Hirdetés
. Hirdetés

Megint beperelték az Apple-t

|

Az Apple a belga törvényi előírásokhoz képest kevesebb garanciát ad, ráadásul nem megfelelően tájékoztatja ügyfeleit a jótállásról.

Hirdetés

A Test-Aankoop belga fogyasztóvédelmi szervezet beperelte az Apple-t, mert a vállalat sérti Belgium garancia-törvényét. Gilles de Halleux, a Test-Aankoop társadalmi kapcsolatok tanácsadója szerint az Apple - vásárlóinak adott - információi félrevezetőek.

A belga törvények értelmében a gyártóknak kétéves garanciát kell vállalniuk az értékesített termékekre. Az első fél évben kötelesek azonnal kicserélni bármely meghibásodott terméket, függetlenül attól, ki a felelős a hibáért, hat hónap múltán viszont már a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hibás terméket nem ő tette tönkre.

birosag
birosag

Dacára a szigorú törvényeknek, a Belgiumban értékesített termékeire az Apple csak egy éves garanciát vállal, helyi cserével vagy javítással, továbbá 90 napos telefonos támogatást nyújt. Ráadásul arra próbálja meg rávenni a vásárlókat, hogy terjesszék ki a jótállást az AppleCare megvásárlásával, ami három évig (iPhone, iPad és iPod esetében két évig) nyújt garanciát kiterjesztett cserelehetőségekkel és telefonos támogatással.

Noha az AppleCare további védelmet nyújt a megvásárlástól számított második és a harmadik évben, De Halleux szerint ez rengeteg félreértésre ad okot, mivel a vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a második évben eleve garanciális megvásárolt termékük a hatályos törvények értelmében.

“Az Apple-nek természetesen érdeke, hogy minél több garancia-kiterjesztést adjon el és nem nyújt megfelelő tájékoztatást a vásárlók jogairól” - mondta De Halleux. “Például, ha valaki vesz egy iPadet az Apple weboldalán, azonnal felkínálják a lehetőséget számára, hogy kiterjessze a garanciát. Ami nagyon félrevezető az az, hogy míg az AppleCare-ajánlat hatalmas betűkkel jelenik meg, addig a vásárló jogai a lap alján, az apróbetűs részben láthatók.”

A Test-Aankoop felkérte az Apple-t, hogy tegye világosabbá a jótállási szabályokat, hogy azok az emberek is megértsék, akik nem jogászok. “Minden rendben van, és nem látnak problémát” - ismertette De Halleux az Apple válaszát, ami miatt a bírósághoz fordultak.

A fogyasztóvédők mindemellett élnek a gyanúperrel, miszerint az Apple olyan utasításokat adott a viszonteladóknak, hogy ne tájékoztassák az ügyfeleket jogaikról. A szervezet munkatársai sorra járták a boltokat és azt tapasztalták, hogy a felvilágosítás nem volt teljes körű. A Test-Aankoop azt kéri a bíróságtól, hogy utasítsa az Apple-t, változtasson a webldalán lévő tájékoztatón, és vegye rá viszonteladóit a megfelelő informálásra. A szervezet ezt az ügyet tesztnek tekinti, ha győznek, akkor más cégekkel szemben is hasonló eljárásokat kezdeményeznek.

A cupertinóiak egyszer már megégették magukat, hiszen Olaszországban 1,15 millió dolláros bírságot kaptak a garancia-gyakorlatuk miatt, és meg is szüntették az AppleCare értékesítését Itáliában. A jótállással kapcsolatos problémák tavaly EU-szintre jutottak, mikor Viviane Reding biztos mind a 27 tagállamnak hivatalos levelet írt, arra kérve őket, “vizsgálják meg alaposan az Apple termék-jótállási gyakorlatának reklámozását” – elkerülendő a hasonló félrevezető helyzeteket.

Belgium, Dánia, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország azóta panasszal élt Reding irodájánál. Hivatalos vizsgálat még nem indult, hiszen az első lépés az volt, hogy felhívják a miniszterek figyelmét a helyzetre és arra bíztassák őket, szerezzenek érvényt a szabályoknak - mondta Mina Andreeva szóvivő. A márciusban esedékes Európai Fogyasztói csúcstalálkozón viszont várhatóan napirendre kerül majd a kérdés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.