Hirdetés
. Hirdetés

Megérkeztek az újgenerációs Opteron Rev F chipek

|

Az AMD ma mutatta be Opteron processzorainak legújabb, Rev F néven futó sorozatát. Az AMD az Opteronnal vált az Intel komoly vetélytársává; most a Rev F-en a sor, hogy felvegye a harcot az Intel új Xeon modelljeivel.

Hirdetés

Az újgenerációs processzor iránt már a legnagyobb gyártók, mint a Hewlett-Packard, az IBM és a Sun Microsystems is elkötelezték magukat, korábban már mindannyian bejelentették, hogy szerepel terveik között a Rev F chipekkel szerelt szerverek szállítása. Lelkesedésüket tovább táplálhatja az új processzorok virtualizációs és DDR2 memória támogatása, valamint az a tény, hogy az egységek képesek a konstans elektromos és hőmérsékleti határfeltételek fenntartására. (Utóbbi tényező a 2007-re ígért négymagos architektúrák szempontjából lehet fontos.)

Vladimir Rozanovich, az AMD észak-amerikai kereskedelmi igazgatója úgy fogalmazott, hogy az Opteron sikerének titka annak egyszerűségben keresendő. "A többmagos modellek kifejlesztése során sem a foglalatokon, sem az alaplapokon, sem a hőmérsékleti feltételeken nem változtattunk. Ez az IT szakemberek számára kiszámíthatóságot és tervezhetőséget tesz lehetővé jövendő adatközpontjaikkal kapcsolatban." Az új Opteronok kedvező fogadtatása élet-halál kérdés az AMD számára. Az Intel júniusban kihozott, 65 nanométeres technológiával készülő "Woodcrest" Xeon 5100 szerverchipjei és az egész új, hatékony energiafelhasználású Core 2 Duo generáció ugyanis alapjaiban ingatták meg a vállalat frissen szerzett, igen kedvező pozícióit.

Az AMD a Rev F-től az Opteron által korábban elért piaci növekedés megőrzését várja. A Mercury Research adatai szerint a cég 2006 második negyedévét 25,9 százalékos részesedéssel zárta az x86-os szerverek piacán, ez pedig az előző év megfelelő időszakához képest 133 százalékos erősödést jelent. Az Opteron páratlan fontosságát az AMD portfoliójában jól mutatja, hogy az összes általa gyártott chip - készüljön asztali, hordozható vagy szervergépekhez - 21,6 százalékát ennek a processzorcsaládnak a tagjai adták az elmúlt negyedévben.

A cég először három változatban dobja piacra az új Opteront. A fő vonulatot a 95 wattos egységek képviselik, ezeket a Dell, a HP, a Sun és az IBM használja majd fel gépeihez, de a kisebb gyártók, mint a Rackable, az Egenera, a Fujitsu és az Appro International is érdeklődnek iránta. A felsőkategóriás, 120 wattos SE változatot a Sun szervereiben láthatjuk majd viszont. A 68 wattos, alacsony fogyasztású HE modelleket a gyártó főleg blade szerverekbe szánja.

Az AMD új processzoraihoz fűzött reménye a visszajelzések alapján egyáltalán nem tűnik alaptalannak. A Sun szerint az Intel Woodcrest Xeon 5160-assal szerelt szerverekhez képest az új Opteron alapú X2200-es modell 36 százalékkal jobb teljesítményt nyújt, 15 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett. Az Ideas International elemzője, Rich Partridge megfogalmazása szerint az AMD újra bebizonyította, hogy számolni kell vele. Az Intel mindent megtesz ugyan, hogy visszaszorítsa újkeletű riválisát, ám az AMD sikerei nem bizonyultak szalmalángnak, és újra be fog bizonyosodni, hogy maradt még lendület a kaliforniai vállalatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.