Hirdetés
. Hirdetés

Megindultak a Gates-támogatások

|

Fejlődő országok könyvtárinak fejlesztését célozza meg a Bill&Melinda Gates Alapítvány legújabb, 328 millió dolláros programja.

Hirdetés

A körülbelül 65,5 milliárd forint értékű támogatást hét év alatt folyosítják, és a tervek szerint 12-15 ország részesül belőle. Első körben Botswana, Lettország és Litvánia nyilvános könyvtárainak számítógép- és internet-hozzáférés kiépítését támogatják, összesen 17,5 millió dollárral.

A most bejelentett Gates-projekt több más olyan kezdeményezéshez kapcsolódik, amelynek célja a digitális szakadék csönkkentése a fejlett és a fejlődő államok között. Ezt olcsó informatikai eszközökkel és internet-hozzáféréssel próbálják elérni, ilyen például a Nicholas Negroponte által indított, százdolláros laptopként ismert One Laptop Per Child (OLPC) kezdeményezés. A Via Technologies napenergiával működtetett számítógép-központokat épít, az Intel pedig öt éven keresztül egymilliárd dollárt fordít számítógépek vásárlására és internet-hozzáférés kiépítésére a gyengén fejlett országokban. A statisztikák szerint a világ 87 százalékának, azaz mintegy 5 milliárd embernek nincs semmilyen hozzáférése a világhálóhoz.

A Gates-alapítvány Lettországban a szélessávú, illetve a vezetéknélküli hozzáférés kiépítését támogatja több könyvtárban országszerte. Ezenfelül minden könyvtár három számítógépet kap, és az ott dolgozók IT-képzését is finanszírozzák. A lett kormány is hozzájárul a projekthez. Hasonló projekt indul Litvániában is.

Az alapítvány korábban már több sikeres programot vitt véghez különböző országokban, mint például Chilében és Mexikóban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.