Hirdetés
. Hirdetés

Megabírság IT-cégeknek

|

Összesen több mint másfél milliárd forintnyi bírságot szabott ki az IBM-re, az ISH Kft.-re és az SAP-re a GVH a versenyjog megsértéséért.

Hirdetés

Összesen több mint másfél milliárd forintnyi bírságot szabott ki három informatikai cégre a versenyjog megsértéséért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy az ISH Kft., az SAP Magyarország és az IBM Magyarország versenykorlátozó módon együttműködött, hogy sikeresen szerepelhessenek hazai egyetemek által kiírt közbeszerzési eljárásokon. A jogsértésért az ISH Kft.-t 130 millió, az SAP-t és az IBM-t pedig 690-690 millió bírság megfizetésére kötelezte a GVH.

Az SAP és az IBM részéről annyit közöltek, hogy fellebbeznek a döntés ellen, de a folyamatban lévő jogi ügyet nem kommentálják. A magyar tulajdonú, kórházi informatikai fejlesztésekkel foglalkozó ISH-nál árnyaltabban fogalmaztak, jelenleg még vizsgálják a lehetséges jogi lépéseket, a szükséges tennivalókról két-három napon belül döntenek a cégnél.

Az ELTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum 2004-ben írtak ki közbeszerzési eljárást informatikai rendszereik modernizálása érdekében, az öt projekt összesen több mint nettó 13 milliárd forint értékű volt. Valamennyi kiírást a most megbírságolt három vállalkozás nyerte el. A versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy a három cég a megbízások elnyerése érdekében párhuzamos ajánlatokat tett, két egyetem esetében közösen befolyásolták a pályázatok megfogalmazását, továbbá a versenytársak távoltartását célzó tárgyalásokat folytattak.

Informatikai cégekre Magyarországon még nem róttak ki hasonló mértékű bírságot. Kartellezésért egyébként eddig az autópálya építéssel kapcsolatban rótták ki a legnagyobb összegű, több mint 7 milliárd forintos bírságot még 2004-ben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.