben ugyanis még dinamikusan növekszik a szórakoztatóelektronikai, infokommunikációs és számítástechnikai eszközök értékesítése. Ám ez a trend is megtorpanhat, ha igaznak bizonyulnak a kínai bankszektorról érkező negatív hírek, és a belső, mesterségesen felpörgetett kereslet kipukkadása válságot okoz a világ egyik legnagyobb országában.

A japán chippiac ebből következően 2013-ig nem nagyon reménykedhet a korábbi szintek elérésében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.